tisdag 21 oktober 2008

Lite fakta på bordet...

På bostadsrättsföreningens informationsmöten ons-tors 22-23 oktober finns det ett antal punkter som kan vara viktiga för alla närvarande att tänka på. Några av dom viktigaste är dessa:


Stockholmshem ämnar INTE sälja kv. Linjalen till någon tredje part ifall ombildningen inte blir av.

Alliansen har satt stopp för vidare utförsäljning av allmännyttan i innerstaden – så det hotet vilar INTE över oss längre.


Eftersom INGEN vet hur ränteutvecklingen kommer att se ut är ALLA kostnadskalkyler för eventuella köpare ingenting annat än kvalificerade gissningar. Det enda vi kan vara riktigt säkra på är att månadskostnaderna kommer att öka dramatiskt.


Priset är även beroende av hur många som vill köpa, och prisskillnaden på om det blir det minimala 66,7% köpdeltagande och 80% (som ofta används som exempel av förespråkarna) är markant.


Dom utomstående personer som kommer ge information på mötet är där på uppdrag av bostadsrättsföreningen. Deras ersättning är i princip alltid baserad på om köpet blir av eller inte. På så sätt är man naturligtvis måna om att få ett köp att framstå så fördelaktigt det bara går. Med andra ord: Varning för glädjekalkyler och skönmålningar.


Den s.k. Koch-utredningen, om införande av rena marknadshyror, är i princip redan slängd i papperskorgen. Dom sociala konsekvenserna skulle blivit förödande. Inte ens utredningens förespråkare kunde se den som särskilt realistisk. Även om ingen säkert kan säga vad som kommer att hända på hyresfronten verkar dom ansvariga åtminstone ha sansat sig lite. Man kan läsa ett utlåtande av utredningen via DEN HÄR LÄNKEN


Fastighetspriserna har rasat och beräknas fortsätta sjunka. Bubblan har brustit. Är vi verkligen beredda att hamna längst ner i det pyramidspel som fastighetsspekulation innebär, och dra på oss stora lån med höga räntor för något som sjunker i värde?


Kommer ansvaret det innebär att bilda bostadsrätter, t.ex. att ge fullgod service till kvarvarande hyresgäster, att sköta garaget och våran stora gård, kommande stambyten m.m. att tas upp på ett sätt som kan betraktas som seriöst? Sådana saken brukar skapa problem även för små bostadsrättsföreningar, och Linjalen kommer att bli en av dom större i Stockholm om köpet blir av.


I Linjalen bor ett försvarligt antal människor som har det tufft redan idag. Sjuka, handikappade, gamla och barnfamiljer – människor som inte kan eller får ta stora lån. Hur dom ingår i mäklarnas och BRF Linjalens kalkyler vet vi inte, men dom ingår definitivt i vår orsak att värna om alla innevånare i Linjalen!


BRF Linjalen har, som vi meddelat tidigare, stängt ner informationen på sin hemsida.

http://www.linjalen.nu/brflinjalen.html

Vare sig föreningens stadgar eller information om portombuden går att hitta längre. Även våra informationslappar på anslagstavlan vid Siargatan har plockats bort.

Varför kan man bara spekulera i – men spekulera, det är just vad vi i nätverket Rädda Linjalen inte vill göra ;-)


RÄDDA LINJALEN kör däremot med öppna spjäll. Oss kan man alltid kontakta via telefonlistan ni fått i eran brevlåda, via den här bloggen eller via mail: raddalinjalen@gmail.com


Man behöver inte ta gigantiska banklån för att bli delägare i vår gemenskap!


Bevara och utveckla allmännyttan!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Inga kommentarer: