torsdag 26 november 2009

Kärt barn...Snus är snus...


Tack för god match! Rädda Linjalens present till ombildningskonsulterna på Landahl Öhman efter den första köpstämman i april. Nu har företaget, precis som Cassius Clay, Prince och Lars-Inge Svartenbrandt, valt att byta namn...

Advokatbyrån Landahl Öhman bytte första november i år namn till Landahl advokatbyrå. Landahl Öhman fungerade som konsult, mot en ersättning på två miljoner kronor, när Stockholmshems fastigheter i kvarteret Krukmakaren ombildades till bostadsrätter i september 2008

Landahl Öhman var också konsult för det mycket uppmärksammade ombildningsförsöket i kvarteret Linjalen på Södermalm där det vid köpstämman visade sig att endast 43 procent var för ombildning. Trots löften från Bostadsrättsföreningen att respektera majoritetens vilja kallades till en andra stämma. Denna gång valde man dock att inte ens gå till omröstning. Turerna i ombildningsförsöket följdes av många landet över genom den välkända bloggen Rädda Linjalen.

I Dagens Nyheter rapporterades om en extra köpstämma i mitten av juni i en bostadsrättsförening i Traneberg där två ombildningskonsulter från Landahl Öhman blev invalda som medlemmar i föreningen. ”Uppseendeväckande” ansåg Ingela Lindh, vd för Stockholmshem, som menade att deras röster var ogiltiga. På grund av det, samt att en som röstade ja till ombildning inte var skriven i fastigheten när stämman hölls och att föreningen använde röstköp genom att erbjuda tremånaders hyresfritt för de som ville förbli hyresgäster om de ändå röstade ja, rekommenderade Ingela Lindh styrelsen att säga nej till köp. Vilket den gjorde.

På advokatbyråns hemsida sägs ingenting om varför man byter namn. Eftersom ingen annan förklaring ges är det väl inte helt orimligt att anta att den omfattande negativa publiciteten har sänkt förtroende för byrån, gjort dess varumärke mindre värdefullt.

Efter flera decennier av avregleringar börjar regleringar bli på modet igen efter finanskrisens härjningar. Så kanske kan de allt starkare kraven på att reformera förfarandet vid ombildningar till ett modernt regelsystem som kan sätta stopp för fusk snart bli verklighet. Kanske finns det rent av en insikt i den "nya" advokatbyrån Landahl att man i sin egen verksamhet framöver bör basera sin egen verksamhet på en etik som skapar tillit?

Bernt Lindgren / Zinkenshem

Artikeln är lånad från Zinkenshems hemsida, som varit en stor inspirationskälla för Rädda Linjalen
www.zinkenshem.se

4 kommentarer:

Siargatan sa...

Ska inte Maria Wideroth och Susanne Falk byta namn också?

Anonym sa...

Suck för er knäppa hyresgästivrare.
Att ni inte förstår att er tid är snart slut.

Man kan ju inte ha en demokratisk ordning som ger 1/3 del makten över 2/3 dlear.
Detta liknar ju diktatur och diktaturer skall man ju kämpa ner typ Hitler o Stalin o comapny.

Go to hell!

Ulrika sa...

Anonym /
En del åsiktsyttringar är så genomkorkade att de nästan är onödiga att kommentera.

Anonym sa...

anonym 23:39

Det finns fortfarande MASSOR av bostadsrätter att köpa varför hänga upp sej på hyresrätter som inte blir ombildade. Lägg din ilska på något väsentligare istället, det finns mycket orättvisor i vårt samhälle att lägga energi på. Gör en insats där istället.
/sol