söndag 21 mars 2010

Allmännyttan vräks ut, och människorna med den


Ombildningscirkusen är en föränderlig värld, och även om vi som är ordentligt insatta i turerna nästan slutat att förvånas över uppfinningsrikedomen när det gäller mygel, fusk och odemokrati händer det nya saker hela tiden. Därför är det dags för en liten uppdatering på nyhetsfronten.

Något som börjar dyka upp nu, och som vi säkert kommer att få se betydligt mer av, är hur ombildade fastigheter försöker att göra sig av med sina resthyresgäster. Trots löften om guld, gröna skogar, frysta hyror och förnämlig förvaltning brukar verkligheten te sig betydligt bistrare i många fall.

Vi har tagit upp ombildningen i FÄLTÖVERSTEN tidigare. Sist vi gjorde det handlade det om att Brf Fältöversten ville CHOCKHÖJA HYRORNA för resthyresgästerna. Nu tar man ännu ett steg, och VRÄKER FÖRSKOLAN på Fältöverstens gård. Lite märkligt kan tyckas, särskilt som samma förskola stolt presenteras i hart när varenda säljannons i ett kvarter där omsättningen av boende verkar vara stor. Att daghem, förskolor och föräldrakooperativ lever farligt vid omvandlingar är väl belagda fakta, och här visar Brf Fältöversten med sällan skådad tydlighet sin attityd till samhällsansvar.
Fler skriverier om Fältöverstens dagis hittar du här:
Länk 1
Länk 2
Länk 3

Här på Linjalens gård har vi sex olika förskolor, och dessa var en stor anledning för oss att motverka ombildningen av kvarteret. En stor del av barnen på dessa förskolor lever i familjer som bor i bostadsrätter som antingen gjort sig av med sina förskolor eller aldrig haft några. I ombildningarnas värld finns ingen plats för barn...och knappast för några andra svaga gruppen heller.

Vidare en rapport från den bisarra följetongen i KVARTERET PISKAN på Söder, där en stadgemässigt illegal styrelse försöker driva igenom en ombildning på ett i det närmaste parodiskt dåligt sätt. Nu har ombildningskonsulten Galären hoppat av, då det visat sig att föreningen juridiskt sätt inte ens existerar. Någon heder har ändå till och med en del ombildningskonsulter.

Nu trodde väl alla att saken skulle vara klar och ombildningen avblåst - men döm om vår förvåning när en ny ombildningskonsult kliver in på banan. Och inte vilken konsult som helst, utan Petter Brolin - en konsult känd från både press (SE LÄNK) och radio (SE LÄNK) och vars ombildningsmetoder både behandlats och fällts i tingsrätt (SE LÄNK).

Petter Brolin får nära till Piskan från kvarteret Brinckan Lehusen, där han också agerar ombildningskonsult för ett större bostadsområde. Tveksamma hyresgäster i Brinckan Lehusen erbjuds hjälp med att flytta av Petter, som har den något förvirrade sloganen "Makten åt folket! Vi ombildar allmännyttan" både i sina utskick i Brinckan Lehusen och NÄR HAN ANNONSERAR i Fria Moderata Studentförbundets tidning. Givetvis är denna sköna slogan komplett med en illustration av en knuten näve!

Att betrakta Stadshusets politiserade principförsäljningar av allmänt ägda fastigheter som någon slags folklig resning förutsätter en väldigt fri tolkning av begreppen, och vi är många som undrar vad denna slogans upphovsman kan ha rökt innan han kläckte idén. Petter Brolins aktuella bravader refereras dock bäst av hyresgästerna i de områden där han härjar - så besök gärna bloggsidorna hos PISKAN och BRINCKAN LEHUSEN.

Här i Linjalen är vi inte avundsjuka, vare sig på dagiset i Fältöversten eller de boende i Piskan och Brinckan Lehusen. Här i Linjalen pågår just nu omfattande underhållsåtgärder, och på fredag kommer en flyttbil hit från Pärongården i Dalen. Vi vill passa på att hälsa Stefan och hans familj hjärtligt välkomna till Linjalen - även om OMSTÄNDIGHETERNA till flytten lämnar MYCKET ÖVRIGT ATT ÖNSKA

Johan Johansson / Rädda Linjalen

8 kommentarer:

understen sa...

Tack för den här överblicken. När man väl fått nej till ombildning är det lätt att glömma att detta elände tilltåts fortsätta och fortsätta.
Och konstigast av allt: att så lite motstånd hörs av från Allmännyttans egna bolag. De kunde åtminstone, när intresseanmälan görs, gå ut och meddela om de faktiska konsekvenser det alltid får: dvs inställt underhåll ( vilket kan ta flera år ). Och även varna för risken för osämja och oseriös hantering ( vilket är väl belagt under fler år ). Kan man tänka sig någon annan marknad för tjänster där de "trogna kunderna" ges så lite information om risker och nackdelar vid en förändring.
Alla dessa bostadsjättar har hemsidor, egna tidskrifter o.s.v. men inte ett ord om försiktighet, eller maning att tänka efter före.

Anonym sa...

Suck! Det är som vanligt! Varför FÖRBJUDS inte dessa ombildningar.Det måste bli ett STOPP på allt!
De hyresgäster som VALT att bo i allmännyttan hamnar direkt i underläge trots att det är ju deras egentliga rätt till boendet. Det är Brf som inkräktar! Här pågår ett aggressionsutlopp iom att NEJ till köp har nu den övervägande majoriteten men då har mga panikflyttat, mått dåligt sedan ht 2008! Nu skall eländet ta slut förhoppningsvis 1.7 men trots att majoritet av Brf EJ kan uppnås-tror ni de tackar nej till förvärv redan nu? så vi kan få lugn och ro!
Nej, en Brf ger sig aldrig, aldrig, aldrig......trots allt orent och ojyst spel. Allmännyttan är politiskt styrda- gör som vi säger har de fått order om.Min önskan är att ALLA allmännyttiga bolag går ihop och sätter ner foten. NU styckas hus efter hus upp i flera tomter som varit gemensamt-ALLT GÅR FÖR SIG NU!!!BB

Anonym sa...

Vad är det för styrelse i Fältöversten? Att vräka ett dagis är girighet och cynism dragen till sin spets.

agneta sa...

Hej alla engagerade

Jag har ett särskilt intresse för Memos situation i Kärrtorp. Är det någon annan som har det också så hör gärna av dig.

agneta111@yahoo.se

Anonym sa...

Man tackar för välkomnandet.
Det ska bli skönt att flytta till ett befriat område som Linjalen. Kampen mot de välorganiserade mäklarna och deras springpojkar har varit väldigt tidskrävande. Men jag ångrar ändå inte att vi kämpade emot. Det har varit en väldigt lärorik period, som har fått mig att inse att den demokratiska fernissan är väldigt tunn när folk tror att de ska bli miljonärer.
Min rätt-hyresrätt
Stefan Höglund

Maria Labbart sa...

Tack till linjalarna för att ni finns där och stöttar oss andra som fortfarande kämpar för att frita våra hem som hålls som gisslan av brf.
Gläds med Stefan som vid dethär laget säkert redan flyttat in hos er! Grattis Lyllos Stefan!
Varma hälsningar

Anonym sa...

Har ni nån uppdatering hur det gått för tivolit i västberga? Vet att det vart ja på stämma nr 2, men är allt kollat än?

nyfiken

Anonym sa...

Oj va roligt att det är så många som flyttar in till Linjalen som värnar om hyresrätten, det känns som att vi blir bara stabilare ju längre tiden går. Hoppas att det kommer ännu fler nya hyresgäster, det kan ju inte vara så dåligt att bo här (som det har påtalats)då ialla fall.
:-)