söndag 17 januari 2010

SBAB - Banken som garvar hela vägen till köpstämman


Den som upplever ombildningscirkusen inifrån drabbas ofta av misstänksamhet och konspirationsteorier. Ofta känns ombildningsförsöken som ett rent grupparbete med det tydliga målet att ombildningen skall drivas igenom med alla tänkbara metoder. Känslan av att alla, från de ansvariga i Stadshuset till konsulter, mäklare och banker verkar arbeta i målmedvetet samförstånd blir påtaglig. Tyvärr stämmer det också ofta - alldeles för ofta.

Under omvandlingsprocessen i Linjalen var banken SBAB engagerad. Representanter från SBAB var närvarande på flera av ombildningskonsulten Landahl Öhmans väckelsemöten. Numera har ombildningskonsulten BYTT NAMN till Landahl Advokatbyra, men SBAB heter, ännu så länge, fortfarande SBAB.

Landahl Öhman, SBAB och Brf Linjalen hade även kvällsöppna jourmöten i kvarterets samlinglokal. Landahl Öhman hade dessa för bearbeta hyresgästerna individuellt, och slippa besvara jobbiga frågor på allmänna möten. SBAB hade dem för att lyckas ro iland en miljardutlåning. Hyresgästerna i Linjalen uppmanades ofta att ringa till SBAB:s representant för information om lån.

Det som var märkligt var dock, att när köpstämman närmade sig vägrade SBAB:s representant att ge någon information om sina lånevillkor till de personer som man visste ingick i nätverket Rädda Linjalen. Vi har fortfarande svårt att begripa varför. En statlig bank borde inte sitta på några hemligheter eller särbehandla vissa hyresgäster. Att en statlig bank innehar en viss goodwill som pålitlig och neutral lånegivare utnyttjades maximalt av både Brf Linjalens styrelse och Landahl Öhman. Frågan är bara hur mycket trovärdighet som bankernas "good guys" SBAB har nu.

De senaste dagarna har uppgifter framkommit som måste vara minst sagt pinsamma för SBAB. Först framkommer det att de anställda får högre bonusar ju mer pengar man lyckas låna ut till bostadsspekulanter. Se inslaget från Rapport:


Med tanke på hur SBAB särbehandlade representanter för Rädda Linjalen och det faktum att en omvandling hade inneburit en affär på över en miljard för SBAB kan den som lägger ihop två och två komma fram till en ganska uppenbar slutsats: Att en ombildning förmodligen fört med sig en ganska hyfsat slant rätt ner i fickan på SBAB:s REPRESENTANT I LINJALEN.

När man konstaterat detta kommer nästa avslöjande om den trygga snälla statliga banken. Det visar sig att man även förser mäklare med ekonomiska smörjmedel för att få chansen att låna ut ännu mera pengar (och få större personliga bonusar). Ersättningen betalas till mäklarfirman, inte till mäklaren personligen. På det sättet utnyttjar man ett kryphål som gör att det rent juridiskt inte går att betrakta som en ren muta.


Utan att anklaga någon är vi i Rädda Linjalen nog inte ensamma om att misstänka att även ombildningskonsulter har haft möjligheter att få betalt, inte bara av bostadsrättsföreningarna utan även av bankerna, när de lyckats tjata igenom eller manipulera fram ett positivt resultat på köpstämman.Alla har sina egna moraliska värderingar, och Rädda Linjalens ståndpunkt är att vi ställer betydligt högre krav på moral och etik av ett statligt låneinstitut än vad SBAB visar upp. En statlig bank borde arbeta för att motverka lånerallyn och bostadsbubblor, men SBAB verkar göra sitt bästa för att framkalla en vansklig spekulationsekonomi som förr eller senare kommer att brista - med förödande konsekvenser för väldigt många privatpersoner.

Fler länkar om SBAB:s bravader:

HEMLIGA PROVISIONER TILL MÄKLARE
Statliga SBAB ger hemliga provisioner till mäklarfirmor som förmedlar bolånekunder till dem. Upplägget kan ses som ett kringgående av lagen, men Fastighetsmäklarnämnden lyckas ändå inte utöva tillsyn.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

STÖRRE LÅN GER MER I BONUS
På statliga SBAB får de anställda som arbetar med utlåning större bonus om de lånar ut mer pengar till bostadsköpare. Det kan bädda för ett ökat risktagande. Att banker och bolåneinstitut har tydliga säljmål kopplat till bonus när det gäller utlåning har efter finanskrisen kritiserats starkt. Risken är att de kreditramar som satts upp tänjs lite för att de anställda ska kunna visa upp en bättre arbetsinsats och därmed få en bättre bonus.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

SBAB-bonus upprör IF Metalls Stefan Löfven
– Det är ett rakt ackord och kommer man från verkstadsindustrin vet man att ett rakt ackord då blir en fråga om volym, inte kvalitet, säger Stefan Löfven, som hävdar att system med de inslagen riskerar att skapa en fastighetsbubbla och driva fram en ny kris.
– Det är oacceptabelt och oanständigt. Finanssektorn ska inte i sig själv skapa bubblor, den ska stödja den riktiga ekonomin, säger Löfven.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

SBAB en vinnare i bostadskarusellen
I spåren av finanskrisen har SBAB tagit igen tidigare förlorad mark. SBAB har under hösten varit en av de mest aggressiva utlånarna på den svenska marknaden.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Mäklarsamfundet: Stort behov av ny lag
Mäklarsamfundet har sin egen moral, och anser naturligtvis att man ska göra detta bestickningssystem fullt lagligt.
"Behovet av den nya lagen som tillåter förmedlingen av liknande tjänster är stort, säger branschorganisationen."
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

I rent folkbildningssyfte avslutar vi med att citera Wikipedia:
"Korruption kommer från latinets corruptio och betyder "fördärvat tillstånd, förfall eller bestickning".
Med korruption som juridisk term avses missbruk av förtroendeställning till egen vinning, främst genom tagande av mutor eller givande av mutor som också kallas bestickning."

Johan Johansson / Rädda Linjalen

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra att den tidigare helt okritiska granskningen av ombildningen av allmännyttan nu får draghjälp av granskningen av SBAB. Att deras generösa utlåning av miljoner till enskilda varit osund är ingen nyhet. Men att korruption är affärsmetod känns ändå stötande för en skattebetalare. Frågan är som vanligt vem det är som skall betala kalaset! Men det blir väl som under 90-tals krisen något som drabbar dem som lånat mycket pengar av banken. Skönt att inte ha ett miljonlån där nu när bostadsbubblan börjar krakelera!

Trött på denna obildade ombildning sa...

Att det finns mutkolvar bland ombildningskonsulterna förvånar nog ingen, men att en statlig bank beter sig på det här sättet kan inte betraktas som något annat än en skandal.

Vi ska tydligen inte bara luras in i en skuldfälla, vi ska betala ombildningskonsulterna två gånger också. Både i form av ombildningskostnader och i form av SBAB:s "belöning" som tack för bankuppdraget.

Det luktar ruttet i den hederliga staten Sverige.

Hyresgäst sa...

Bara att en statlig institution delar ut bonusar går stick i stäv mot vad en samstämmig omvärld anser.
Att staten ägnar sig åt bonusar och mutor säger mycket om den moraliska härdsmälta Sverige drabbats av.

Sbab borde verkligen skämmas.

Anonym sa...

En statlig bank som aktivt verkar för att driva igenom försäljning av kommunala bostäder med hjälp av bestickning.
Seriöst...not!

Ragnvi sa...

Varför lita på en statlig bank? SBAB sitter ju i politikernas knän. Kostsamma renoveringsobjekt (kommunala hyresfastigheter) ska säljas ut till hyresgästerna. Och när affärsmässiga banker tvekar tillåts statens bank att använda skattebetalarnas pengar till att ge lån till hyresgäster med låga inkomster.

Maria i Linjalen sa...

Har läst flera tidningsartiklar om hur den uppskruvade situationen på den svenska bostadslånemarknaden alltmer liknar den som uppstod i USA med numera ökänd utgång... Den som inte lär sig av historien är dömd att upprepa den... suck! Är verkligen glad över det kloka beslut som fattades här i Linjalen.

Magnus, Dalen sa...

Ebberöds Bank drivs av staten och alliansen i Stadshuset sanktionerar ombildningsbedrägerier.

Begreppet tjyvsamhälle har aldrig varit mer aktuellt än nu.