måndag 13 april 2009

Är det över snart?


Nu har det gått mer än tio dagar sedan köpstämman 2 april. Att röstsiffrorna blev 57% nej och 43% ja har vi redan rapporterat. Det fattas 24% ja-röster för Brf Linjalen att driva igenom ombildningen. Det är ett historiskt resultat. Det sägs att antalet ja-röster för en ombilding av allmännyttan i innerstaden aldrig någonsin varit lägre än på kvarteret Linjalens köpstämma.

Dagarna efter stämman fick vi mängder av telefonsamtal från folk som undrade hur det hade gått. Brf Linjalen meddelade ingenting till medlemmarna. Nu borde rimligtvis alla veta. Rädda Linjalen och Hyresgästföreningen har meddelat resultatet i utskick till alla hyresgäster. Dagens Nyheter har skrivit om det. Metro likaså. Det gick ut på radions nyheter, och det har meddelats i ett otal andra tidningar och medier.

Det som är riktigt märkligt i sammanhanget är att Brf Linjalen, som är ansvariga för hela ombildningsförsöket, ännu inte sagt ett knyst till sina medlemmar. Till och med nu verkar man vilja låtsas som om ingenting har hänt. Ser man det i sitt sammanhang - att det är en affär som skulle omsätta en bra bit över en miljard, och att man uppmanat medlemmarna att rösta ja till ett ytterst tvivelaktigt förslag som skulle äventyra hundratals hushålls hela framtida ekonomi och livssituation känns tystnaden minst sagt makaber. Att Brf linjalens styrelse inte ens gett sig tillkänna efter stämman är både ja -och nejsägare undrande inför.

Vi är många i kvarteret som undrar om Brf Linjalen tänker hålla sitt löfte om att det bara skulle bli en köpstämma? Ska vi hyresgäster ges möjlighet att få tillbaks underhållet från Stockholmshem, eller planerar Brf att bryta löftet för att fortsätta hålla oss i vad många i kvarteret upplever som en gisslansituation?

Vi har sökt Brf Linjalens ordförande för att fråga om föreningens syn på framtiden utan att få svar. Däremot anklades Rädda Linjalen för att ha lagt upp ordförandens telefonnummer på bloggen och uppmanat läsarna att "ringa och terrorisera" honom. Vi förstår ingenting, och alla som läser bloggen kan intyga att det inte stämmer. Vi kan förstå besvikelsen, men inte de konstiga anklagelserna mot oss eller den gåtfulla tystnaden gentemot hyresgästerna.

Stockholmshem har mottagit begäran om att erbjudandet av köp skall dras tillbaka. Vi hoppas att Brf Linjalen inser det lönlösa i att fortsätta omvandlingsförsöket, tar konsekvenserna av köpstämmans resultat och själva drar in sin begäran om köp. Skulle det hända så ska Brf Linjalens styrelse få all vår respekt och uppskattning. Men att, som nu, inte ens meddela de egna medlemmarna vad man planerar är ett minst sagt egendomligt beteende av en föreningsstyrelse som gärna beskriver sig själva som demokratiska.

Nu har Brf Linjalen haft över tio dygn på sig, men ingenting har meddelats. Vi upprepar vår uppmaning till Brf att konstatera fakta och genast meddela hyresgästerna att omvandlingsförsöket läggs ner med omedelbar verkan. Först då kan vi alla gå vidare, och först då finns möjlighet att läka all osäkerhet och alla sår som omvandlingförsöket rivit upp.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

29 kommentarer:

Anonym sa...

Brf går från klarhet till klarhet. Det blev visst ingen miljardaffär, och då behöver man inte ens meddela sina medlemmar.
Någon mer som vill ta lån på flera miljoner och sätta alla pengar i händerna på de trygga förvaltarna i den här styrelsen?
Det blir mer och mer patetiskt. Lägg ner!

Anonym sa...

Har advokaterna från Landahl Öhman lagt ner?
Det är ju ändå de som är "the big guys" och verkar vara språkrör för BRF.
Borde inte de meddela oss hyresgäster att nu backar de ur hela projektet, när de ser hur kompakt motståndet är mot att ombilda här i kvarteret?

Anonym sa...

Ser med spänning framemot att höra vad Styrelsen har att säga..och framför allt VARFÖR dom väntar så länge med att säga något.

Detta är verkligen otroligt konstigt???

Eva/Erikseva sa...

Allt ni säger är mycket rimligt att begära från BRF styrelse, men mig
förvånar det inte ett dugg att de är så tysta.-Jag tror personligen (sett
utifrån ur mindre laddad situation)att det inte ligger varken strategi, hot,
eller "nya idee´r" bakom, endast en stor, tom trötthet som de som sitter i
styrelsen inte vet vad de ska göra med?
Tror de blivit "offer" för sin egen ide´.-Mitt förslag till "handling" är
återigen (hur mkt det än kostar på..) Gå upp till Anders W. och ring på
dörren tills han öppnar och ta ett samtal (helt utan förbestämda
förutsättningar)i lugn och ro med honom.-Ryter han bara, låt honom göra det...

Vänta er inte ATT "Såren ska läka", vissa "Sår" gör inte det, oavsett
utgången av denna köpestämma. Oavsett vem som är mest sargad.

Toppen att ni gått ut med info till alla boende..toppen!

Mest besviken på Anders W, just nu är nog Anders W själv, så tror jag.

Magnus sa...

Varför springer man då runt i portarna? Det kan väl inte vara så pinsamt att Werkö själv försöker samla ihop de tio procent medlemmar som gör att brf "blir tvungna" att hålla ännu en köpstämma?
I sådana fall har allt ramlat ner på en nivå som är så låg att det kommer bli en följetång i media.
Ska brf ha någon heder kvar borde hela föreningen läggas ner.
Lägg ner alltsammans genast, det är vad majoriteten i linjalen vill.

Rädda Linjalen sa...

Eva/Erikseva:
Ringa på och resonera med ordföranden går inte. Vi har försökt.
Senaste gången var i tisdags. Då blev vi genast oskyldigt anklagade för att ha lagt ut ordförandens telefonnummer på bloggen och uppmana folk att terrorisera honom. Man häpnar när man får sådana anklagelser rätt upp i ansiktet.

Vi fick inte ens möjlighet att be ordföranden titta på bloggen och kontrollera saken själv. Han hävdade benhårt att det var så det var. Därefter drämdes dörren igen.

Någon information om styrelsens planer fick vi inte ens möjlighet att fråga om. Så har det varit hela tiden. Hinner vi överhuvud taget ställa någon fråga bemöts den ofta bara med någon konstig anklagelse, den ena mer långsökt än den andra.

Det är tråkigt att Brf aldrig visat någon vilja till dialog eller öppenhet. Men det är ingenting som vi kan göra något åt. Vi har hela tiden eftersträvat kommunikation men aldrig fått någon. Nu blir vi inte ens förvåndade längre.

Vi är vana både vid tystnad och att behöva höra det ena påståendet efter det andra om vad vi i Rädda Linjalen skulle ha gjort. Det känns inte ens värt att bemöta brf:s fantasiskrönor om oss längre.

Men att inte låtsas som någonting eller meddela sina medlemmar något alls efter köpstämman är ett märkligt förfarande till och med för att komma från styrelsen i Brf.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Det är verkligen skrämmande att ordföranden för styrelsen får bete sig så här!
Smälla igen dörren framför ansiktet på folk.
Herregud vad barnsligt, varför klarar han inte av att prata utan att bli arg?
Och varför kommer han med osanningar, undrar vem som sagt det där med telnr?
Och stämmer det verkligen att han går runt och knackar dörr eller är det påhitt?

Anonym sa...

Visserligen finns ju inga telefonnummer till medlemmarna i styrelsen på deras hemsida, men vem kan inte surfa in på eniro.se?
Att lägga ut några nummer på bloggen har väl aldrig hänt och inte behövs det heller. Människan verkar ärligt talat inte vara riktigt i balans.

Anonym sa...

För visso läser han denna blogg, varför då inte skriva och tala om var han har sett sitt telefonnr utlagt..hur svårt kan det vara? Att göra falska anklagelser är riktigt sjukt.

Ulrika sa...

Demokratin, boendeinflytandet och grannsämjan frodas låter det som.

Anonym sa...

Gör en film. Skriv en bok. Starta en dokusåpa!

Anonym sa...

Ja detta är verkligen en riktig såpa, som aldrig tar slut.
Vad som är konstigt är att vi har fått information från Stockholm Parkering att dom ska renovera i garaget, en annan granne träffade folk i tvättstugan där det också skulle renoveras. Varför denna aktivitet om dom är inne på att sälja..!! mycket märkligt. Ja man vet snart varken ut eller in.

/Trött på allt

Anonym sa...

Hela grejen är ett skämt så det får nog bli en sit-com med burkade skratt.

Anonym sa...

Johan Johansson! Jag kan intyga att jag sett Brfs ordförandes telefonnummer på er blogg. Dessutom med uppmaning att ringa honom. Ja det har jag sett! Jag vet också att ni tog b ort den men lade ut en länk till typ eniro.

Jonas 67an

Anonym sa...

DEMOKRATINS FERNISSA ÄR TUNN BÅDE I STADSHUSET OCH BRF LINJALEN.
Jag är 72 år. Jag har röstat i alla val, nationella, kommunala, EU, you name it - jag har röstat. Ibland har min åsikt vunnit, ibland har den förlorat men jag har alltid respekterat resultatet. Vad gäller ombildningarna tycks en helt annan uppsättning regler gälla:
a) Fullmakter används på ett sätt som gör det uppenbart att fusk förekommer (även om resultatet tyder på att det inte var någon faktor i Linjalen-valet). De gånger falska fullmakter upptäckts är det av en ren tillfällighet - inte genom någon metodisk granskning.
b) Om antalet teoretiska "Ja"-röster är för lågt är det tillåtet att avbryta röstningen, en innovation som inte ens Mugabe kommit på.
c) Om det blir "Nej" tycks är det tillåtet att ordna ett nytt val.
d) Även om resultatet är sådant att det är helt uppenbart (t ex att man får 43% när 67% krävs och ett antal "Ja"-sägare med sinne för demokrati och fair play byter sida - inte nödvändigtvis åsikt) är saken klar. Tydligen kan 10% kräva att valet görs om och få rätt.
Vad är detta? De regler som Stadshuset och allmännyttan tillämpar får varje diktatur (med möjligt undantag för Nord-Korea) att framstå som ett under av demokrati. Ni borde skämmas.
Tack till Nätverket för ert jobb men ni behövs dessvärre även i fortsättningen.
Hur skall jag kunna förklara för mina 11 barnbarn vikten av demokrati, vikten av en person, en röst, vikten att respektera valresultat när inte ens stadshuset förstått grundläggande värden.
Olwa

Rädda Linjalen sa...

Jonas i 67:an;
Vi har aldrig publicerat något telefonnummer till någon i något blogginlägg.
Inte till styrelsen, och inte till oss själva. Vill någon ringa är det bara att slå på eniro.se.
Vi försöker få ut information till hyresgästerna. Pajkastningen behöver vi inte ödsla energi på. Den detaljen löser sig själv verkar det som.

Johan Johansson / Rädda Lnjalen

Anonym sa...

Varför tycks det vara "förbjudet" att ta kontakt med BRF Linjalens styrelse och ordförande? Man får inte ringa, möjligen knacka på dörren, men helst ska man inte alls störa dem med sina frågor.

De i sin tur har "rätt" att göra precis vad som faller dem in. De har dragit igång en process och nu vill de inte respektera valresultatet.

De som på olika sätt ändå har lyckats få tala med ordföranden har inte fått några svar. Han vill helt enkelt inte veta av oss.

Det hela är mycket märkligt och borde vara olagligt!

Anonym sa...

Jag tror att Magnus (13/4 kl 12:44)kan ha rätt i sitt antagande. Så här sa ordföranden till DN dagen efter köpstämman:

"Bostadsrättsföreningen Linjalen har tid fram till augusti på sig att säga slutgiltigt ja eller nej till Stockholmshems köpebud. Anders Werkö betonar att styrelsen för föreningen inte kommer att ta några som helst initiativ för att hålla en ny köpestämma.

– Men i våra stadgar står det att vi måste ha en ny stämma om minst 10 procent av medlemmarna i föreningen kräver det. Så man vet aldrig, säger Anders Werkö."

Är det dessa medlemmar BRF nu försöker samla ihop när man går runt i portarna? I så fall har man tagit ett initiativ och styrelsen har därmed även ljugit för media.

Anonym sa...

Ja det här är verkligen löjligt!
Varför skulle man inte få ringa en ordförande för 455 lägenheter? (om han nu skulle vara det..)

Varför vill Anders Werkö överhuvudtaget vara ordförande, han verkar ju tycka det mesta är jobbigt, han vill inte prata, han är mest arg, man får inte ringa honom, man får inte knacka på..
Hur i hela friden tänker han?

Kan det vara så att han inte mår riktigt bra och inte vet sitt eget bästa?

Hur ORKAR han bråka om sitt telenr, det måste ju vara allmänt känt för alla oss här om han nu är styrelseordförande?
Detta är ju verkligen LÖJLIGT!

Nä du Anders, jag tror att du ska ta och koppla av nu, res någonstans och vila upp dig.

Och snälla du kan du först tala om för alla oss här hur du tänker, och hur det blir eller ska vi leva i ovisshet till augusti??

Anonym sa...

Jag misstänker att han väntar tills tiden är ute när Sth Hem ska ha sitt möte (det var väl i maj)har gått ut. Hämnden är ljuv när det gäller Bfr. Det är bara det att då ska man inte gnälla på att Sth Hem inte gör något, det tar några år till då....GRATTIS!

Anonym sa...

Nog känns det som att vi hålls som gisslan alltid. Det här visar tydligt hur stadeshusets bestämmelser runt ombildningar kan urarta på ett helt sjukt sätt.

Anonym sa...

SKOTTET RÖSTADE NEJ!!!!!!
Fick 164 Ja, behövde 172.
Dessvärre blir det väl en stämma till o en till o en till.....
Men i dag firar vi
Olwa

Anonym sa...

Allvarligt talat - nu får ni fan ta och rycka upp er! Varför i hela friden tror ni att någon i styrelsen skulle vilja säga någonting överhuvudtaget till någon av förtal och gnällskribenterna på den här sidan. Tänk om någon av er skulle hängas ut på det här sättet. Förtal är brottsligt, och frågan är om inte gränser är passerad för länge sedan!

Gå vidare i livet och skaffa er något annat att fokusera på. Klipp er och skaffa er ett jobb!

Martha sa...

Grattis, Olwa!

Här i lilla Hagen har det inte hänt nåt alls än, har inte hört ett dugg från föreningen. Enligt sista infoblad så går anbudstiden ut 30 april...
Men som du skriver, Stadshuset kan ju bara bestämma sig för att förlänga. Håller med dig om att skulle kunna vara mest ideologi bakom det agerandet i så fall.

Anonym sa...

Ryktet har gått att det har varit möte i kväll hos Brf, och som det sas "vi har ända till augusti på oss" tja va säger man.... där ryker vårt underhåll.

Anonym sa...

Det är tydligt att stadshuset måste ändra reglerna runt det här. Gisslan till augusti och ett års missat underhåll trots ett väldigt tydligt resultat på stämman.
Demokrati?
Brf borde verkligen inse sitt ansvar i det här och dea in sin intressweanmälan genast.

Anonym sa...

Jag bor granne med en styrelseledamot i Brf. Dom tänker gå vidare. Att respektera ett demokratiskt taget beslut finns inte på bana. Till skillnad mot vad man lovat medlemmar och i pressen så tänker kommer Brf:s styrelse att på årsmötet driva linjen att fortsätta mot en ny köpstämma!!!!

Som jag förstår det kommer någon form av utskick snart undertecknat av sk "oberoende" som kräver att processen fortsätter.

Jag är en av de som jobbade för ombildning men som nu tycker att vi måste respektera ett taget beslut.

/E

Anonym sa...

Till Anonym 22.14.

Det som styrelsen håller på med, det är brottsligt!.
Snacka om förtal och lögner!

Nää det är DOM som ska klippa sig(raka)..och skaffa sig ett annat jobb!

Anonym sa...

Tänk om dom få personer i Brf-styrelse var lika förnuftiga som dig, jag kan inte för mitt liv förstå att så få personner kan styra över ett så stort område som 455 hushåll och dessutom tro att man ska få ett högre procenttal om man gör en ny röstning. Jag tror att det är bara av besvikelse som dom gör detta. Dom måste ju inse att det är inte bara oss nejsägare som dom vill skada det drabbar ju även dom själva. Man undrar ju också hur Hyresgästföreningen ställer sej i ett sådant här läge.
Hur har dom tänkt att få 43% bli 67% !!??
Ja vi får väl se i augusti.