fredag 17 april 2009

OMBILDNING BORTOM ALLT FÖRNUFT!


Det börjar bli mer än lovligt galet runt ombildningsförsöket här i Linjalen. Vi trodde att det tydliga stämmoresultatet den 2 april skulle innebära att allt var klart och att vi hyresgäster kunde andas ut - men icke. Nu slår Brf Linjalens styrelse nytt personbästa i odemokrati.

Den här gången underkänner man till och med röstförfarandet på sin egen köpstämma, då resultatet inte passade. Vi saxar från Brf Linjalens hemsida:

"På köpstämman deltog 230 medlemmar. 200 röstade ja, 2 röstade nej och 28 avstod från att rösta. Det var alltså en överväldigande majoritet jaröster men inte tillräckligt många för att berättiga till ett köp. Allt gick lugnt och värdigt till. Ingen tillstymmelse till fusk med fullmakter kunde skönjas."

Titta på en skärmdump av sidan HÄR

Vi som bor i kvarteret Linjalen blir inte förvånade över mycket numer. Men nu tar styrelsen ner sitt agerande till nya, pinsamt låga, nivåer. Att styrelsen själva här bekänner färg och tydligt påvisar att man struntar i allt vad demokrati heter står väl tydligare än någonsin i och med detta, allt annat än klarsynta, medddelande.

Kära styrelse. Ni vet själva mycket väl vad som gäller vid en köpstämma. Röstar man ja så röstar man ja, röstar man inte så röstar man NEJ. Nu vill tydligen styrelsen ändra den demokratiska ordningen. För att Brf Linjalen ska anse en nejröst vara en nejröst kräver man nu tydligen även detta i efterhand:
  • Att det är tvång att vara medlem i Brf för att man ska respekteras som hushåll i kvarteret Linjalen.
  • Att man aktivt medverkar i deras köpstämmor, samt att man skriver in sig på dessa (=automatiskt medlemsskap)
  • Att man använder de nyligen påhittade nejrösterna på plats.

Att vilja skriva om regler så det passar kan man möjligtvis gå med på när man spelar fia med en treåring, och tydligen är det på denna nivå som styrelsen i Brf Linjalen befinner sig. Vi kan dra fram lite andra fakta som styrelsen inte heller vill acceptera:

  • På köpstämman fattades det 24%, dvs 108 röster, för att resultatet skulle falla styrelsen på läppen.
  • 200 röster var för en ombildning. 258 svarade, både genom nejröster och genom att strunta i att gå på stämman, att de INTE var intresserade av en ombildning.
  • För tillfället har Brf långt ifrån tillräckligt många medelemmar för att det skulle vara någon idé att genomföra ännu en köpstämma. Även om ALLA nuvarande medlemmar skulle rösta ja skulle det fattas många röster.
  • Att "ingen tillstymmelse till fusk med fullmakter kunde skönjas" är lätt att säga innan man låtit rösträknarna kontrollräkna rösterna. Särskilt många fullmakter fick man innte heller. Hyresgästerna hade redan genomskådat det uppenbara fuskförsöket när man ändrade stadgarna för fullmakter.
  • Förtroendet för Brf Linjalen och dess styrelse är rekordlågt bland de boende, och sätter man nu igång och drar ut på processen kommer det spä på den infekterade stämning som redan finns i kvarteret.
  • Det innebär sannolikt också att vi missar ännu ett år av inställt yttre underhåll på grund av styrelsens barnsligt tjuriga agerande. Se det klara valresultatet för vad det är och lägg ner nu!

Rädda Linjalen kräver, än en gång, att Brf Linjalens styrelse omedelbart drar in intresseanmälan för köp, och vi kommer givetvis belysa styrelsens resonemang och agerande både för Stockholmshems styrelse och för ansvariga politiker i Stockholms Stadshus.

Nu är det ett klart faktum:
Ombildningsförsöket av kvarteret Linjalen är precis den skandalomvandling som styrelsen själva förnekat hela tiden. Den innehåller redan allt och lite till. Nu accepterar man inte ens ett regelrätt demokratiskt röstresultat, trots att man bestämt förutsättningarna för omröstningen själva.

Rädda Linjalen vädjar till Brf Linjalens styrelse att, om inte annat för sin egen skull, låta bli att skämma ut sig mer än man redan gjort. Nu räcker det!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

78 kommentarer:

Helene sa...

Ja Johan, jag håller verkligen med!
Detta är inte klokt!
Tänk att det får gå till så här.
Kvarteret Linjalen slår alla såpor i världen.

Fast visst,låt dom fajtas och slita, inte kommer det bli bostadsrätter här för det, så dom jobbar i uppförsbacke kan man lugnt säga.

Anonym sa...

Bra rutet, Johan
Olwa

Anonym sa...

Hur reagerar LandahlÖhman på detta tro? Har dom ett finger med i spelet??

Martha sa...

Detta är ju fullständigt barockt! Träffade ikväll en väninna som bor i Linjalen och som är hjärtligt trött på allt kaos kring detta ombildningsförsök. Hon röstade nej och som en förklaring till det så sa hon att det finns faktiskt en vinst med att bo i allmännyttan. Hon har en son som kommer att behöva en bostad, själv har hon inte ekonomi nog att hjälpa honom med det. Så därför vill hon, och även jag, att allmännyttan ska finnas kvar. För det är enda möjligheten för de unga att få bostad som när vi själva fick när vi var unga...

Anonym sa...

Varför ens ge sig på att försöka genomföra ett projekt som är, och har varit, dödfött redan från början? Vad är det man vill uppnå? Ingen har något att vinna!

Om LandahlÖhman är med på detta tappar de det lilla uns av trovärdighet de har kvar. Har svårt att tänka mig att de vill riskera sitt branschrykte för en korkad styrelses skull.

Anonym sa...

En utebliven röst är en möjlig ja-röst enligt "ombilda linjalen". Om så var fallet tror jag att vi som inte röstade skulle se till att lägga vår NEJ-röst vid nästa omröstning, eller hur?

Ulrika sa...

Det råder inte minsta tvekan om att brf Linjalen är direkt olämpliga att vare sig hålla i en bostadsrärrförening, agera hyresvärd eller ha något med ansvar av en fastighet att göra.

Nu måste Stockholmshem och Stadshuset inte det och stoppa den här kidnappningen av ett helt kvarter!

Förbannad sa...

Att brf vägrar att tolka annat än sina egna idiotiskt påhittade nejröster som det solklara NEJ som köpstämman visade är så infernaliskt korkat och osportsligt att man baxnar. Den här sortens rättshaverister kan knappast ens ombildningstalibanerna i stadshuset ställa sig bakom.

Anonym sa...

Galenskap till förbannelse. Nu har dom ju börjat om igen med allt, fast sanningen och fakta är att dom flesta inte vill ha bostadsrätt.
Snälla snälla snälla låt inte dom som vill ha hyresrätten kvar få dras med mera "skitsnack" över sommaren. Alla behöver lugn och ro.
Förslag: von Ugglas eller någon kan väl skriva en protestsång.

Anonym sa...

Myglet fortsätter. Den här styrelsen kommer inte att möta många leenden på gården. Inte ens från sina egna jaröstare. Det här är så patetiskt att jag nästan skäms över att bo i samma kvarter som styrelsen. De borde köpa varsin bostadsrätt, flytta åt fanders och lämna hederligt folk ifred!

Anonym sa...

Jaha, det är alltså som vi har befarat de senaste dagarna. Styrelsen drar sig inte för att ljuga både för sina grannar och för media. Se DN den 3 april:

http://www.dn.se/sthlm/nej-till-ombildning-av-linjalen-1.837241

Det är styrelsen själv som nu har tagit initiativet att fiska röster bland sina medlemmar för att skrapa ihop 10 % och köra en ny köpstämma. Men tror de verkligen att det går att göra detta i smyg?!?!

Det här är något det kommer att snackas om nåde, på gården och i media. Var så säker på det!

Anonym sa...

Hur meddelade brf Linjalen de "ändrade reglerna"?

Anonym sa...

Grattis till artikeln i Södermalmsnytt.
Jag noterar att Direktör Quiding på Stockholms Stadshus AB fortsätter att vara blind o döv. Jag undrar bara hur man blundar med näsborrarna så att man slipper känna stanken. Att 3 till 4 affärer stoppats för fusk måste vara alarmerande mot bakgrund av att egentligen inget arbete läggs ner på att granska att allt gått rätt till.
Jag över hur de allmännyttiga bolagen känner för att bli hopkopplade med fiffel och trakasserier och få sina varumärken nedsolkade.
Vidare undrar jag över hur länge Boverket skall stå bakom de rundningsmärken som kallas intygsskrivare och uttalanden som "Ombildaren var upp till Boverket och fick den Ekonomiska Planen godkänd"; "Boverkets intygsskrivare..." etc.
Heja Nätverket. Vi är många där ute som behöver er.
MVH
Olwa

Anonym sa...

Hade BRF varit tillräckligt tydliga när de gick runt i portarna och samlade namn för att få ett pris från Stockholmshem, så hade vi alla sluppit detta. De hade aldrig fått ihop sina procent, om de berättade att hela omvandlingskarusellen skulle börja snurra.
Förmodligen har BRF även varit otydliga gentemot Landahl Öhman och sagt att alla som skrev på för att få ett pris var blivande köpare av sina lägenheter. Varför skulle LÖ annars satsa sina pengar i detta högriskprojekt?
Näe, stanna karusellen genast! BRF har lyft upp oss på en förgylld guldkalv och snurrat igång maskineriet. Vi är många som mår illa. Vi har aldrig bett om att få snurra runt i detta inferno. Vi har blivit tillfrågade om vi vill kliva av och vi har sagt det mycket tydligt på köpstämman!Respektera detta BRF! Vi vill kliva av! Sluta blanda in oss hyresgäster i era försök att tjäna pengar! Vi mår illa och vill inte snurra runt längre i er karusell! Stop it!

Anonym sa...

Jag träffade ett av Brf:s portombud på gården. Hon pratade om att nu skulle man skippa de gamla fullmakterna. De hade bara fått ca 40st till förra stämman. Nu skulle det komma en ny fullmakt som var mycket bättre nämligen färdigt röstkort. Det skulle bli mycket enklare att få dårarna som inte vill köpa att skriva på dessa som hon uttryckte saken.
Att styrelsen med Werkö i spetsen inte har varit de smartaste är känt, men vad har de för portombud?

Anonym sa...

De portombud som väljer att representera styrelsen i det smutsiga ärendet att samla in "färdiga röstkort" till en ny köpstämma säger mer om vilka de verkliga "dårarna" är. De har tydligen ingen heder och förtjänar därmed inte heller någon respekt. Min dörr är och förblir stängd inför sådana besök.

Werkö, the world is watching!

Anonym sa...

Man ska definitivt inte dra alla portombud över en kam.
Flera har redan hoppat av, andra är säkert väldigt tveksamma. Det hade jag också varikt. Styrelsen har ju inte ens kört med öppna kort för portombuden.

Ett fåtal av dem verkar vara klart störda människor kapabla att göra vad som helst för att få igenom en omröstning. Hon som är ombud i min egen port skulle lika gärna kunnat tillhöra Livets Ord. Människan är rent läskig, och flera grannar öppnar inte ens dörren längre.
En granne som gått ur brf har hon skällt ut och flera andra har hon pressat hur dom röstade på stämman. Att det kan få gå till så här är sjukt, helt sjukt!

Pär sa...

Färdiga röstkort?
Ännu en ny uppfinning. Brf Linjalen är sanna pionjärer inom begreppegt ombildningsmygel.
Man har redan uppfunnit en ny form av fullmaktsstadga. När inte det fungerade inför man ett röstkort?
Helt klart försöker man lura folk. Nu får ni ta och sansa er, införa lite hederlighet i styrelsen och lägga av!

Anonym sa...

Jag har den största förståelse och respekt för att Rädda Linjalen vill värna om hyresrätten. Olika bostadsformer måste finnas. Men att ni kan låna er till att ta med sådana inlägg som jag har läst idag från t ex "Förbannad" tycker jag är helt oförsvarligt. Jag kan bara tolka inlägget som hets och hot mot en enskild person här i bostadsområdet. Jag vill ha en kommentar om detta från Rädda Linjalen. Flera av er är representanter i den lokala hyresgästföreningen. Jag skulle gärna vilja känna förtroende för er och ert arbete, men nu är jag mycket tveksam.

Britt-Marie

Renee sa...

Vi borde ALLA ringa Stockholmshem och kräva att de tar tillbaka erbjudandet.
Och vi måste få tillstånd ett möte med Stockholmshem där all information läggs på bordet!

Rädda Linjalen sa...

Britt- Marie:
Jag har tagit bort inlägget som var undertecknat "Förbannad".
Det innehöll sådant som skulle kunna tolkas som hot även om jag inte tror att det var menat så.

Sen är det självklart så att många hyresgäster känner sig djupt kränkta av Brf för deras totala brist på respekt för demokratiskt tagna beslut. Jag tänker här på den information som gått ut på deras hemsida där man beskriver resulatet av omröstningen som en mindre seger för JA-sidan.

Du är alltid välkommen att ringa mig om det är något du undrar över. Mitt nummer hittar du på lokala hyresgästföreningens kontaktlista som finns i alla portar.

Olof Fryklöf/ Rädda Linjalen

Ulrika sa...

Britt-Marie:
Jag kan förstå vad du menar, men själv tycker jag att det är styrelsens agerande som är helt oförsvarligt, och jag förstår verkligen att många är riktigt förbannade. Det har de all anledning att vara också. Brf Linjalens styrelse har uppträtt riktigt arrogant och bedrägligt, och det fortsätter man att göra.
Nu handlar det bara om personlig prestige och jäkelskap. En ombildning kommer man inte att få igenom. Min åsikt är att de borde skämmas och lägga ner hela föreningen.

Anonym sa...

Ord utan bild:
"Nej lilla vän, du får inte spela om matchen bara för att du förlorade. Det är bara mammor o pappor som får göra det när dom vill köpa bostadsrätt".

Olwa

Tompa sa...

"Saxat" från http://brflinjalen.net/ den 19/4-09.
TILL SAMTLIGA HYRESGÄSTER/MEDLEMMAR I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN
LINJALEN
Vad händer nu?
Ombildningen börjar nu gå mot sitt slutskede. Ni har under det senaste halvåret fått mycket
information i Era brevlådor och blivit kallade till olika möten. Vi hoppas att ni nu har haft
möjlighet att ta till er informationen och att ni har fått svar på era frågor. Vi kommer hålla
ytterligare ett informationsmöte den 12 mars på vilket vi ska gå igenom den ekonomiska
planen och därefter är det dags att hålla det SLUTLIGA MÖTET, köpstämman den 2 april, på
vilken alla medlemmar har möjlighet att rösta för att besluta om Brf Linjalen skall köpa
fastigheten Linjalen 8 eller inte.
Det är viktigt att Du kommer till stämman eftersom det nu är sista chansen att köpa
fastigheten.

Anonym sa...

Tack för klippet, Tompa! En viktig påminnelse om att det hela tiden endast har talats om EN köpstamma och ingenting annat. Nu har den hållits och resultatet blev NEJ med överväldigande majoritet. Det är därför hög tid för Brf Linjalen att respektera folkviljan i kvarteret och omedelbart lägga ner ombildningprojektet.

/Maria

Hyresgäst på Ringvägen sa...

Jag hoppas att politikerna i stadshuset läser er blogg. Jag som står utanför ombildningskarusellen har fått mycket information från er. Att det kan gå till på det här sättet är halsbrytande. Gör inte politikerna något åt reglerna runt ombildningar är det tydligt att man inte bryr sig ett dyft om demokrati.

Vakna upp ni därborta i stadshuset! Så här får det bara inte gå till!

Rädda Linjalen sa...

Tompa:
Du förtjänar en bamsekram för att du hittade detta dokument. Jag sparade ner det omedellbart eftersom Brf med all säkerhet nu kommer att ta bort det från sin hemsida.

Texten lämnar inga öppningar för andra tolkningar än att man även här lovar en köpstämma. Underbart att det är undertecknat av hela den sittande styrelsen!

Att styrelsen eller åtminstone delar av den efter köpstämman aktivt jobbat för att hålla ännu en köpstämma visar hur mycket deras löften är värda.

Man ljuger för lokala hyresgästföreningen, man ljuger för sina medlemmar och man ljuger i pressen. Att försöka gömma sig bakom regeln att 10% av medlemmarna kan kräva en ny köpstämma duger inte.

Hursomhelst. Snyggt jobbat Tompa!

Rädda Linjalen sa...

Här kommer länken till BRF:s dokument.
http://brflinjalen.net/images/documents/Info%20till%20hyresg%C3%A4ster.pdf

Läs och njut!

Olof Fryklöf

Anonym sa...

"Att styrelsen eller åtminstone delar av den efter köpstämman aktivt jobbat för att hålla ännu en köpstämma visar hur mycket deras löften är värda."

Det klagas något enormt på BRFs styrelse på denna sida... och visst kan man önska sig både det ena och det andra men är inte ni som lägger allt krut på personangrepp mot styrelsemedlemmarna ändå ute och cyklar lite?

BRF har som alla föreningar sina stadgar att följa och enligt dessa lär styrelsen knappast ha mandat att på egen hand besluta i för föreningen avgörande frågor som t ex om huruvida det ska hållas en ny köpstämma eller tackas nej till Stockholmshems erbjudande. Det måste väl vara BRF-medlemmarnas sak att besluta om detta vid omröstning på ordinarie årsstämma eller vid behov på extra föreningsstämma? Och förmodligen står det i BRFs stadgar att det räcker med att 10% av medlemmarna begär omröstning i någon specifik fråga för att styrelsen ska vara tvungen att kalla till en extra stämma.

Man kan alltid ha synpunkter på vad enskilda personer (i eller utanför styrelsen, BRF, Rädda Linjalen, osv) gör men att skylla allt på styrelsen kanske är att göra det väl enkelt för sig... när det i själva verket är alla som är medlemmar i BRF som sitter på leken.

Detta inte skrivet för att försvara någon sida men det känns som om det funnits ett visst behov av att hyfsa debatten en smula.

Annelie sa...

När jag tittar på dokumentet på brf's sida noterar jag i vanlig ordning att det enda telefonnummer som lämnas ut är det till Landahl Öhman.
Suck.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Tar Brf bort det finns dokumentet som länk här på bloggen:
http://hem.bredband.net/mediadellarte/info_brf.pdf

Anonym sa...

Till Hyresgäst på Ringvägen.
Visst är frånvaron av vettiga regler skrämmande. Man kan tänka sig att politikerna i stadshuset är kluvna där ena halvan med avund ser vad är tillåtet i ombildningsprocessen (möjlighet att avbryta en röstning som ser mörk ut; möjligheten att ordna nya omröstningar om man förlorar mm mumma för en politiker som vill behålla makten), den andra halvan funderar hur det blev så här och vad kan göra åt eländet - bäst att titta åt ett annat håll. Det löjliga är att det borde vara lätt att ordna upp det hela genom att man är ägare till de säljande bolagen. Man kan alltså genom ett enkelt beslut beordra bolagen att följa ett antal regler. Det blir inga protester från bolagen. Det är väl uppenbart att Stockholmshem inte kan se BRF Linjalen som en seriös partner i en affär om långt över en miljard.
NÅGON BORDE TRÄDA FRAM O SÄGA: JAG ÄR ANSVARIG FÖR DET HÄR.
MVH
Olwa

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 18:24:
Att kritisera styrelsemedlemmars omoraliska agerande är inte personangrepp. Styrelsen har 100% ansvar för hela ombildningsförsöket. Det har skötts (och sköts fortfarande) under all kritik.

Det ska man kunna redovisa utan att det skall ses som personliga angrepp, eller får man inte kritisera styrelsens förehavanden alls?

Faktum kvarstår:
Styrelsen har aldrig låtit medlemmarna framföra synpunkter.

Styrelsen har startat processen med oriktigt medlemsunderlag.

Trots att ordförande Werkö lovat i DN att "styrelsen inte kommer att ta några som helst initiativ för att hålla en ny köpestämma" har han själv sprungit runt i portarna och samlat in underskrifter för just detta.

se länk:
http://www.dn.se/sthlm/nej-till-ombildning-av-linjalen-1.837241

Jag är inte ensam om att se detta som djupt omoraliskt och lögnaktigt. Det är ingenting personligt, det är bara ett konstaterande att styrelsen ljugit sina egna medlemmar och media rakt upp i ansiktet. För vilken gång i ordningen har väl alla tappat räkningen på.

Uppenbarligen saknar en majoritet av hyresgästerna i Linjalen förtroende för Brf.

Med risk för att bli tjatig: Man får den respekt man gjort sig förtjänt av.

Magnus sa...

Då styrelsen lovat bara en köpestämma borde ju det också innebära att hela styrelsen avgår om de 10 procent man själv jagat ihop kräver ännu en stämma?

Anonym sa...

Magnus: Ja, det är ju en möjlighet för jag tror inte styrelsen formellt har mandat att utlova en sådan sak. Det borde, som sagt, snarare vara en fråga för medlemmarna att rösta om liksom för övrigt även vilken styrelse man ska ha. Vet man förresten om styrelsen har försökt jaga ihop 10% eller är det ett rykte? Är bara nyfiken eftersom jag personligen inte blivit uppvaktad vare sig om detta eller i någon av alla de övriga frågor där styrelsen sägs ha varit ute och raggat...

Rädda Linjalen sa...

Saxat från Ombilda Linjalens blogg.

"...Om det nu skulle bli en ny köpstämma vore det underbart om vi då kunde diskutera för- och eventuella nackdelar med att själv äga sin lägenhet inför den stämman....."

Den frågan har diskuterats i över ett halvår. Alla argument för och emot ombildningen är kända av hyresgästerna på Linjalen. De flesta hyresgäster orkar inte höra mer om räntor,avdrag och marknadsvärden. Man har fått den information man behöver och har gjort sitt val.

Så här kommenterar Ombilda Linjalen utskicket från styrelsen den 19 mars där den 2:a april är "det slutgiltliga datumet" och "den sista chansen att köpa fastigheten".

.
"..Och ja, så är det ju verkligen. Det här är sista chansen, och vi har på oss fram till sista augusti...."

Det är lätt att göra sig lustig över en sådan logisk kullerbytta men mest skräms jag över den totala bristen på respekt för det beslut som fattades av hyresgästerna på Linjalen. På Ombilda Linjalens blogg döljer man inte sitt förakt för den majoritet som sa NEJ till ombildningen.

Intressant är också att den/de som står bakom bloggen inte vågar skriva under sitt eget namn. Ibland står det Markus men inget efternamn.Man undrar varför (-: ?

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Anonym sa...

Jag är inte medlem i bostadsrättsföreningen. Jag gick inte på köpstämman. Jag röstade med andra ord NEJ på ett väldigt tydligt sätt. De flesta i kvarteret gjorde precis som jag. Alla vet vad det innebär. Nej, nej och åter nej.
Att brf nu fullständigt skiter i vad de flesta i linjalen tycker kräver inga övriga kommentarer.
Det här är patetiskt. Det är här ett tydligt exempel på maktmissbruk. Jag är skitförbannad på styrelsen i brf och jag tycker att alla som struntar i stämmoresultatet och kräver en fortsättning på den här plågan borde skämmas.
Jag upplever just nu att jag sitter som gisslan hos en samling människor som vet att loppet är kört men som vill få ut sin bitterhet genom att jävlas med oss så länge det går.
Det enda positiva jag kan se är att jag inte behöver känna mig ensam. Det är många som känner precis som jag. Väldigt många.

Anonym sa...

svar till 01:43
Jag håller fullständigt med dig, detta är horribelt. Vi är många i detta kvarter som är heligt förb...
på detta. Jag hoppas att dom i Brf styrelse har ett riktigt gott samvete och kan ta en kommande sommar med semester och känna sej riktigt nöjda till det dom har åstadkommit. Till vilken nytta kan man undra...
???

Anonym sa...

NYTT LÅGVATTENMÄRKE AV JOAKIM LARSSON.
Läser i DN att ytterligare ett knep dyker upp i ombildningsträsket. Familjebostäder betalar konsulter för att främja ombildningen. För säkerhets skull är avtalet sekretessbelagt enl Jonas Schneider "som säger att bolaget bara följer de direktiv som staden gett". Avtalet är i form av bonus som bara utgår om det blir en ombildning.
Uppenbart är att vår vän Joakim, f ö ordförande i Familjebostäder, inte anser att den obalans som redan råder är tillräcklig. Låt oss granska maktförhållandena:
På för-sidan finns:
STYRELSEN som givetvis bara bemannas av entusiastiska ja-kämpar. Det är väl OK men dessutom väljs även revisor och rösträknare ur samma klick. Vän av ordning kan givetvis framhålla att rösträknarna väljs av stämman MEN huvudparten av stämmodeltagarna är by definition Ja-röstare som inte vill se annat än trogna supportrar.
Ett citat från Stalin: "Det viktiga är inte hur folk röstar det viktiga är vem som räknar rösterna". Styrelsen och dithörande funktioner är nu bemannad och sluten - ingen information som kunde vara skadlig släpps ut. Påminner det om en sekt?
Nästa part på för-sidan är OMBILDAREN som bara får betalt om ombildningen lyckas. Han använder varje knep för att få Ekon Planen att se attraktiv ut. I fallet Linjalen sköt han sig i foten eftersom upplägget blev alltför genomskinligt.
Den tredje parten på för-sidan är BANKEN. Traditionellt har banker lyckats med att få sig själva att framstå som någon form av statlig oväldig neutral myndighet. Detta är naturligtvis struntprat. Banken tjänar pengar - mycket pengar - på att låna ut insatta pengar till högre ränta. SBAB skulle ha tjänat åtminstone 12 miljoner om året om det hade blivit ombildning i Linjalen. Du kan ju fundera på varför SBAB INTE ville svara på frågan om sina kriterier för lån. Svaret är uppenbart: Det finns ett antal potentiella Ja-röstare som inte kommer att få lån. Om de får veta detta INNAN de röstat kommer de att rösta Nej eftersom nackdelarna med att bli resthyresgäst är så uppenbara. Man vill från bankens sida INTE se informerade potentiella kunder bara oinformerad röstboskap.
Mot detta triumvirat ställs nu ett antal hyresgäster som inte vill ombilda. I de flesta fall helt oorganiserade eftersom de inte har tillgång till information som medger att de organiserar sig t ex medlemslistor. För säkerhets skull har de dessutom inga resurser av typ tryckning, kopiering, juridisk rådgivning etc.

Nätverket Linjalen utgör ett lysande undantag. Baserat på ideella resurser (frånsett hjälp av HGF att trycka ett ex av sin tidning) och sin effektiva policy att arbeta öppet har man lyckats tillfoga motparten ett förkrossande nederlag. Med all respekt för nätverkets arbete tror jag dock att det aldrig funnits någon 2/3 majoritet men nätverkets arbete har gjort segern så förkrossande att alla inser (eller borde inse) att det inte är lönt att övergå till fas 2 i ombildningsprocessen dvs utnötningstaktiken. "Vi tänker ordna köpstämmor till dess ni säger Ja. Se till att ni tjatar på tant Elsa till dess att hon skriver på fullmaten bara för att slippa tjatet".
Tydligen är maktförhållandena inte tillräckliga för Joakim Larsson. Han måste nu ta av våra gemensamma pengar för att driva igenom sin uppfattning. Men det skall ju användas för information? Information är ju bra eller hur? Om avsikten vore att nå ut med objektiv info skulle avtalet naturligtvis inte ha formen av ett bonusavtal. Ett helt vanligt konsultavtal skulle vara nog.

Ursäkta att jag blev mångordig men det flödade över. Till alla vänner av fair play: Om ni röstar på moderaterna se till att ni stryker Joakim Larsson. Vi behöver politiker med djup känsla för vad demokrati innebär.
Olwa

Anonym sa...

En fungering från en ja sägare som accepterar att det inte blir en ombildning, har lagt detta bakom mig..hoppas fler gör det....Nu till min fundering, Hade inte det bästa ändå varit att alla ändå hade röstat ( i min värld ska man rösta för eller emot, dvs inte rösta alls ) för då hade ju inte denna diskussion behövt blossa upp, dvs att en icke röst kanske, kanske kan övertalas till en Ja röst som förmodligen är det som ligger till grund för brf-föreningens ovilja att släppa detta. Är ni med hur jag menar ?

//Patrik

Anonym sa...

http://www.dn.se/sthlm/konsult-far-bonus-for-att-salja-allmannyttan-1.848575

detta var ju en intressant länk..

Nenne sa...

Hur alla instanser godkänner allt småfiffel (och stor-fiffel, för den delen) är för mej en gåta. Hur angelägen man än är att "låta marknadskrafterna ta över" så kan man näppeligen vara intresserad av att det går till som i vilda västern? Nu är jag själv höggradigt ointresserad av "marknaden" då det endast beyder folk som redan har stålar, utan vill ha en stad där alla får plats. Och det innebär att sånt här egennyttigt fiffel och båg måste stoppas. Hejja Rädda Linjalen! Ni gör ju det som politiker och andra underlåter att göra; nämligen motar girigbukarna i grind!!

Karin sa...

Till Patrik:
Eftersom jag inte är medlem i BRF:en, så hade jag formellt ingen rätt att rösta. Jag fick inget röstkort och fick sitta lite vid sidan om och lyssna på stämman. Vilket var helt i sin ordning, eftersom det ALLTID har varit helt klart uttalat: EN UTEBLIVEN RÖST = NEJ.
Jag röstade inte och därför röstade jag nej. Punkt.

Anonym sa...

Patrick:
Jag tycker det är bra att en Brf kan använda sig av möjligheten till en andra köpstämma.

Grundförutsättningen bör då vara att intresset för ombildning är stort men att man exempelvis vill se en annan ekonomisk plan eller byta ut en styrelse. Det kan också handla om att det fattas någon enstaka röst för att nå upp till de 67% som krävs.

Inga av dessa förutsättningar finns på Linjalen. På köpstämman visade det sig att antalet medlemmar i Brf endast är ca 270 hushåll. Det saknas alltså intresse för en ombildning.Även om 100% av medlemmarna hade röstat JA så hade det saknats 40 röster.
Sammantaget saknades över 100 röster(hushåll)för att en ombildning skulle kunna genomföras.

Jag är fortfarande uppsatt som portombud åt Brf men börjar mer och mer misstänka att Rädda Linjalen har rätt i sitt påstående att det aldrig funnits några 67% av hyresgästerna som varit intresserade av ombildningen.Jag var själv väldigt noga med att berätta vad det innebär att skriva på en intrsseanmälan om pris på fastigheten. Att det också innebar medlemsskap i Brf och en början på en ombildningsprocess. Självklart så respekterade jag alla som inte ville skriva på något.

Tyvärr så tror jag inte att alla mina kollegor jobbat på detta sätt och så här i efterhand så känns hela arbetet i Brf som bortkastat.För mig har en ombildning av Linjalen alltid var en möjlighet, inte en religon som ska prackas på folk.

/Besviken

Anonym sa...

Till Karin

okidoki, jag förstår vad du säger, lite hård ton bara, punkt hit och punkt dit...SKRIKA osv men skit samma... Dock tycker jag ändå att om alla hade kunnat rösta oavsett om man var medlem eller ej så skulle väl det har varit att föredra. Visst, du har helt rätt att de som har varit involverade i processen vet att en utebliven röst är = Nej. Men fortfarande kvarstår det faktum att det 'kanske kanske' finns de som inte visste...och det är dessa som Brf vill åt. Det ultimata för nej-sidan hade väl varit om alla 455 innehavare hade lämnat en röst och där en övertygande majoritet hade röstat nej, Tänk om alla icke röster hade varit en 'riktig' Nej röst. Då hade väl det varit lugnt nu. Det tror jag

//Patrik

//Patrik

Anonym sa...

Svar till Patrik
Jag tycker inte som du men jag vet från dina tidigare inlägg att du förtjänar ett seriöst svar.
Jag utgår från att vi är överens om att 2/3-andelen är rimlig dvs man kan inte som brf Skottet hävda att det borde vara 50/50. Banken kräver ju 60% och gränsen för en oäkta förening går ju runt 70%. En livskraftig förening kräver alltså åtminstone 2/3.
Jag utgår vidare från att vi är överens om att det inte skall vara straffbart att inte rösta. Det förekommer i vissa länder men är främmande för vår röstningskultur.

Jag uppfattar din ståndpunkt så att för ett JA krävs 2/3 Ja av antalet AVGIVNA röster.
Det avgörande skälet till att jag inte håller med dig är att ett byte av boendeform är en så personlig sak att man bör kräva ett AKTIVT beslut dvs man skall själv rösta positivt för en förändring. Här kan man invända att hyreshus byter ägare UTAN att hyresgästerna ger sitt OK. Sant och världen är inte perfekt.
Det finns troligen flera skäl till att uteblivna röster skall räknas som Nej, skäl som man hittar när man funderat färdigt.
Jag tror också att du med "övertala" menar vad man kan kalla "valinformation" dvs informerar om sitt eget (förträffliga) förslag och kritiserar motståndarens (undermåliga och orättvisa) förslag. Jag är väldigt starkt emot den form av "övertalning" som snarast liknar terror och som främst riktar sig mot äldre ensamstående kvinnor (demografin gör att antalet änkor är mycket större än antalet änklingar). Jag har en känsla att du o jag tycker lika i detta avseende.
MVH
Olwa

Anonym sa...

Patrik
Jag kom på ett skäl till när jag läste Karins kommentar: BRF kan genom att inte tillåta eller försena kända Nej-sägare från att bli medlemmar hindra dessa att rösta. Tekniken tillämpades vid den famösa omröstningen om att tillåta 30 fullmakter per ombud.
MVH
Olwa

Ulrika sa...

Patrik:
Under hela ombildningen har det upprepats att de som inte röstar röstar nej. Brf har sagt det, Landahl&Öhman har sagt det och Rädda Linjalen har sagt det.
Bara några dagar före köpstämman ändrade Brf plöstligt reglerna och hittade på några helt meningslösa nejröster. Förmodligen insåg man redan då att loppet var kört och ville hitta på en undanflykt.
Att uppfinna några genomskinliga nejröster strax före stämman och skylla på dem är i barnsligaste laget tycker jag. Det måste du väl ändå hålla med mig om?

Anonym sa...

Ja, herre gud. Att göra om regler i efterhand känns som att gå på dagis igen. Själv är jag medlem och var på stämman. Jag hämtade inte ens ut mitt röstkort. Vaför skulle jag göra det när jag ändå inte tänkte rösta ja?
Nu påstås jag vara ett av 258(?) hushåll som inte tycker någonting alls. Bara 2 hushåll var emot ombildningen?
Man blir mållös för mindre!

Anonym sa...

/Besviken:

Vilka kloka ord du kom med, tänk om dina kamrater i Brf också hade tänkt till då hade vi aldrig hamnat i denna vansinniga situation. Vi hade haft det lugnt i området kanske ilskan hade lagt sej över sommaren och allt blivit frid & fröjd igen. Men detta vansinne kommer nog att fortsätta ett tag till ...tyvärr...

/från en som är trött på allt

Anonym sa...

Till Ulrika

Viktigt, jag försvarar inte Brf och du har alldeles säkert rätt i att information har gått ut från båda sidorna. Sen kan jag inte säga emot dig ang dessa sk 'genomskinliga nejrösterna'. Vet inte riktigt vad du menar tyvärr, förmodligen min okunskap i alla turer hit och dit.
Men återigen :-), om alla hade röstat oavsett vilken information som gått ut till alla så hade saken varit biff. Jag håller med dig men ändå inte..

Till /Besviken.
Jag instämmer helt och håller!

//Patrik

Anonym sa...

Till Olwa

"En livskraftig förening kräver alltså åtminstone 2/3."
=Absolut en förutsättning

"Jag utgår vidare från att vi är överens om att det inte skall vara straffbart att inte rösta."
== Självklart

"Jag uppfattar din ståndpunkt så att för ett JA krävs 2/3 Ja av antalet AVGIVNA röster."
==Njaee, det jag menar är bara att
allt hade varit över nu om alla hade röstat. Sen förstår jag ju att jag förenklar bilden.

"Jag tror också att du med "övertala" menar vad man kan kalla "valinformation" dvs informerar om sitt eget (förträffliga) förslag och kritiserar motståndarens (undermåliga och orättvisa) förslag."....
== Visst håller jag med dig.

Jag tror jag svarade på allt nu (?), sitter och jobbar samtidigt så jag kanske missade nåt

//Patrik

Anonym sa...

Till anonym 15:10

Bli inte så upprörd. Det enda jag ville säga var:
Tänkt vad skööönt det hade varit om alla ändå hade röstat Ja eller Nej, dvs inte alls. Då hade det inte blivit nån diskussion. Det får jag väl tycka utan att du tycker att jag klankar ner på dig eller nån annan som inte röstade. Det är inte det som jag ville få fram i inlägget. Alla/de flesta som inte röstade alls gjorde det av sin övertygelse och det är ok

PS! Snälla försök att träda fram ur din anonyma roll. Det blir liksom lite trevliga att kommunicera då

//Patrik

Olof sa...

Patrick:
Heder åt dig för att du accepterar köpstämmans resultat. Vad gäller reglerna för omröstning kan man ha olika åsikter ptecis som om ombildningar i största allmänhet. Fortsätt gärna att kommentera på bloggen.

PS! Strålande seger för Bajen igår. Nu finns det hopp om livet!

Olof Fryklöf

Annelie sa...

Jag förstår hur du tänker Patrik.

Men eftersom det är kutym, och eftersom bägge sidor gått ut med informationen att "stannar du hemma eller lägger ner din röst så är det ett nej", så tycker jag det är skrämmande att brf säjer att det endast var "2 nej-röster" och med det skälet vill hålla ytterligare en stämma.
Där verkar det som att du håller med mig, om jag inte missförstått dig.

Jag tror vi är flera, både på ja- och nejsidan som tycker att det nu får vara nog och att styrelsen uppför sig illa och oetiskt både mot sina medlemmar och övriga boende när man vägrar inse faktum.

Vi har haft den köpstämma som var sagt, reultatet är ett klart, tydligt och övertygande "nej".

Anonym sa...

Till Rädda Linjalen

Absolut, vi är överens

//Patrik

Anonym sa...

Till Olof

Fasen vad skönt det satt igår :-)
Nu är vi på gång

//Patrik

Anonym sa...

"...så tycker jag det är skrämmande att brf säjer att det endast var "2 nej-röster" och med det skälet vill hålla ytterligare en stämma."

Inte för att försvara styrelsen men tänk vad skönt det skulle vara om folk kunde hålla sig mer till fakta istället för troende, tyckande och spekulationer...

Alltså, vad styrelsen har sagt är att det PÅ KÖPSTÄMMAN var 2 som röstade nej, vilket vi som var där vet stämmer. Däremot har man aldrig sagt att det endast fanns 2 nej-röster TOTALT (det vore ju verkligen ett korkat påstående eftersom styrelsen innan stämman själva förklarade vad som gäller betr. nej-röster) och än mindre använt detta som argument för en ytterligare stämma.

Har styrelsen ens argumenterat för en ny stämma? Faktum är väl snarare att styrelsen inte sagt något alls, vilket man däremot kan kritisera den för.

Och snälla skribenter; sluta använda ordet "skrämmande" i vart och vartannat inlägg på denna blogg... det börjar kännas löjligt nu.

Anna sa...

Kära Anonym 17:37. Om du inte har något mer att anmärka på än att folk använder ordet "skrämmande" så kan man undra vad du vill ha sagt.

Detta är vad som står på brf:s sida:
"På köpstämman deltog 230 medlemmar. 200 röstade ja, 2 röstade nej och 28 avstod från att rösta. Det var alltså en överväldigande majoritet jaröster vid stämman men inte tillräckligt många för att berättiga till ett köp. Allt gick lugnt och värdigt till.

Styrelsen arbetar nu vidare och återkommer med mer information efter styrelsemötet som kommer att hållas inom kort."

"En överväldigande majoritet", eftersom de som röstade nej stannade hemma. Att man i sista sekund bestämde att man skulle kunna rösta nej är endast för att kunna säga precis ovanstående.

Och på din fråga om styrelsen argumenterat för en ny stämma:
Nej, man har inte argumenterat, men man har gått runt och samlat ihop namnunderskrifter från medlemmar för att få ihop de 10% som behövs för att kräva en ny köpstämma.

Anonym sa...

Jag anmärker på ordet för att jag tycker det är löjligt att kalla allt för "skrämmande", hur lättskrämd får man vara?

Vad jag annars ville ha sagt var att det spekuleras mycket om saker trots att det saknas underlag för spekulationerna...

Att någon utifrån texten du klippte in t ex vill få det till att "brf säjer att det endast var "2 nej-röster" och med det skälet vill hålla ytterligare en stämma" tyder antingen på livlig fantasi eller en önskan att lägga orden i munnen på brf's representanter.

Ett annat återkommande påstående är att "man" (styrelsen?) under hela ombildningsprocessen ska ha gått runt och med lock och pock försökt samla underskrifter, utöva påtryckningar, etc, etc. Jag säger inte att detta inte stämmer men tycker det är lite märkligt att den enda gången jag har fått besök är när man samlade intresseanmälningar för värderingen (jag är medlem i brf men ingen har hälsat på mig efter stämman ;-)

Helene sa...

Anonym 18:24:

Räknas det hur man har fått ihop dessa 10%? (OM man nu har fått det)

Har 10% el fler hört av sig till Anders W och sagt
-Hej, jag vill ha en till köpstämma?

Eller hur har det gått till?

Anonym sa...

Jag tycker att om man prata om DEMOKRATI, skall vi ALLA ja möjlighet till att vår åsikt åtminstone respekteras.
Men detta verkar Ni ha missat. Vi har röstat JA för att vi tror det skulle varit det bästa för MIG. Och så är det. Men här har Rädda Linjalen gjort att vi som röstat ja verkar vara bara skurkar.
Tänk på alla lögner kring hur illa det skulle bli med köpta fullmakter mm som Ni spred och som gjort att många skrämdes till tystnad! Om detta är demokrati är det verkligen skrämmande!.
Dessutom är det märkligt att Hyresgästförening (som vi är medlemmar i sedan 20 år tillbaka) engagerar sig med så mycket resurser i denna fråga men knappast ser man den för att sätta emot Stockholms Hem i verkligt viktiga frågor som ex-vis städning i trappgångar (15 år har vi bott här och ALDRIG har vi haft en storstädning i trapphuset, ALDRIG att man ser det är städat i garaget som bara ett par exempel.
Och stämningen i parken är inte så mysigt som Ni verkar vilja. Tyvärr.......
din granne!

Anonym sa...

Till besviken
Jag vet att du inte pläderar för en ny stämma så vi är inte oense annat på ett principiellt plan.Jag anser att om det blir NEJ enligt de regler man bestämt före omröstningen skall det vara ett NEJ. En rösts övervikt räcker. Ett bra sätt att förstå regler och principer är att vända dom dvs anser du att det är lika bra om ett JA kan upphävas och en ny stämma genomföras.
MVH
Olwa

Anonym sa...

"Snälla besinna er nu"
I kväll kom det ett nytt utskick 2 A-4 ark fullskrivna med en mycket märklig och förvirrad text, det är någon som blivit bl.a bespottad och förlöjligad m.m.m... ja det var en hel del att plöja igenom men det verkar vara skrivet av någon som verkar vara lite förvirrad. Det finns ingen underskrift så man vet ju inte vem det är som tycker allt detta.
Man blir nästan lite full i skratt.
:-)

Rädda Linjalen sa...

Anonym 18:56:
Rädda Linjalen har alltid respekterat folks åsikter. Vi har till och med hjälp folk att gå in i Brf.
Vi har även gjort allt vi kunnat för att ge folk saklig och fullständig information. Då har vi även kritiserat både styrelse och Landahl Öhman, då vi ansett att de inte haft som ambition att ge fullständig information. Man bör inte bara respektera åsikter, men måste också respektera människors rätt att skaffa sig en egen uppfattning baserat på fullständig information.

Där har styrelse och konsulter brustit mycket, det är nog alla överens om.

Vi har verkligen inte spridit några lögner, möjligtvis berättat sanningar som alla inte velat höra. Det är en väldig skillnad. Fullmaktsfusk har vi inte anklagat någon för, däremot för att ha ändrat stadgar så att möjligheten att fuska är betydligt större. Det är en väldig skillnad.

Att medlemsunderlaget för att starta processen varit felaktigt har vi däremot både hävdat och bevisat. Det är ett obestridligt faktum som vi står för.

Ärligt talat är vi lite trötta på att försvara oss från anklagelser som besvikna människor ger oss utan att ha kollat fakta först.

Vi har alltid haft öppna möten. Det är raka motsatsen till att skrämma folk till tystnad. Brf har aldrig haft utrymme för frågor på sina möten.

Den lokala hyresgästföreningen har inte bidragit med ett öre till Rädda Linjalen, vi har sagt det förr - men det behöver tydligen upprepas. Just nu sköts fastigheten på halvfart på grund av omvandlingsförsöket. Stoppas bara det så kommer framtida underhåll bli betydligt lättare att förhandla.

Det känns både tråkigt och tjatigt att behöva bemöta en kärve förutfattade meningar och grundlösa anklagelsen som din svada.

Patrik:
Forza Bajen! Skojigt igår ;-)

Johan Johansson

Pär sa...

Anonym 21.39/
Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag läser något från någon anonym som "är rädd för repressalier".
Är det så framtiden kommer att se ut på blogkommentarer och utskick från ja-sidan. Värre och värre beskyllningar mot Rädda Linjalen?
Det finns saker som jag själv skulle bli mer rädd för än Asta 76 och en gammal punkare om jag säger så. Repressalier är inte det första man tänker på direkt.

Anonym sa...

Anonym 21:39.

Vad är det för utskick du fått, jag har inte fått något?
Delas det bara ut till vissa eller?

Anonym 18:56.

Jag har sätt städning i garaget flertalet gånger.

Ang stämningen på gården så har den alltid varit toppen INNAN detta började!!
Så inte tusan är det "vårat" fel!

Anonym sa...

anonym 11:12...

Ja det kanske är bara vissa som fått detta utskick inte vet jag men jag vet att det delats ut i
58:an 78:an och några till.
Jag tycker att det verkar som personen som skrivit det vill att man ska tänka åt ett speciellt håll, att man ska få det till att det är en viss person i Brf som skrivit det.
Ingen städning i garaget??? visst har det städats där.
Glastaken trasiga utanför entréerna??? jag har inte sett några trasiga glastak.
Golv som är dragiga??? våra golv drar inte.
Ja osv... det stod mycket mer
Det slutar med att utskicket inte var sponsrat av Brf el. Hyresgästf. eller AMF pension!!??
:-))

Magnus sa...

Lägger inte Brf ner detta nu, utan väljer att köra vidare på ren djävulskap. Då bli ett helt kvarter utsatt för de värsta repressalier de flesta av oss kan tänka sig.

Respektera ett demokratiskt taget beslut och köp er en bostadsrätt någon annan stans om vår folkvalda boendeform inte passar!

Anonym sa...

Jag skulle väldigt gärna vilja läsa det brev som kommit till vissa..är det någon som ids lägga ut det här.?
Vem kommer det ifrån?

Anonym sa...

Magnus....köpa en bostadsrätt någon annanstans, det är precis vad jag funderar på ....tyvärr kan jag inte få så fördelaktiga lån som om linjalen ombildats....... jag får förmodligen inga lån alls för att köpa mig en bostadsrätt till marknadspris....men Olwa!!! jag har hört att ditt kvarter kanske ska ombildas ......det var ganska nära att det blev bostadsrätter vid köpstämman ni hade nyligen.....om det nu blir ett annat resultat på nästa köpstämma kanske vi kan byta lägenhet...du kan bo här med rädda linjalen gänget och jag i en bostadsrätt...är du på?.. ;-)

Anonym sa...

Brevet är helt anonymt, och det kom i pappersform i brevlådan, så tyvärr vet jag inte hur man får in det här..men det kanske finns någon annan som kan fixa det.

Anonym sa...

Anonym 19.41
Häng på och byt med någon i Ringen annars. Där är det ekonomiska upplägget som vårt, och samma Wiman har godkänt planen. Visserligen har avgifterna skenat, men det skulle hända här också. Där finns det i alla fal folk som längtar till en hyresrätt i Linjalen.

Anonym sa...

Anonym 19:41
Vi har klarat 2 köpstämmor med Nej på båda. Jag antar att vi klarar några till. Marginalen är inte så dålig och folk börjar bli rätt trötta på dörrknackarna som skall ha fullmakter.
MVH
Olwa

Anonym sa...

Jag är väl i minoritet men ändå:
Heja Blåvitt!!!
MVH
Olwa

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Olwa:
Sonen är där och jag väntar på rapport. Jag säger som vid köpstämmor och annat elände: Må bästa idé/lag vinna!

Harebäst!
Johan / RL

Ulrika sa...

Idag fick även jag den där smått förvirrade skriften från den anonyma lärarinnan som var rädd för represalier. I min port var lärarinnan en smått tunnhårig man mellan 30 och 40 iklädd röd munkjacka.

Anonym sa...

anonym 20.43
tack för bytestipset men om jag byter med en hyresgäst i Ringen och sedan vill köpa loss hyresrätten får jag väl betala marknadsvärdet? inte får jag köpa till det pris som var vid ombildningen?
undrar anonym 19.41