tisdag 9 mars 2010

Solidaritet - en bristvara


Linjalens samlingslokal är just nu utlånad som tillfällig evakueringslokal till hyresgästerna i ett hus i närheten som drabbats av lägenhetsbrand. Branden började i morse och en person har omkommit. Resten av hyresgästerna måste tillfälligt evakueras på grund av kraftig rökutveckling.

Det är svårt att låta bli att tänka på vad som skulle hänt ifall någon av fastigheterna, Linjalen eller den brandhärjade, hade varit ombildad. Vart tar de boende i en ombildad fastighet vägen i en sådan här situation? Här i Linjalen skulle vi knappast ha ingått i något nätverk som solidariskt skulle öppnat upp dörren för drabbade närboende. Frågan är ens om vi skulle haft vår samlingslokal kvar om Brf Linjalen hade lyckats omvandla området.

Nu tillhör båda fastigheterna Stockholmshem, och då ligger hjälpen nära till hands för vår gemensamma förvaltare. I en ombildad fastighet är det med andra ord inte bara inre underhåll, byte av vitvaror m.m. man går miste om. Det är även ett nätverk av hjälp och solidaritet grannar emellan som försvinner.

För att undvika raljerande kommentarer redan i nu vill vi upprepa ordet solidaritet. Vi vet att det är ett skällsord i många ombildarkretsar, men vi i Rädda Linjalen tycker att det är viktigt. Smaka på ordet. Solidaritet. Det betyder att man hjälper varandra - en alltför bortglömd aktivitet som rimligtvis borde ses som en mänsklig plikt.

NEWSFLASH:
Solidarisk kan man knappast kalla den bostadsrättförening i vardande som ändrar i sina stadgar så att ett obegränsat antal massfullmakter kan användas - av precis vem som helst! Däremot är det alltför vanligt, särskilt i fallen där ombildningskonsulter som Bjurfors & Thörner är inblandade. Kvarteret Måttbandet på Söder blev, tyvärr, ännu ett exempel på detta manipulerande med stadgar.

Konsultfirman Bjurfors & Thörner börjar bli en följetong på den här bloggen, och det har sina orsaker. I Dalen har deras konsult Rikard Johansson varit väldigt uppfinningsrik när han cashat in pengar genom väldigt märkliga ombildningsförfaranden.

Hos Måttbandet gick Rikard Johansson rutinmässigt tillväga. I samband med ett möte fick hyresgästerna DET HÄR sköna informationsbladet. Det kan tyckas vara en ganska bisarr läsning som det är svårt att hitta sakligheten i. Hur någon kan gå på det är svårt att begripa, men tyvärr ser konsulternas "information" ofta ut på det här sättet. Efter detta vidtog ett regn av fullmakter över fastigheten. Hyresgästerna uppmanades fylla i fullmakter innan de undersökt om de fått lån och innan någon ekonomisk plan presenterats. Givetvis var besiktningen en bristfällig okulärbesiktning, en s.k. "syn", där besiktningsmannen avskrivit sig från allt ansvar.

Enligt gängse ombildningstrend lockades kvarvarande hyresgäster också med frysta hyror i tre år. Därefter kuppades nya stadgar igenom som tillåter att precis vem som helst kunde komma in från gatan och representera ett obegränsat antal fullmakter på köpstämman (se §38 i stadgarna). Den som använder massfullmakterna kan med andra ord vara en helt okänd människa som inte ens är medlem i bostadsrättsföreningen. Demokrati, någon?

Den ekonomiska planen gjordes tillgänglig kort tid före stämman, precis som vanligt. Då hetsen och påtryckningarna var stora, kombinerat med minimal tid att sätta sig in i och diskutera den ekonomiska planen bidrog detta nog till att Rikard Johansson, enligt sina rösträknares uppgifter, gick iland med ännu en ombildning av allmännyttan. Med tanke på ränteläget ser däremot konsultens kalkyler på boendekostnader redan ut att vara färdiga för papperskorgen. Många besvikna hyresgäster i Måttbandet ser naturligtvis fram emot en ordentlig granskning av resultatet.

Ordentliga granskningar från bostadsbolagen, framför allt när det gäller mantalsskrivningsbrott och otillåtna andrahandsuthyrningar, skulle överhuvud taget vara ett nytt och välkommet inslag i denna uppenbart korrupta omvandlings-såpa.

NEWSFLASH 2:
Betydligt bättre gick det för våra vänner i kvarteret ROTEMANNEN i Bagarmossen. Efter att ha suttit som gisslan i en omvandlingsprocess i tre(!) år hölls den definitiva köpstämman måndagen 8 mars.

Precis som här i kvarteret Linjalen har Nätverket Sälj inte Rotemannen gjort allt för att sprida information och hålla öppna diskussioner om en omvandlings för- och nackdelar. Resultatet? Runt 40% av hyresgästerna röstade ja till ombildning. Trots att Brf Rotemannen hade möjlighet att hålla ännu en köpstämma insåg ombildningskonsulten det omöjliga i att ens manipulera fram ett ja till köp. Konsulten i fråga skall ha heder av att därmed avblåsa ombildningsförsöket.

Med andra ord, precis tvärtemot vad Brf Linjalen och deras ombildningskonsult Landahl Öhman valde att göra hos oss. Vi fick istället sitta på halster, utan underhåll, i ytterligare ett halvår för att en handfull medlemmar och ett skämt till styrelse skulle genomföra ännu en totalt meningslös köpstämma där resultatet var klart redan på förhand. Brf Linjalen kostade oss hyresgäster, i och med detta fåniga tilltag, flera miljoner i uteblivet underhåll.

Det Brf Linjalen ägnade sig åt mellan april-augusti var ett stort svek mot alla grannar i kvarteret, och det är också därför som Rädda Linjalen vidhåller kravet på att föreningen måste läggas ner. Brf Linjalen har enligt oss agerat på ett sådant oseriöst sätt att man aldrig någonsin kommer att ha något förtroende hos en majoritet av hyresgästerna i kvarteret.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

16 kommentarer:

Sur resthyresgäst sa...

En helt okänd människa kan alltså komma in och driva igenom en omvandling på flera hundra miljoner via fullmakter vars äkthet sedan inte granskas?
Det är helt sjukt att det kan gå till på ett sådant sätt!

svartågatanboende sa...

Ni har varit ett enormt stöd i kampen mot utförsäljningen här i kvarteret Rotemannen i Bagarmossen. Ni har både inspirerat oss och bidragit med tid och kunnande när vi behövt det. Ert engagemang är helt enkelt ett föredöme för hela den här staden! Tack!

tumstocken inte dumstocken sa...

Den så kallade informationsbroschyren är fantastisk. Sällan har jag sett ett så ogenerat bondfångeri.

Anonym sa...

Det är otäckt att se den information som Rikard gav till hyresgästerna. 42 sidor rent bondfångeri!
Underligt att människor som annars granskar besked och beslut för att dra konsekvenser så oförblommat låter sig vilseledas av en konsult som har allt att vinna på att det blir affär av.
Hoppas verkligen på granskning av resultatet.

Anonym sa...

Vill bara tillägga att ordföranden i BRF Måttbandet hade mass anslutit samtliga hyresgäster i kvartert Måttbandet till bostadsrättsföreningen! Jag satt på mötet när hon kläckte ur sig detta och tappade hakan! Hon påstod att det var demokratiskt att alla skulle vara med! Ett trick för att få så många som möjligt att rösta. Alla som ville rösta ja visste antagligen inte att man måste tillhöra brf för att överhuvudtaget få rösta. Nu hade ju hon garderat sig mot ogiltiga ja röster!
/Nina

Anonym sa...

Återigen ser man i det s.k. informationsbladet att man anser att "intresseanmälningar" räcker för att fortsätta ombildningsprocessen. Hade det varit rätt och riktigt så hade man tagit reda på hur många det är som vill KÖPA sin hyresrätt. Om den frågan ställs ska man kunna skaffa sig saklig information på egen hand och utefter funna fakta bilda sig en uppfattning om man vill köpa eller ej. Det är inte lätt idag att få korrekt information, därför är det bra med bloggar som beskriver hur det fungerar.

En reflektion ang. räntediagrammet i informationsbladet: det verkar som om räntorna har legat över normalräntan längre än under normalräntan. Stämmer det?

Anonym sa...

lyckas man bränna upp sin egen lägenhet förtjänar man bara ett darwin-award, solidaritet är till för att hjälp dem hjälplösa inte dem hopplösa

Rädda Linjalen sa...

Anonym 19:50:
Jo du. Så talar en sann humanist...

Anonym sa...

är det överhuvudtaget någon som har funderat över att det faktiskt finns folk som vill bo i bostadsrätt? det är mycket enkelt, antingen röstar man JA eller röstar man NEJ efter att ha satt sig in i vad respektive boende innebär, varför räcker det inte att bara säga:nej tack jag vill inte ombilda, nä i stället ska man sprida lögner och skrämma upp folk om ditt å datt, huset ska rasa ihop,ALLA är köpta inget är på riktigt ALLT är fel vems som helst kan hur som helst sparka ut er på gatan! ALLT kan vridas till! det klart man ska vara kritisk i vad man företarsig, men härre gud tänk efter är allt verkligen svart eller vitt?

Rädda Linjalen sa...

Anonym 14:50:
Visst förstår vi att det finns människor som vill bo i bostadsrätter, och vad har hindrat vederbörande att skaffa sig en sådan?

Tidningarna är proppfulla av bostadsrätter till salu. Sätt igång bara!

Det vi är kritiska till är när man vill tvinga sina grannar att byta boendeform mot sin vilja.

När du anklagar oss att sprida lögner vet du uppenbarligen inte vad du talar om, och det skulle vara intressant att få se vilka konkreta anklagelser du vill göra mot oss.

Vi är extremt noga med att ha torrt på fötterna och fullt dokumenterade belägg för det vi påstår. Hade vi inte gjort detta hade vi knappast varit en så läst och trovärdig blogg.

Dessutom skulle med all säkerhet något av alla juridiska hot som flera ombildningskonsulter och brf-styrelser utsatt oss för varit satta i verket.

Precis som vi alltid gör erbjuder vi oss ännu en gång att plocka bort eventuella uppgifter på vår blogg som inte stämmer. Hittills har i alla fall ingen kunnat påvisa att vi haft fel i något enda påstående som vi framfört på Rädda Linjalens blogg.

Lögnerna? Dom står i allmänhet Brf-styrelserna och ombildningskonsulterna för. Det har vi påvisat alldeles för många gånger, och det står vi naturligtvis för.

De bostadrättsivrare som vill slippa att dokumenteras av oss behöver bara anta etiskt hyfs och de gällande regler som gäller vid ombildningar.

Det förekommer faktiskt på vissa ställen, men det är sorgligt nog väldigt väldigt sällsynt.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Martha i Hagen sa...

Anonym 14.50

Jag har bara en fråga till dig.

Varför vill du omvandla en allmännyttig hyresrätt till bostadsrätt?

Kan du svara på den frågan? (Aj då, det var ju två frågor...) Men gärna på ett sådant sätt så att vi förstår den äkta tanken bakom din önskan.

Anonym sa...

till anonym 11/3 som undrar varför det inte räcker med att säga: nej tack jag vill inte ombilda.
Om det vore så enkelt,ja..
Som svar på detta säger jag: tyvärr respekteras det inte utan ska knackas på och övertalas att fylla i fullmakter redan innan ordentlig information gått ut om vad det innebär el innan ek plan kommit. Nu tillhör ju jag den kategorin som söker information fr alla håll innan jag tar beslut. Dessutom anser jag det viktigt att vara ordentligt påläst då det är ett stort beslut.
Men till sist och syvende så undrar jag också, varför inte gå ut och köpa en br på marknaden?
Jo,jag vet att det finns folk som hellre vill bo i br och ser ombildning som en chans att köpa billigare, men efter all min erfarenhet senaste året har jag kommit fram till: både ja och nejsägare mår ofta skitdåligt i processen som leder fram till en stämma och bara det gör att jag tagit avstånd. Sen undrar jag fortf vad ni som fortf är för ombildning: vad tycker ni om ändrat regelverk som bla linjalen gett förslag på?
Jag är mot ombildning,(inte mot bostadsrätt)men ska det fortsätta måste regelverket ändras.Det är alltför mkt som inte funkar. har man inte vart med om ombildningsprocess så är det svårt att tro på det som skrivs,men tyvärr så funkar det inte och alltförmånga mår dåligt i det hela. Trots att min egen slutade lyckligt känns det fortf jobbigt efter förra årets processer....

Anonym sa...

Är det nån här som har information om konsultföretaget Brolin ombildning (Petter Brolin). vore intressant att få ta del av den i så fall.
Ev blivande pesthyresgäst

Anonym sa...

Till Anonym 17 mars 2010 23.40: Läs Rädda Piskans blogg (Rädda Linjalen har en länk). De har en blogg om honom, samt några länkar.

Passande ord, förresten, "pesthyresgäst"

Anonym sa...

offtopic: nu är det längesen vi fick veta att det inte blev ombildning av vår gård(3-4mån sen), men idag mötte jag en granne som var skitsur på sthlmhem och fortf irriterad på att det inte blev borätt.
Undrar ibland hur länge dessa känslor sitter i oavsett om man är för el mot borätt.
Jag är ju jätteglad och mkt lättad att bo kvar i sthlmhem regi, men jag är fortfarande sliten och psykiskt trött fr förra årets oroligheter el vad man ska kalla det. Bara det tycker jag talar mot ombildning.

Anonym sa...

svar till 21/3 17:55:

Ja i min trapp är det också fortfarande EN hyresgäst som inte t.ex åker hiss med dom hyresgäster som röstade nej.....jag förstår inte hur gamla människor orkar hålla på med detta larv. Detta är bara en enstaka handling dom har fler.:-)