fredag 12 februari 2010

Cirkus på Tivolit


Välkommen hem kära granne!

Köpstämma nummer två i kvarteret Tivolit 2 i Västberga lämnade det mesta att önska. Vi har tidigare rapporterat om den första köpstämman, där bostadsrättsföreningen stod för det nyskapande draget att införa säkerhetsvakter vid insläppet. Visserligen uteblev de kravaller som bostadsrättsföreningen kanske väntat sig, men vem visste vad som kunnat hända på nästa köpstämma?

Scen från Brf Tívolits köpstämma.
(Bilden är helt fräckt lånad från Rädda Flygarens blogg).

Så även denna gång hade man således hyrt in säkerhetsvakter. För att riktigt spä på grannsämjan i kvarteret hade ett par av nejsägarnas dörrar dekorerats av okända grannar. "Flytta nu!" lyder budskapet, som förmodligen fortfarande står kvar. Hur det kan komma sig att det finns personer som egenhändigt klottrar ner den fastighet man själva vill köpa och påstår sig värna om är dock en gåta. Att det är att utsätta sina grannar för något riktigt obehagligt, och brottsligt, är däremot ett faktum.

En hälsning från goda grannar i Tivolit 2

Förutom de vanliga metoderna från styrelse och konsulter, dvs extremt optimistiska och förvirra(n)de kalkyler, värdelösa löften om frysta hyror, hemliga medlemsförteckningar och en hel del annat som vi vant oss att se vid det här laget, har Brf Tivolit även passerat nya gränser för hur godtyckligt en bostadsrättsförening kan agera.

Bland annat har man vägrat medlemsskap till åtminstone en dokumenterad ombildningsmotståndare. Detta bekräftades även inför stämman av en representant för styrelsens arbetsgrupp. Denne hävdade att det var helt i sin ordning att vägra medlemsskap till boende i kvarteret, och att detta stöddes av BOSTADSRÄTTSLAGEN. När denne senare fick vår hjälp att ta del av Bostadsrättslagen påstod han att han fortfarande hade stöd för sitt belägg genom "en annan bostadsrättslag" som han tyvärr inte hade med sig. Den hade onekligen varit intressant att se.

Till denne medlem Brf Tivolits arbetsgrupp vill vi rikta en uppmaning att plugga in DENNA ENDA BOSTADSRÄTTSLAG vi har i Sverige för att undvika fler pinsamma stadgebrott.

I Brf Tivolits helt egna Bostadsrättslag ingår även rättigheten att förvägra en hörselskadad hyresgäst att ta med sig en ledsagare in på mötet, då lokalen saknade hörselslinga. Någon rösträknare/protokollförare från nejsidan var det naturligtvis inte heller tal om.

En lång stund efter att stämman börjat, då röstlängden borde varit antagen och dörrarna borde hållas stängda anslöt fler medlemmar till mötet. En och en halv timme efter att mötet startade anlände de sista, som hade hämtats och skjutsats ner till stämman av ombildningsförespråkarnas transportenhet. Gängse mötesordning verkar Brf Tivolits egen bostadsrättslag inte vara så petig med.

Mycket okonventionellt var också att stämmodeltagarna tvingades lämna lokalen då rösterna skulle räknas, vilket måste betraktas som väldigt märkligt. Att det sedan tog en timme att räkna rösterna från ett drygt hundratal hushåll är även det högst anmärkningsvärt.

Vi skulle kunna fortsätta att räkna upp demokratiska brister, tillkortakommanden och oegentligheter när det gäller Brf Tivolits stämma, men det känns ärligt talat inte nödvändigt. Alla kan nog begripa att köpstämmor som dessa inte är några tillställningar som präglas av demokratiskt samförstånd.

Till slut hade Brf Tivolits rösträknare räknat så grundligt att man tillkännagav att tillräcklig många ja-röster hade uppnåtts. Det blir intressant att se vad Stadshusets "oberoende granskare" (sannolikt de vanliga, Kilpatrick Stockton) har att säga om saken. Vårt stalltips är: Ingenting, som vanligt.

Intressant blir även om Familjebostäder har någon synpunkt på den uppsjö av illegala andrahandsuthyrningar med kontraktsinnehavare boende på annan ort som röstat ja via fullmakt.

Vi i Rädda Linjalen känner oss, tyvärr, tvungna att upprepa det vi påtalat så många gånger tidigare:
Så länge en ombildningsprocess och köpstämma går rätt och demokratiskt till finns inga skäl att ha några anmärkningar på ett gemensamt fattat beslut. Men tyvärr är sådana processer i minoritet. Ja, ska sanningen fram är fusk, lögner och stadgebrott mer regel än undantag i de ombildningsförsök vi tagit del av det senaste året.

Vi påminner än en gång om kraven på ändringar av regelverket runt ombildningar som man kan läsa i vår broschyr FRITT FRAM FÖR FUSK.

Vi uppmanar även, återigen, bostadsborgarrådet Joakim Larsson och hans kollegor i Stadshuset att sluta se mellan fingrarna för myglet runt ombildningar. Fuskandet är så utbrett och väldokumenterat att det blir rent pinsamt att fortsätta förneka det. Det är betydligt bättre, inte minst för en politikers trovärdighet, att ta tag i problemen, se till att processerna blir demokratiska och att de allmännyttiga bostadsbolagen åläggs att göra ordentliga granskningar av stämmohandlingar och mantalsskrivningsuppgifter.

Hittills verkar det tyvärr som att slappa granskningar premieras av de styrande i Stadshuset.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

19 kommentarer:

Anonym sa...

Så det är dövörat till hos alla politiker ni varit i kontakt med? Det var ju något inslag i uppdrag granskning för något år sedan om detta, skulle verkligen vara ett intressant ämne att få se i tv-programmet Debatt exempelvis. Ni borde kontakta Janne Josefsson och andra stridsvilliga journalister för det är märkligt tyst i etern om detta.

Skönt att se RL bära fanan vidare dock, som alltid strålande bloggat..

Patrik sa...

Det är verkligen helt otroligt om politikerna fortsätter att blunda för den här skandalösa rättsrötan.

Anonym sa...

HerreJäsus, om jag själv inte varit med om en ombildningsprocess skulle jag inte tro ett enda ord av det som skrivs. Men nu har jag det. Jag vet att det är sant. I min enfald trodde jag dock att botten var nådd genom Kastanjegårdens alla turer. Långnäsa till mig.

Hur människor kan sjunka så djupt att de klottrar på sin grannes dörr med budskapet, Flytta nu! är för mig en gåta.

Det är hög tid för politikerna i Stadshuset att ta ansvar. Se över ombildningsförfarandet så att fiffel och fusk omöjliggörs. Men jag tror inte Joakim Larsson har stake nog att göra det. För mig är han en mespropp. Fast alla kan ju förändra sig.
- Så, Joakim Larsson gör mig förvånad och glad.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 19:41:

Jag håller med dig. Det är faktiskt ganska svårt att få människor att förstå att det här händer mitt ibland oss, just nu, i heligt samförstånd med de högst ansvariga politikerna i Stadshuset.

Men tyvärr är det sant. Så här korrupt är det.

Själv anser jag det vara avskyvärt - för att inte säga rent kriminellt. Det är också därför Rädda Linjalen kommer att fortsätta fläka upp Stadshusets och ombildningskonsulternas verksamhet till allmän beskådan.

Ärligt talat trodde jag inte att det var möjligt att det kunde gå till så här i en så kallad rättsstat som Sverige.

...men enligt bostadsborgarråd Joakim Larsson kanske allt fortfarande går helt korrekt till. Vi vet ju att du läser vår blogg, så vad säger du Jocke?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Annika sa...

Jag väntar fortfarande efter en arbetsvecka på en kommentar från Joakim Larsson om hur alla dessa hästhandlarfasoner runt ombildningar mappar mot den moderata ideologins hyllande av hederlighet och individens fria val.
Hittills finns inget som säger emot min uppfattning att moderaterna i Stockholm:
1: Tycker att individens frihet att välja hyresrätt måste stå tillbaka för andra individers frihet att göra om hyresrätter till bostadsrätt. Att de har större möjligheter att få den boendeform de önskar på öppna marknaden än den som önskar bo i hyresrätt spelar ingen roll.

2: Hederlighet. följsamhet till lag och korrekta processer måste stå tillbaka för den händelse tillräcklig majoritet inte uppnås vid försök att ombilda fastigheter till bostadsrätt.

Jag har börjat se mig om efter ett annat parti att lägga min röst på i höst...

Christer sa...

Man slutar aldrig förvånas.Det är nästan obehagligt med dessa,säkert helt "vanliga" invånare,som visar sitt rätta jag i vågorna av ombildningssjukan.
Det här är trots allt folk som röstar,uppfostrar barn och säkert ser sig som helt normala.Huuuu!
Jag håller med om att det är helt makalöst att detta är sanktionerat av politikerna.

Christer Heldt/Rädda Västertorp sa...

...tillägg...
Jag dammar av min gamla benämning: "Bostadsrättsföroreningar"
För det är precis vad det är.

Anonym sa...

Dåliga förlorare här?

Rädda Linjalen sa...

Anonym 22:40:

Signifikativt för en "dålig förlorare" är att denne inte accepterar ett demokratiskt resultat, till exempel det nej till ombildning som röstades fram i kvarteret Tivolit i Januari, utan håller ännu en köpstämma där man med en blandning av tomma löften, hot och omröstning i det fördolda till slut anser sig ha fått sin egen vilja igenom.

DET, käre vän, är en riktigt dålig förlorare och en ännu sämre vinnare.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

..., detta horribla korruption är värre bland oss än man kan föreställa, om man inte har varit med om det själv eller via vänner. Jag själv blev uppsagt precis av min hyresrätt i Östberga p.g.a. att ändrade via banken hyresbetalningen, det hade redan gått till inkasso, med samma nästan samma namn, bara sista bokstaven var an annan!?? och någon budbil var på väg till mig med ett brev... inkassokostnaden var närmare tusen lapp,inget annat att göra än betala... så fungerar dagens demokrati i Sverige, förr i tiden satt räntegiriga bolagsmän i fängelse, numera kör dom Rolls Royce

Anonym sa...

... som hyresgäst i en Bostadsrättsförening hamnar du under kategorin Kackerlackor. Med alla medel ska du bort. Bostadsrättsföreningen skyr inga medel.

Medel för Kackerlackans utrensning:
En knappt synbar förändring i namn eller dylikt som förhoppningsvis inte upptäcks av hyresgäst. Det kommer inga pengar till Bostadsrättsföreningen. Att inte betala hyran är själ för uppsägning.
- Jajamensan, den är bra. Fungerar tills den blir resistent.

Nybildad Bostadsrättsförening på Pärongården i Dalen har upptäckt en ny variant. Det är härligt när utvecklingen går framåt nu när gamla metoder blivit resistenta. Kackerlackor vill de inte dras med.

När hyresgäst frågar om nytt lägenhetskontrakt svarar Brf Pärongården att det gamla lägenhetskontraktet gäller (underskrifter mellan hyresgäst och Svenska Bostäder) och att något nytt inte behöver skrivas.

Utan lägenhetskontrakt bor du olagligt. Att bo olagligt i lägenhet är själ för uppsägning.
- Jajamensan, den är bra. Ett kontrakt är mellan två parter, att inte upprätta något är enkelt skäl för avhysning. Fungerar alldeles utmärkt.

Så till alla er som hamnat i situationen att vara hyresrätt i en Bostadsrätt se till att få ett skriftligt lägenhetskontrakt snarast.

Anonym sa...

Det är tillåtet att ha flera köpstämmor.
Tivolits agerande stämmer överens med regelverket.

Anonym sa...

Vem var ombildningskonsulten i brf tivolit?

Rädda Linjalen sa...

Anonym 12.02:

Visst är det tillåtet med fler köpstämmor. Det verkar också vara helt ok att röstfiska, muta och ägna sig åt stadgemanipulationer, bedrägliga kalkyler, mantalsskrivningsbrott och en uppsjö andra bedrägerier.

Kort sagt: Det är tillåtet med mygel. Det är just därför vi kräver ÄNDRINGAR AV REGELVERKET.

Att inte respektera det demokratiska utfallet av en köpstämma är att inte respektera demokratin överhuvud taget.

Bortsett från detta föreslår vi att du läser vår blogg igen så bör det stå klart för dig att det förekommer överträdelser av ett antal demokratiska principer enligt gängse föreningslagstiftning.

I det fallet stämmer Brf Tivolits agerande definitivt inte överens med regelverket.

anna sa...

Angående medlemskap med tanke på att det varit problem med det i andra ombildningsprocesser också: Bilda bostad har klara svar på den frågan också, dessutom står det i deras broschyr att boende kan inte nekas medlemskap under ombildningsprocess.
Sen står det förstås tydligt i brlagen också.

Nu räcker det sa...

Ja, snart är det val. Vill Joachim Larson forstätta hålla ombildningsskurkarna om ryggen får han passa sig. Oavsett vilket parti man vill rösta på finns alltid möjligheten att stryka kandidater.

Mysan sa...

Joakim Larsson, överraska mig! Visa att hederlighet och demokrati ska råda även vid ombildningsprocesser. Allt som sker vid olika ombildningar får en att undra om vi lever i en demokrati i västvärlden eller i någon korrupt stat en en mer obskyr del av världen.

Dessutom: det hör till individens valfrihet att få välja att bo i hyresrätt och att vid en eventuell ombildning bara behöva möta hederlighet, inte gangsterfasoner.

Jag har börjat se mig om efter andra partier än moderaterna inför höstens val, vill du ha kvar min röst Joakim Larsson får du börja agera - nu!

Hans sa...

Anonym 13 februari 2010 10.32

Nej, du har fel. Man ska inte skriva på ett nytt hyreskontrakt! Jag har kollat detta med både PO Brogren, Hyresgästföreningen, och Eva Ölund, ombildningshandläggare hos Svenska Bostäder.

Villkoren i det gamla hederliga kontraktet med allmännyttan fortsätter att gälla.

Hans på Pärongården

Anonym sa...

Hur som helst så är jag inte förvånad... Fambo har saftiga hyror i Västberga och läget är ju attraktivt nära till stan och nyligen stambytt. Man kan ju fråga sig varför dom säljer så fruktansvärt billigt, orättvist mot alla bostadslösa...