lördag 20 februari 2010

Brott lönar sig!


Vi har tidigare rapporterat om den utbredda kulturen med mutor från banker till mäklare och konsulter. Ni hittar bakgrundsfakta HÄR och HÄR. I korthet kan man säga att bankerna betalar mut...eeh...provisioner till mäklare och konsulter som raggar lånekunder som bankerna kan pracka på sanslöst höga lån och därmed hålla bostadsbubblan i luften ännu en tid.

Nu håller Fastighetsmäklarnämnden (FMN) på att granska dessa "hemliga ersättningar", eller mutor, för den som vill tala ren Svenska. Man kan få intryck av att sanningen äntligen skall fram och byken skall tvättas, men då har man inte tagit hänsyn till en annan aspekt: Det kollegiala ryggkliande som verkar vara nästan lika utbrett som själva bestickningskulturen. Maken till de trubbiga verktyg och håglöst förfarande man hittar hos FMN finner man annars bara hos politikerna i Stadshuset när det utbredda ombildningsfusket kommer på tal.

Hur går då granskningen till? Jo, FMN skall fråga två(!) "slumpvis utvalda" mäklare om de tagit emot mutor. Svarar dessa mäklare nej på frågan tolkar FMN det som att inga mutor förekommer. Ja, ni läste rätt. Nej, det är inte Zimbabwe vi talar om - det är Sverige. Landet som vi gärna identifierar som rättsstat och som brukar beskrivas som öppenhetens högborg.

Som Fastighetsmäklarnämndens chef Anna-Lena Järvstrand förklarar saken i DN:
"Svarar de (mäklarna) inte sanningsenligt har jag inga verktyg"
SE HELA ARTIKELN HÄR

Snacka om brist på befogenheter. Det räcker att mäklaren eller ombildningskonsulten ljuger så är det bara att fortsätta ta emot bestickningar från de banker som redan använder våra skattepengar (i form av krisstöd från regeringen) till att MUTA SIG SJÄLVA, - fast då heter det inte provisioner, utan bonusar.

Vi som sett ombildningscirkusen på nära håll vet att ombildningskonsulterna är väldigt skickliga på att frisera sanningen, så vi törs sätta en rejäl slant på att Fastighetsmäklarnämnden kammar noll i sin utredning. Någon som törs sätta emot? Nej, vi trodde väl det.

På Fastighetsmäklarnämnden verkar man inte vare sig vilja, kunna eller behöva göra många knop. Så här skriver DN om FMN:s utredning:
"Mäklare är dock inte de enda som kontaktat DN. En läsare hörde nyligen av sig och berättade att hon anser sig ha förlorat flera budgivningar eftersom hon inte behövde ta ett bostadslån.
Oavsett om det stämmer eller ej är det just den här typen av förtroenderubbande situationer som lagen ska motverka.
Enligt Anna-Lena Järvstrand kan myndigheten inte göra mycket åt saken.
"Vad ska jag göra åt att dessa förtroenderubbande situationer uppstår? Jag har ju mycket begränsade verktyg", säger hon.
Så länge mäklaren hävdar att allt gått rätt till i budgivningsprocessen och nämnden inte kan motbevisa det, blir det igen påföljd.
Läs hela artikeln HÄR

En annan mäklare hävdar att han blivit upplyst om kryphålen i lagen just av Fastighetsmäklarnämndens utredare:
"När Anna-Lena Järvstrand upplyste om tillsynsärendet per telefon sa hon att man inte kunde utöva tillsyn så länge det var företaget och inte jag personligen som stod för detta".
Läs hela artikeln HÄR

Med tanke på hur omfattande och utbredd mutkulturen verkar vara mellan banker och fastighetsbransch är det ingen vågad gissning att ombildningskonsulter har kunnat lyfta riktigt feta bestickningar av bankerna. Skulle det komma fram är det bara att "glömma bort" sanningen, vilket inte är något som helst problem för den som har ombildningskonsult som yrke.

Vad vi har framför oss här är ingenting annat än utbredd korruption sanktionerad från högsta politiska och finansiella ort. Mutor och mygel satt i system. Förlorarna är framför allt de som tar lån för att köpa bostäder, men också alla vi andra vanliga skattebetalare som via regeringen pumpat in stödpengar till bankerna.

Samma regering har "bidragsberoende" som främsta skällsord. Med tanke på vad som nu kommer fram blir det alltmer tydligt att just bankfolk, mäklare och ombildningskonsulter är de mest bidragsberoende yrkeskårerna i i hela detta öppna, ärliga och renhåriga land som vi kallar Sverige.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är riktigt skrämmande läsning. Har sverige blivit en bananrepublik?

Anonym sa...

När folk fattar det här kommer det att bli ett djävla liv. Men jag tror det tar tid, det är för ruttet för att man ska kunna ta till sig det på en gång. De senaste genomgångarna du gjort är i alla fall kristallklara och upplysande. Fortsätt gräv!
lenai

Bo Ahlbertz sa...

Tack Johan för detta
Inte ett dugg förvånad
Visserligen förväntar jag mig mindre svågerpolitik i en större stad där känningarna inte alltid är enkla men man tycks ju överbrygga detta med att ersätta den med pengar istället :(

fredrik sa...

Utmärkt genomgång, bombardera media med debattinlägg .
Vidare måste vi gå till grunden med och snabbt skapa allmän
medvetenhet om vad som ligger i botten på allt detta: Att pengaskapandet inte får ligga i privata händer
Rekommenderar artikel av Birgitta Hambreus här:

http://www.dalademokraten.se/sida/id/107464/