fredag 31 oktober 2008

Glada papper och dyra rådNi som inte var på ”informationsmöte” i förra veckan fick era kalkyler i brevlådan i torsdags. Plocka fram och studera dom noga – det är ju ändå ditt livs kanske största affär du ska besluta om.


Har du en miniräknare hemma kan det underlätta. Dom som upprättade kalkylen verkar inte haft någon. Kort sagt: Finn fem fel. Minst.


Rent allmänt har kalkylen ett väldigt sorglöst upplägg. Det blir ju lite billigare i början. Några tusen dyrare än att hyra, men det är ju viktigt att äga, eller hur? Sedan blir det dyrare för varje år. Mycket dyrare.Varför?


Jo, därför att kalkylen är som gjord för dom som vill sälja genast och fly det sjunkande skeppet, men det är tveksamt om ens det går att göra i dessa tider. Minns ni BRF:s tidigare försäkringar om att bostadsrätt blir ett billigare boende på sikt? Istället presenteras en ekonomisk kalkyl som är raka motsatsen. På sikt blir det ett mycket dyrt boende för dom så då bor kvar i Linjalen. Månadsavgiften höjs enligt kalkylen med över 600% på 11 år!

Helt klart blir BRF Linjalen en förening med mycket dålig och osäker ekonomi för lång tid framåt.


Upplägget är en rolig variant som är välbekant för tusentals amerikaner utan tak över huvudet: Först tar föreningen ett gigantiskt lån. Sedan tar man ett lån till för att betala räntorna på lån nummer ett. Samma vinnande koncept som man använt sig av i flera redan kända skandalombildningar i Stockholm. Vad säger man?


Enligt juristerna på mötet (22 okt kl 18.00) så är kalkylen (citat) ”Det ekonomiska upplägg som föreningen efterfrågat”. Vi på Rädda Linjalen vore både tacksamma och roade ifall dessa föreningsrepresentanter kan träda fram, förklara sig och svara på en hel del frågor.


BRF Linjalens hemsida har fortfarande all information bortplockad. Den försvann, som av en händelse, strax efter att vi delat ut våra första flygblad 20 oktober.


Föreningens stadgar finns fortfarande inte att studera för alla oss tänkta köpare. Betänker man då att det är en affär som, om den blir av, omsätter minst 1,25 miljard(!) och ska göras snart blir det onekligen en viss humor i det hela.


Vilka som ingår i den styrelse som är ytterst ansvarig för denna kalkyl framgår inte heller. Dom namnen har också plockats bort från hemsidan. Det kan jag däremot, efter att ha läst kalkylen, ha viss förståelse för.


Rädda Linjalen!

Johan Johansson


Några relaterade länkar:

SYNA FÖRENINGEN – FÖRE BOSTADSKÖPET

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/samhalle/artikel_149836.svd


SE UPP FÖR GLÄDJEKALKYLER

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1567&a=371257


HÅLL KOLL PÅ STYRELSEN

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1567&a=390921

Inga kommentarer: