onsdag 22 oktober 2008

Den som tänkt sig snabb affär ska dra öronen åt sig


Priserna kommer rasa ännu mer, det är många mäklare överens om. Bostadsmarknaden har hamnat i kramp och bara varannan lägenhet i innerstan blir såld och då efter att priset prutas, ibland avsevärt. "Nu sänks priserna på bostadsrätter i ett rasande tempo. Totalt sett har prissänkningarna mer än dubblerats på bostadsrätter på fyra veckor"(Dina Pengar 14 oktober 2008).

Redan i augusti varnade ekonomiprofessor Stellan Lundström för ett prisras samtidigt som andra trodde på en fortsatt men stadig uppgång. "30 procent är inte osannolikt. Bostadsrättspriserna har stigit snabbare än tillväxten och på sikt korrigerar alltid marknaden sådana skillnader". http://www.metro.se/se/article/2007/08/29/22/3032-45/index.xml

Det är med anledning av just den tillväxten vi ska vara medvetna om att inom några månader kan innerstan, om det vill sig illa, dessutom ha kanske 12 000 nybildade bostadsrätter. Hur många av dem som köpt för att de tänkt sig en snabb och lönande affär vet vi inte, men det är åtskilliga. Det säger sig självt att det kommer att bädda för köparens marknad med så stor tillgång. De attraktivaste lägenheterna kommer att gå först. Plötsligt är tillgången enormt mycket större. Lägg till det alla de som av skattetekniska skäl väntar till efter årsskiftet med att lägga ut sin lägenhet till försäljning.

I det läget: sätt dig in i köparens situation, hur skulle du själv göra? Är det mindre attratktivt att köpa en lägenhet i ett 60-talshus som står inför omfattande stambyten och renoveringar? Och detta ska den tänkte köparen vara villig att köpa för marknadspris, inte det rabbaterade som erbjuds hyresgäster? Dessutom skulle det här bli en av Stockholms allra största föreningar med 455 lägenheter. En förening som dessutom är alldeles nybildad och ännu inte kan visa upp att den drivits på ett stabilt sätt i många år.

Tiderna är förändrade- lågkonjukturen är här, du vet inte om du har ett arbete i morgon.

Rädda Linjalen

2 kommentarer:

Ragnvi sa...

Som köpare av bostadsrätt skulle jag aldrig köpa en bostadsrätt i kvarteret Linjalen utifrån den glädjekalkyl som presenterades av de två försäljaradvokaterna (fick känsla av att vara på ett frälsningsmöte) onsdag kväll på Åsö gymnasium. Hur kan så låga avgifter finansiera driften av den jättestora fastigheten under tio år? Och vad händer om tio år? Då chockhöjs avgifterna eftersom fonden måste fyllas på. Vem vill köpa en andel i sådan bostadsrättsförening? Hela upplägget liknar Ebberöds bank, ett rent bondfångeri.
En annan fråga: Varför ska man betala svindyrt för en besittningsrätt man redan äger?
(det här en fastighetsbubbla som kommer att spricka så småningom)
Hälsningar
Ragnvi Svärd

Annelie sa...

De som är intresserade av advokaternas glädjekalkyl är så vitt jag förstår de som vill sälja och flytta härifrån så fort som möjligt.