torsdag 7 maj 2009

Rädda Linjalen prisat!


Då detta är det hundrade blogginlägget från Rädda Linjalen ska vi börja med lite positiva nyheter:

På Hyresgästföreningens årsmöte för fullmäktige Region Stockholm tilldelades Rädda Linjalen Hyresgästföreningens diplom i guldkategorin för "en ovärdelig insats för hyresrättens bevarande". Vi tackar för uppskattningen, hoppas vi gjort oss förtjänta av den och lovar att vårat arbete kommer att fortsätta med full styrka tills Brf Linjalen fåfänga ombildningsförsök är avblåst en gång för alla.

Rädda Linjalens blogg har i dagsläget haft 43.000 besök av 23.000 unika besökare. Bloggen läses av människor i hela landet som är utsatta för ombildningsförsök. Den sprider även information till såväl media och politiker. Många människor i svåra situationer hör av sig till oss, och vi gör förstås vårt bästa för att hjälpa och stötta alla så gott vi kan.

När vi startade vårt arbete hade vi ingen aning om hur utbrett problemet runt ombildningar är. Nu vet vi bättre. Visserligen blir man då och då smått deprimerad när man konstaterar vilken demokratisk härdsmälta omvandlingscirkusen kan vara - men det ger oss också motivation att kämpa vidare. Det kommer vi att göra - både för människorna i vårt kvarter och på andra ställen.

Det enda livstecknet från Brf är det nu ganska uttjatade "information kommer inom kort". Man har ännu inte tillfrågat sina medlemmar om någonting eller hållit något allmänt möte efter köpstämman 2 april.

Däremot har man haft slutna möten för utvalda medlemmar med åsikter som överensstämmer med styrelsens. Vad det säger om föreningsdemokratin i Brf Linjalen är upp till var och en att tolka.

Annars kan alla och envar konstatera att t.o.m. tidningarnas ekonomisidor har börjat nyktra till i sin syn på banklån. Ni hittar några exempel här:

För att försäkra sig om tillräckliga marginaler i sin ekonomi måste bostadsköparen i sina kalkyler räkna med avsevärt högre räntenivåer
, menar SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR


Riksbankens historiska räntesänkning får en liten inverkan på bolånemarknaden.Experterna tror att priserna på bostäder faller - i flera år framöver.
- Riksbanken håller bostadsmarknaden under armarna just nu. Man skjuter de fallande bostadspriserna framför sig. Jag tror bostadspriserna faller cirka 20 procent innan de bottnar om 3till 5 år.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Rädda Linjalen hoppas att även Brf vaknar upp, inser hur verkligheten ser ut och inser det meningslösa med att fortsätta att driva ombildningsförsöket vidare.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

14 kommentarer:

Anonym sa...

Nu står det på BRF:s hemsida:
"Vår erfarenhet är klienternas vinst". De som säger det är inga andra än Landahl Öhman (som tidigare var bortplockade från den sidan).
Det kan väl inte tolkas på något annat sätt än att Landahl Öhman inte respekterar resultatet av omröstningen på köpstämman?
Vart är samhället på väg?

Magnus sa...

Det känns inte som att Landahl & Öhman respekterar någonting annat än sin egen vinst.
Styrelsen för den delen, respekterar inte någonting alls. Jag blir så vansinnigt förbannad på deras bristande humanism och deras girighet. Särskilt när flera av dem inte planerar att bo kvar. Jag tycker att de gott kan bereda plats för några av alla 250.000 i stockholm som ingenting hellre önskar än att vara hyresgäster.
Jag vill hellre ha dem som grannar. Köp era bostadsrätter någon annan stans och sluta upp med att terrorisera oss!

Anonym sa...

Oerhört märkligt att man inte "får" fram en enda kommentar på Ombilda linjalen om man ifrågasätter, undrar, mm.
Trots att jag inte skriver "elaka" saker.
Har märkt också att det Olof och Johan skriver försvinner.

Konstigt av denna Marcus att vilja ha en blogg som BARA vinklar det från ett håll, här släpps ju kommentarer igenom även om man inte röstar nej.

Maria sa...

Om "SkandalBlähman" tänker köra vidare får vi räkna med rena terroristmetoder framöver. De måste jaga in minst 108 lägenheter för att kunna kamma hem sina miljoner. Uttalandet på BRF:s hemsida visar på styrelsens och konsulternas totala respektlöshet. Flagga grönt och lås dörrarna!

x brf sa...

Dessutom är det ingen tvekan om vilka som ser till att saker händer i området, vilka som främjar grannsamverkan och vilka som arbetar ärligt och öppet.
Vi som bor och vill bo kvar här!

Anonym sa...

Stor humor i Ombilda Linjalens bloggkommentarer. Det diskuteras om flaggning i fönstren för ombildning och vilken färg man då bör välja. Rött var ett förslag först men det gick naturligtvis sedan snabbt över till brunt som verkar vara det som de flesta föredrar. Någon föreslog blått. Är ni med? ;-)

Pär sa...

Jag röstar på vit flagg för jasidan!

Anonym sa...

Brunt passar bättre!

Tomas sa...

Såg den är artikeln från Sundbyberg, kanske ska Stockholmshem våga göra likadant!?

Länk:
http://www.fsve.se/dev/article.php?id=3005

Saxat:
Oklarheter grusar BRF-planer i Sundbyberg
2009-05-08 08:42
JURIDIK Kommunägda Fastighets AB Förvaltaren i Sundbyberg återtar nu köperbjudandet till bostadsrättsföreningen Logdansen i Ör. Bakgrunden är det fortsatt oklara rättsläget beträffande köpstämmans korrekta genomförande i juni 2008.– Den utdragna försäljningsprocessen är inte heller förenligt med vårt uppdrag att aktivt äga fastigheter och förvalta dessa på ett långsiktigt och professionellt vis till nytta för stadens invånare, säger vd Anette Sand.

Ett trettiotal lediga lägenheter i fastigheten kan nu erbjudas de cirka 6 000 sökande som finns i Förvaltarens bostadskö. Dessutom kan hyresgästerna i fastigheten återigen ta del av det valfria lägenhetsunderhållet.

– Fastigheten ingår från och med nu i vårt långsiktiga program för stambyten och energieffektivisering där hela Ör är ett prioriterat område, säger Anette Sand.

Det var vid styrelsemötet den 20 april 2009 som Förvaltarens styrelse återtog köperbjudandet till Logdansen efter att under vintern och våren följt utvecklingen i det aktuella ärendet.

Bakgrunden till det oklara rättsläget är att fyra hyresgäster i september 2008 lämnade en stämningsansökan till Solna Tingsrätt avseende ″klander av beslut på köpstämma 12 juni 2008″. Förvaltaren är ingen part i det aktuella ärendet i tingsrätten.

I mars 2009 genomfördes en muntlig förhandling i tingsrätten och huvudförhandlingen är utsatt till 9 november.

Fakta – Ombildning av fastigheten Violen 2 i Ör till bostadsrätt:
• December 2007 får BRF Logdansen erbjudande om friköp av fastigheten Violen 2 i Ör med 270 lägenheter.
• Maj 2008 säger första köpstämman nej till köp.
• Juni 2008 säger andra köpstämman ja till köp.
• Augusti 2008 skrivelse till Förvaltaren med synpunkter på köpstämman från fyra hyresgäster, vilka även lämnar en stämningsansökan till Solna Tingsrätt.
• Oktober 2008 – mars 2009 följer Förvaltarens styrelse ärendet.
• Mars 2009 muntlig förhandling i Solna Tingsrätt som sätter ut 9 november som huvudförhandling.
• April 2009 beslutar Förvaltarens styrelse att återta köperbjudandet.Eddie Ekberg
eddie@fastighetssverige.se

Anonym sa...

Tomas
Tack för informationen. Du har visat det stora värdet med RL-bloggen: Ett stort antal människor drar sitt informationsstrå till stacken. Du hittade en rejäl kvist.
Fifflet blir alltmer uppenbart och det måste stoppas
Olwa

Anonym sa...

Tomas och Olwa!

Menar ni att man ska tolka resultat att förvaltarens återtagande av köperbjudandet av att det blev nej första gången och sen ett Ja vid andra köpstämman ? Eller är det kanske nåt mer som föranledde styrelsen att återta ? Vem vet, vem vet...dock är det ett faktum att det kommer att bli en andra köpstämma här vilket är helt lagligt, det borde ingen ha missuppfattat vid det här laget.
Men som sagt, även fast jag en Ja anhängare så har jag mycket svårt att förstå hur man ska kunna ragga ca 100 nya Ja röster ? Det ska bli spännande för en Ja sägare som mig och se vad som kommer att hända. Jag är en civiliserad ( Dock väldigt provocerad över många av kommentarerna på dessa bloggar, även på ombilda linjalen... ) person som är helt! övertygad om att det inte kommer att bli nån förföljelse för att ragga Ja röster osv osv. Man får ju verkligen hoppas att alla röstar efter eget huvud vilket är det viktigaste, sen får vi helt enkelt se vad resultatet blir men som sagt, hur ska BRF kunna vända detta och få till en bättre ekonomisk plan vilket ev skulle kunna få över några åtminstone. Dock kvarstår säkerligen många många som helt är emot en ombildning av ideologiska själ.

PS! En annan liten fundering jag har...undrar hur många som bloggar här kommer från Linjalen och sen hur många unika personer som kommenterar. Det skulle vara lite intressant, det vet nog bloggmaster :-)

Sen en sista reflektion, det känns som om många av kommentarerna skrivs i vredesmod alt hat, inte alla! Och jag funderar försiktigt hur Linjalen ska kunna återhämta sig efter detta. Det kommmer förmodligen ta år :-(

//Patrik

Anonym sa...

Hej Magnus!
Det här med demokrati är knepigt ibland och för all del även begreppet respekt. I de flesta sammanhang, och även här i Linjalen, finns det ungefär lika många åsikter som det finns boende. Det är vår rättighet enligt lagen. Och tur är väl det. Jag blir rätt intresserad av dina synpunkter om styrelsen. Var i ligger den bristande humanismen och vad gör att du tycker att styrelsen är girig? Vilka planerar att flytta? Du måste ha en inside information som jag inte har. Vad menar du med att du
terroriseras?
Jag vill värna om åsiktsfriheten i kvarteret och vi alla måste få ha våra drömmar. Står man inte ut med det så har man ju alltid friheten att flytta.

Peter Andersson sa...

Tomas och Olwa!
jag är ordförande i den berörda föreningen, det har ej skett några ogentligheter vid köpstämman.
vi är stämda för att 1. vi köper fastigheten genom aktier i ett dotterbolag som Fastighetsägaren skapat för att slippa skatta så mycket, 2. vi röstade inte om ombildning till bostadsrättsförening utan bara om köp av fastigheten!!!!!! konstigt när alla närvarande visste varför vi var där, 3. enligt folkbokföringslagen ska man vara skriven på adressen för att få rösta vilka bla 5 personer var, men vi blev stämda för att dom inte tillbringade sin dygnvila på adressen!?!?
man kan tycka vad man vill men om man inte hittar några "riktiga" fel utan fabriserar fel så känns det olustigt. är det inte mer än rätt att vi hade fått gå till tingsrätten och bevisa vår oskuld INNAN Fastighetsägaren drar tillbaka erbjudandet?
snacka om snedvriden demokrati det är så fort en ombildning ska ske

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Patrik& Anonym11.43:
Att 6% av de boende kan köra över de 57% som röstat NEJ och dessutom hålla ett kvarter som gisslan i fyra månader samt sinka ännu ett års underhåll är inte vad många människor skulle kalla demokrati.

Brfs styrelse och en liten klick av deras anhängare vill gärna tro det. Det säger mer om brf Linjalen än om begreppet demokrati.

Snarare är det som händer här ett gott bevis på att reglementet är åt fanders, att
det behöver ses över och att sådan här paragrafdiktatur stoppas i fortsättningen.

Något jag personligen är övertygad om att det kommer att göras snart. Fallet Linjalen får ju till och med de ansvariga i Stadshuset att skruva på sig.

Peter A: Helt klart har ju fastighetsägaren dragit tillbaks erbjudandet, vilket sannerligen inte händer ofta. Att de som röstar faktiskt också ska bo i sina lägenheter är en förutsättning för folkbokföring och rösträtt. Själva är vi inte insatta i ämnet, så om du anser dig vara orättvist behandlad av den citerade artikeln föreslår jag att du vänder dig till vederbörande tidning och framför dina synpunkter.