fredag 2 april 2010

Stadshusets slumrande äventyr i overkligheten


Ända sedan maktskiftet i Stockholms Stadshus 2006 har Joakim Larsson och hans bundsförvanter arbetat hårt på att decimera Stockholms allmännytta så mycket det bara går. I princip alla metoder har varit tillåtna, och en uppsjö av exempel på solklart fuskande, mutande och mer eller mindre bedrägliga påtryckningar har påvisats. Joakim Larsson har suttit med hästlapparna på, envist förnekat alltsammans och låtit fusket passera.

Man har även satsat tiotals miljoner på projektet Bilda Bostad. Där har man anlitat skandalomsusade ombildningskonsulter som Torsten Kai Larsen och Petter Brolin att propagera för samma ombildningar som de själva tjänar miljoner på.

Att bygga en kommunalt finansierad propagandaapparat på människor som Torsten Kai Larsen och Petter Brolin är magstarkt bara det, då de båda varit inblandade i ombildningar med dokumenterat fusk. Att bådas ombildningar även varit föremål för rättegångar har inte hindrat det kommunala projektet Bilda Bostad från att fortsätta anlita dem. Hur kan det komma sig?

Resultatet av Bilda Bostads marknadsföringsdrive i förorterna har dock uteblivit. Intresset för att ombilda allmännyttan, i synnerhet i miljonprogramområden i förorter, är så lågt att det måste betecknas som en katastrof för Joakim Larsson. Man erbjöd alla som ville att ombilda, och den stora majoriteten var helt enkelt inte intresserad.

I stället har bieffekterna av ombildningsförsöken dominerat. Det vet inte minst vi i Rädda Linjalen, som fått ta emot hundratals telefonsamtal och mail från människor som upplever sig sitta i en förödmjukande och hjälplös gisslansituation. Vi vet hur det känns, för vi har själva varit där. Tiotusentals Stockholmare har fått erfarenheter de gärna hade varit utan på grund av mer eller mindre oseriösa ombildningsförsök.

Riktigt tröttsamt blir det när fler och fler exempel radas upp på hur illa det slår. Fusk, påtryckningar, fiffel och mobbing har blivit vardagsmat. Ännu ett exempel på detta hittar man HÄR. En artikel om hur skattebetalarnas tillgångar förskingras KAN LÄSAS HÄR och ännu ett exempel på hur Stadshuset ser mellan fingrarna på oäkta bostadsrättsföreningar hittar man PÅ DEN HÄR LÄNKEN.

I det sista exemplet är det ett hus på Norr Mälarstrand som Stadshuset låter ombilda tvärtemot sina egna riktlinjer. Som av en händelse heter en av de ombildande hyresgästerna Per Wesslau(m), suppelant i Stockholmshems styrelse SE LÄNK

Vi tänker inte anklaga någon direkt, men visst är det lustigt hur det hela tiden slumpar sig så att begreppet korruption dyker upp i tankarna för den som lägger ihop två och två?

En empatiskt tänkande människa skulle inse fakta vid det här laget. Stockholms innerstad har blivit betydligt mer segregerad sedan Stadshuset började kölhala allmännyttan. I förorterna är det annorlunda. Man har erbjudit folket att ombilda, och folket tackade nej. Intresset för att köpa 50 år gamla orenoverade miljonprogramhus i förorten var och är obefintligt. Inte ens fusk hjälpte i de flesta fall. Folk tackade nej ändå. Men Joakim Larsson verkar inte vara den sortens politiker som tycker att han behöver lyssna på de människor som inte tycker som han själv. Stadshusstyret är fast beslutet att tvinga in människor i skuldfällan, vare sig de vill det eller inte.

Med den envishet som bara dårar och ombildningsfundamentalister besitter deklarerar nu Joakim Larsson att Stadshusets lekstuga med våra gemensamma tillgångar skall fortsätta. I förorterna skall de t.o.m. intensifieras om alliansen vinner nästa kommunalval. Nu är Joakim Larsson inne på att införa ägarlägenheter. En boendeform som en enig skara fackmän beskriver som en idiotisk idé. En boendeform som skulle innebära kaos och splittring i redan befintliga bostadshus. År 2009 hade bara 17 ägarlägenheter registrerats i hela Sverige, det säger väl det mesta om hur smart Joakim Larsson nya idé är.

Att prata om att splittra upp allmännyttans bestånd till att delvist bestå av ägarlägenheter visar bara att man blankt struntar i konsekvenserna för våra gemensamma bostadsbolag. "Det låter precis som situationen i Ryssland", sa en bekant som tillbringat några år där, och som kan berätta om en bostadsmarknad i kollaps. Är det situationen i Ryssland som Joakim Larsson på fullaste allvar tycker att vi ska ta efter?

På fredagen uttalade sig Joakim Larsson i radio Stockholm. Mitt i all ofrivillig humor säger han faktiskt en sak som är riktigt vettig. I slutet av inslaget hävdar han att:
"Ett område ska innehålla olika upplåtelseformer så att människor som har olika önskemål, bakgrund och möjligheter. Att alla kan bo på samma ställe. Kan man inte ombilda så är det viktig att man bygger och se till att det finns olika typer av boenden nära varandra."
Nej, det är inte vi som skrivit fel i första meningen. Han säger faktiskt så.

LÄS HÄR eller LYSSNA HÄR

Just det. Klokt talat. Äntligen, Joakim Larsson! Det är det vi har hävdat hela tiden, att Stockholms katastrofala bostadspolitik beror på att det byggs på tok för lite. Anser man att det finns för få bostadsrätter i förorterna är det vettigt att bygga sådana, inte att ombilda de hyresrätter som finns. På samma sätt borde staden se till att det byggs hyresrätter i områden med få sådana.

Situationen har varit akut länge, och tvärtemot vad fastighetsbranschen hävdar vore det, i vilket fall för allmännyttan, en alldeles utmärkt affär att utöka antalet hyresrätter. Allmännyttan är en lysande affär för Stockholms Stad, och att avyttra den är ingenting annat än ekonomisk idioti med drivkraft från Stadshusstyrets politiska dogmer.

Vidare bör man sätta hårdare tryck på närkommuner som Nacka, Täby, Danderyd och Lidingö att bygga fler hyresrätter. Som det ser ut nu agerar dessa kommuner som bostadspolitikens Vellinge, kommuner som inte ens tar ansvar för sina egna innevånares behov av tak över huvudet - vilket naturligtvis belastar hyresmarknaden i Stockholm ytterligare.

Skulle en bråkdel av de pengar som Förbifart Stockholm beräknas kosta läggas på bostadsbyggande så skulle man göra staden och dess innevånare en betydligt större tjänst än det vore att bereda möjligheter för ökad massbilism och långpendlande.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

11 kommentarer:

Speaker-Tobbe sa...

Läste en notis tidigare i veckan att vår vän, Torsten kai Larsen, har eller ska starta en branchorganisation för ombildningskonsulter!!! Han är ju verkligen rätt person för uppdraget.
Tyvärr kommer jag inte ihåg i vilken tidning det var så jag kan inte ge någon källa. Kunde inte heller hitta artikeln efter diverse sökningar.

Anonym sa...

Bristen på granskning ett demokratiproblem.
LÄS HÄR

Resthyresgäst sa...

Det är helt otroligt hur stadshuset kan ge dessa herrar fortsatt förtroende att agera ombildningskonsulter för allmännyttan.

Det står utom allt rimligt tvivel att de agerat klandervärt. Varför har för resten inte stadshusets så kallade oberoende granskare hörts av? Särskilt som flera stämmor de granskat resulterat i klander för tingsrätt. Vad har de egentligen för uppgifter, och hur sköter man sina uppdrag?

Att införa dessa så kallade granskare är en tydlig skenmanöver från Joakim Larsson för att försöka rädda ansiktet och låta myglet fortsätta.

Anonym sa...

Till speaker-tobbe: artikeln letade jag också efter på nätet,men hittade inte. Hittade den dock igår, den var i onsdagens ekonomidel i dn. dvs 31/3. Men jag har inte hittat den på nätet, bara i papperskopian.

anna

Anonym sa...

Jaha, så gick man in här igen och vad får man läsa?
Bitterhet, bitterhet och bitterhet för att ingen orkar lyssna på er kommunistpropaganda.
Förvånande? Inte särskilt.

Flytta till Kina eller Kuba - jag tror era åsikter klingar bättre där än här.

/Ombildad

Johan Johanson / Rädda Linjalen sa...

Ombildad:
Ja, har man inga argument i sakfrågorna är det sådär det brukar låta.

Jag utgår ifrån att du inte har några invändningar mot det vi skriver, och alltså tyst bekräftar den rättsröta och brist på demokrati som färgar ombildningarna i Stockholm.

Högst förståeligt, då allt är dokumenterat och kan bevisas.

Anonym sa...

Vem är denna person som kallar sej "ombildad" jag skulle nog mer kalla dej OBILDAD....Vem har tvingat dej att gå in på denna sida kan man undrar, för du går väl inte in självmant eftersom du tycker att det är så fruktansvärt fel allt som skrivs här. Jag skulle rekommendera dej att titta på andra sidor så slipper du bli så upprörd.
/B

Anonym sa...

Det är riktigt stötande att lagstiftningen är så otillräcklig att rättsäkerheten sätts ur spel. Andra yrkeskategorier som tummar på den lagstiftning som ändå finns i frågan tllåts inte att fortsätta med sitt yrkesutövande när de ertappas med fingrarna i syltburken.
Torsten Kai Larsen behöver antagligen en branchorganisation att luta sitt yrkesutövande mot och startar därför en egen! Någon trovärdighet för hans eget yrkesutövande skapar det däremot inte. Han och Petter Brolin har för alltid skrivit in sig i historien om hur Stockholms medborgare genom korrupta och ohederliga metoder i samarbete med politiker såldes för en judaspeng! spottstyver

Anonym sa...

Bitterhetens högborg erbjuder läsgodis varje dag! :)

Hur kan det komma sig att politikerna gör det de gör? Jo, för att en majoritet av Stockholms befolkning vill att de ska göra precis på det sättet. Så bra, va?

Ni är en liten högljudd minoritet som skriker högt, men ingen bryr sig om att lyssna (förlåt, Hyresgästföreningen gör det, men det beror på att de vill ha era pengar).

Ni får fortsätta härja ute i marginalen.
Tack återigen för det underhållande läsgodiset ni erbjuder här. :)

/ombildad

Johan Johanson / Rädda Linjalen sa...

Ombildad:
Ombildad är en sak, obildad är en annan. Bara för att politikerna är valda innebär inte det att befolkningen håller med om alla tokigheter som de ställer till med.

Om du tittar på DEN HÄR UNDERSÖKNINGEN finner du att hela 79% tycker att det är en dålig idé att sälja ut allmännyttan.

Marginalen? Ja, det verkar som att du själv är en del av den.

Anonym sa...

Majoritet eller inte majoritet...
Bara för att en majoritet tycker en sak behöver det inte betyda att det är rätt. Det beror också på hur man presenterar fakta för majoriteten, hur pass väl underrättad majoriteten är osv. Även om 2/3 i en fastighet är för ett köp/o(m)bildning inneär ju inte det automatiskt att dessa 2/3 har satt sig in i vad det för med sig att ombilda sin och andra fastigheter till bostadsrätt. Det betyder inte att 2/3 av de boende har funderat på vad som händer i framtiden om det inte finns några hyresrätter kvar till deras egna och andras barn och barnbarn. Det betyder inte ens att de faktiskt förstått att de har röstat ja till ett köp. Jag har själv erfarenhet av att folk inte varit medvetna om att de skrivit under en fullmakt.

Och som en jämförelse för dem som beskyller oss som inte vill ombilda för att vara odemokratiska, att vi är en trångsynt minoritet, att vi är bakåtsträvare m.m:
En majoritet av tyska folket röstade fram Hitler på 30-talet, antinazisterna förföljdes och och fängslades, en majoritet var en gång för slaveriet, en majoritet av svenska folket ansåg att det var rätt och riktigt att slå sina barn. Och så vidare.