tisdag 14 december 2010

Helgextra: Julköpstämma i Aspudden!


I Stockholms ombildningscirkus är det mesta tillåtet för ombildningsivrarna. En av sakerna som vi tagit upp i VÅRA FÖRSLAG för att demokratisera processerna är fasta riktlinjer för bostadsrättsföreningarnas stadgar. Just nu är det mer regel än undantag att föreningarna (med hjälp av konsulterna) ändrar de sedvanliga stadgarna så att det ska gå att manipulera röstning via fullmakt. På så sätt kan man i princip hålla köpstämmor utan deltagare - och var och en kan ju konstatera hur demokratiskt det låter.

Brf Vråken i Aspudden har gjort just så. Man har tillverkat egna föreningsstadgar där vem som helst kan komma in direkt från gatan och rösta för hela kvarteret via fullmakt. Även här i Linjalen manipulerande man stadgarna. Varför vi anser att detta är uppenbart mygel kan du läsa PÅ DEN HÄR LÄNKEN. Artikelns slutcitat lyder:
"Har styrelsen hoppats att kunna hålla stämmor själv och att de boende stannar hemma och tittar på tv istället?"

Att man hoppas på detta i Brf Vråken känns inte särskilt långsökt. Nu har man för säkerhets skull låtit kalla till köpstämma vid en inte alltför smidig tidpunkt:
Den 23 december kl 19.00.

Det känns minst sagt som att en räv har raskat över isen. Att kalla till köpstämma på en tidpunkt då i princip alla har fullt upp med annat eller rest bort är ett alltför tydligt tecken på att det knappast är enighet, information, diskussion och gemensamma demokratiska beslut som är det viktigaste. De boende uppmanas att lämna fullmakt även om de ska närvara på stämman. För säkerhets skull avslutar Brf Vråkens sin kallelse:
"Den som lämnat in fullständig fullmakt behöver inte närvara vid stämman".

Att Brf Vråken och dess konsulter vill driva igenom en omvandling på det här sättet, vid den här tidpunkten, talar sitt eget tydliga språk om var den demokratiska ambitionsnivån ligger. Att den som inte vill rösta ja lugnt kan stanna hemma och koka knäck glömde Brf Vråken att berätta. Att ansökan till medlemsskap i föreningen också innebär att man lämnar fullmakt för köp är ett annat talande tilltag.

I vårt förra blogginlägg tog vi upp turerna runt kvarteret Skottet, som skulle varit uppe i Stockholms Tingsrätt i måndags. Då bostadsrättsföreningen medgett talan i fallet innebär det att det förekommit falsarium i samtliga fall då föreningen hävdat sig ha majoritet för ombildning. Två stämmor har alltså slutat nej, och två har underkänts p.g.a ogiltiga röster.

Skottets köperbjudande gick ut i Juni 2009. Tio månader senare höll man ännu en stämma, helt ogiltig - då inget köperbjudande fanns. Efter denna femte låtsas-stämma förklarade sig Brf ha majoritet för tredje gången gillt. Stämmoresultatet har aldrig granskats - då det inte funnits någon som helst anledning att gå igenom en totalt meningslös stämma.

Ändå viskas det i korridorerna att Skottet kommer att erbjudas köp av fastigheten med denna stämma som underlag. Ligger det någon sanning i det kan hela regelverket för ombildningar lika gärna skrotas helt. Det skulle innebära att det är helt upp till Stadshuspolitikernas personliga godtycke att tänja och ändra regler som det passar. Vi avvaktar nyfiket på hur Stadshuset agerar. Finns det regler runt ombildningar, eller finns dom inte?

För att knyta ihop säcken kan vi konstatera något som inte tagits upp tidigare: Både i Skottet och Vråken är det samma ombildningskonsulter som anlitats, Ulf Bergdahl och Anders Berg från Berg Fastighetsjuridik AB. Företaget är även en av grundarna till ombildningskonsulternas branschorganisation SBB - en sammanslutning av tämligen ifrågasatta ombildningskonsulter som påstår sig verka för ombildningar "efter etikens alla regler".

Båda Skottets och Vråkens ekonomiska planer har även identiska intygsgivare samt har genomgått en varsin okulär icke jordabalksbaserad "besiktning" av samma besiktningsman.

Går båda dessa ombildningar igenom kommer konsulterna från Berg Fastighetsjuridik AB att vara nöjda efter stämman i Aspudden kvällen före julafton. Vem vill inte vakna upp på julaftons morgon i vetskap om att ha kammat in 2.375 000 kronor i ombildningsarvode? Efter att intygsgivare och besiktningsmannen fått sitt räcker det nog till tämligen hyfsade julklappar.

Pengar till jul är ju aldrig fel - särskilt inte när de är förtjänade enligt etikens alla regler.

5 kommentarer:

Tre års pina räcker! sa...

Nu får de verkligen ta och kamma sig i stadshuset. Ska sådana här bondfångare få härja hur fritt som helst?
Stockholmshems ordförande Ljung har en del att svara på i den här soppan på skottet.

Anonym sa...

Ska bli mycket spännande att följa beslutet om Skottet. Det är verkligen en skam för demokratin att detta spektakel får fortgå i demokratins namn!

Anonym sa...

Ytterstads- och bostadsbolagsborgarråd Joakim Larsson kan inte svara på om stopp av förlängningar av betänketider gäller i innerstaden! Varför kan han inte svara på det? Skandal! Det finns ju ett direktiv, Joakim, har du glömt det? /AB

Anonym sa...

Apropå SBB, etik och ärlighet finns en det att spisa följande artikel.

"Flera medier rapporterade i juni om det rekordartade intresset för att ombilda hyresrätter till bostadsrätter i Sverige. Dagens Industri, TV 4, många nyhetssajter och flera branschtidningar som Bo Bättre och Fastighetsvärlden rapporterade att ett nytt rekord sattes 2009 när 331 hyresfastigheter ombildades till ett sammanlagt värde av 24 miljarder kronor. Flera debattartiklar har också publicerats i frågan, bland annat i Aftonbladet och på Newsmill.

Uppgifterna kom från intresseorganisationen Sveriges Bostadsrättsbildare (SBB) som gjort en sammanställning av lagfarter hos länsstyrelserna runt om i landet.
”Intresset är jättestarkt. Tvärtemot vad många tror är det framför allt privata fastighetsägare som säljer till de boende. De får bättre betalt då”, sade Björn Isaksson, statistikansvarig på SBB till Dagens Industri i mitten av juni när statistiken offentliggjorts.
SBB påstod så sent som i måndags i ett pressmeddelande att ett rekord satts för ombildningar i Uppsala under det föregående året.

UNT har fått tillgång till det statistiska underlaget som SBB byggt undersökningen på och det visar sig att slutsatserna är gravt missvisande. I Uppsala skulle enligt SBB:s uträkningar nio ombildningar till bostadsrättsföreningar skett under 2009. I verkligheten handlade det om en enda. De 3 298 kvadratmetrarna som enligt SBB skulle ha sålts i Uppsala för knappt 290 miljoner kronor var i verkligheten ett par hundra kvadratmeter som såldes för cirka 20 miljoner kronor."

Hela artikeln finns här:
LÄNK

Ann Mari Engel sa...

Jag frågade Joakim Larsson, borgarråd med ansvar för bostadsbolagen om båda dessa affärer i kommunfullmäktige igår.

Han sa att Familjebostäder nu bett Vråken att flytta stämman (sedan frågan ställts). Han kunde inte svara om Skottet men trodde inte att de kan få fler erbjudanden. Skulle kolla detta. Han fick hela underlaget av mig.

Ann Mari