onsdag 20 januari 2010

Maxad Moralröta = Mera Mygel

Apropå bankernas hemliga bestickningar till mäklare som vi skrev om i vårt förra blogginlägg, är det ju alltid skojigt att se reaktionerna på de som ertappas med händerna i syltburken.

Enligt TV4:s nyhetsinslag igår går hälften av exempelvis SEB:s vinst det första året till mäklaren. Mäklarbyrån agerar bulvan så att man inte riskerar mutbrott, och konsulten får betalt två gånger - både av köparna och banken.

Enligt bankerna är detta "ingenting som drabbar kunderna". Det skulle vara intressant att höra vem som bankerna då anser betalar detta? Gapet mellan den ränta som bankerna själva lånar pengar för och deras egen utlåningsränta har aldrig varit större än nu, och en hel del av dessa pengar ramlar med andra ord rätt ner i fickan på de konsulter som redan tar feta arvoden för att omvandla allmännyttiga hyresbostäder.

Mats Torstendahl på SEB "kan inte förstå kritiken", eftersom systemet med hemliga bestickningar pågått länge. Desto värre, tycker Rädda Linjalen, som med spänning väntar på vad mäklarna och konsulterna har att säga om dessa dubbla arvoden.Då det här, rent juridiskt, inte går att klassa som mutor beror på en ren teknikalitet. Genom en skenmanöver kringgår man lagens andemening. Ett kryphål som det heter i folkmun. Att utnyttja juridiska kryphål brukar vanligt hederligt folk ofta kalla "mygel".

Systemet kring ombildningarna av allmännyttan till bostadsrätter vilar på ett fundament av mygel, och en av ombildningskonsulternas största roller är att systematiskt missbruka bostadsrättslagen och föreningsstadgar. Detta görs med ansvariga politiker i Stockholm Stadshus goda minne. Därav alla dessa eviga köpstämmor, ajourneringar, fullmaktstjatande och stadgeändringar. Så länge myglet tolereras kommer fusket fortsätta. När ska politikerna inse det pinsamma i situationen och dra i bromsen?

En sak värd att tänka på: Är det konstigt att förtroendet för banker, konsulter och politiker är så lågt, när alla så tydligt kan se den utbredda och väl etablerade korruption som råder? Förvånar det någon att det finns så mycket fusk, oegentligheter och tvivelaktig moral i ombildningar när systemet tillåter de här företeelserna? Hur tror man att man ska utstråla någon som helst trovärdighet när man till och med försvarar sitt agerande?

När skall konsultena, bankerna, politikerna i Stadshuset och väldigt många Brf-styrelser inse det enkla faktum att man har det förtroendekapital man gjort sig förtjänta av?

Johan Johansson / Rädda Linjalen

5 kommentarer:

Ola Kallemur - presschef, SEB sa...

Hej, Johan.

Bara för att förtydliga. Skillnaden mellan den ränta SEB har för upplåning av pengar och den ränta kunden vid utlåning är vår marginal. Den marginalen sätts utifrån en vanlig kreditbedömning där vi räknar in risk och kundens återbetalningsförmåga.

SEB har ett samarbete med Mäklarringen och HusmanHagberg. Den innebär att vi för att ersätta arbetet med värdering av huset och förmedling av kundkontakten delar på marginalen med mäklarhuset.

Kunden får således ingen ökad kostnad. Det enda som händer är att SEB gör en mindre vinst det första året.

Bara så att du vet.

Rädda Linjalen sa...

Olle Kallemur:
"Kunden får således ingen ökad kostnad. Det enda som händer är att SEB gör en mindre vinst det första året."
Jo, banker har alltid bra på att tolka texter och vränga på termer.

Så länge ingen annan betalar dessa smusslande med extraarvoden till mäklarna är det kunden som gör det.

Vi vidhåller att räntemarginalen är rekordhög, att den betalas av kunden och att delar av den går till bestickning av mäklare.

Om bankerna lät bli att ge provision till mäklare och sänkte kostnaderna för kunden skulle man bedriva verksamheten på ett betydligt mer etiskt sätt.

Att, i stället, smörja mäklare och indirekt medverka till skapa en lånebubbla där privatpersoner tar på sig skyhöga lån är vad många banker ägnar sig åt idag.

Jag tycker att det är bra att att du läser och kommenterar detta. Jag hoppas även att det innebär lite insikt och självrannsakan från din arbetsgivare och andra banker. Just nu har ni väldigt dåligt renommé hos folk i allmänhet.

Det dåliga ryktet är bankerna själva upphov till. Bland annat på grund av det agerande som vi skriver om i bloggen. Men det går ju alltid att skärpa sig och ändra sig till det bättre.

Haregott!
Johan Johansson / Rädda Linjalen

Pär sa...

Då kan ju bankerna fixa till en sån där stjärna på låneansökningarna med:
"Obs! Mutor ingår i priset!"

Anonym sa...

Nu är det verkligen dags för politiker och konsulter att ställas till svars angående ombildningen av allmännyttan i Stockholm. Det är en skam utan like det som sker. Många av dem som valt fram den borgerliga majoriteten i Stadshuset tror inte att det som sker i samband med ombildningar är sant när man berättar om det. En sådan tur detär att det är så många som berättar!
Tack!

Magnus, Dalen sa...

Ja, att påpeka att räntesatsen inkluderar mutor var en bra och ärlig idé.

Törs bankerna börja tillämpa detta tro?