onsdag 17 februari 2010

Alla utom banken ser att bankerna gör fel


Äntligen har finansinspektionen insett det som vare sig Brf-Styrelser, mäklare, ombildningskonsulter eller banker vill prata om - det enkla faktum att det är alldeles för lätt för alldeles för många att låna alldeles för mycket pengar. Riksbanken har gjort sitt till för att genom konstgjort låga räntor fortsätta driva upp priserna. Konsulter och mäklare har även mutats med bonusar om de lyckas pracka på spekulanter riktigt höga lån.

Resultatet ser vi som håller oss uppdaterade i Stockholms ombildningssåpa. Sanslösa belopp cirkulerar. Pengar som främjar FUSK och KORRUPTION. Pengar som i slutänden skall betalas. Av dig! Vare sig det är kris eller ej, vare sig du drabbas av arbetslöshet eller inte. Oavsett ränteläge skall ditt lån betalas, även om du så skall behöva gå ifrån hus och hem. Bankerna löper inga risker. Bara du själv som kund.



Nu har till och med finansinspektionen vaknat och slagit larm om att den här lånebubblan inte håller längre. Inte en sekund för tidigt, även om mycket skada redan är skedd.

Finansinspektionen har tittat på runt 6 800 nytagna bostadslån. De konstaterar att svenskarna inte bara tar större lån, utan också även att belåningsgraden ökar, vilket kan få katastrofala följder för enskilda låntagare.

Naturligtvis kommer inga konsulter eller Brf-Styrelser vilja prata om detta. Där verkar inte orden "kris" eller "bostadsbubbla" finnas i vokabulären. Anledningen är enkel. Både banker, konsulter och de som säljer garvar hela vägen till banken. Du som kund får ta smällen.


Mångmiljardbelopp har pumpats in av staten i flera banker. Ändå tycker dessa att allt är i sin ordning - alltmedan bonusregnet haglar. Nu visar det sig till och med att de som granskat bonusutbetalningarna har fått bonusar. Korruption? Nej nej - inte i vårt genomhederliga Sverige inte!



Banken som drivit den mest aggressiva utlåningskampanjen, SBAB, verkar inte vilja ta åt sig av kritiken. Nej då, visserligen är vi mitt i en djup ekonomisk och förtroendemässig kris för bankerna, men det beror tydligen på att alla andra är elaka. Eva Cederbalk på SBAB hävdar att kritiken mot lånevansinnet är obefogad och att man inte erbjuder höga belåningar utan amorteringskrav.


Märkligt. När SBAB hade "informationskvällar" i Linjalen uppmanades jag själv att ta ett betydligt högre lån än vad min lägenhet kostade i insats. Jag behövde ju pengar för att renovera min lägenhet också tyckte man. Någon amortering tyckte SBAB inte heller att jag borde göra. Ingen amorterar på bostadslån idag, påstod man. Kunde jag verkligen ha hört så fel? Har "Bagdad Bob" blivit banktjänsteman?

Sanningen är snarare att regleringar uppifrån behövs. Bankerna har under alldeles för lång tid visat att de inte är lämpliga att göra dessa avvägningar själva. Kvartalsrapporter, bonusroffande och privat girighet har fått alldeles för stort spelutrymme i bankerna. På vanliga låntagares bekostnad.

När till och med Mats Odell tycker att det gått för långt är det ingen tvekan om att att det börjar bli generande släpphänt från bankernas sida. Så här säger han:
"– Det är ett orosmoment för de hushåll som är hårt skuldsatta i förhållande till sina disponibla inkomster. Därför är det bra att finansinspektionen nu aviserar att de ska införa begränsningar".

Lyssna på ljudklipp från SR HÄR

Sammanfattning: Vill du få reda på om det är vettigt att låna upp stora summor pengar för att köpa bostad så är bankerna, ombildningskonsulterna och Brf-Styrelser de absolut sista du kan lita på.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är helt enkelt förfärligt det som sker. Så oansvarigt och ansvarslöst att det inte går att bortförklara på något sätt. Tilltron till politiken som styrinstrument får sig en rejäl törn! Och snart är det val igen. Javisst, ja har man bara tillräckligt med pengar så fixar det sig kanske ändå.

Unknown sa...

Det banker faktiskt gör när de beviljar ett lån är att de skapar pengar ur tomma intet, och inte som man tror lånar ut pengar som någon annan satt in på banken. Världens briljantaste affärsidé, ta ut en löpande avgift (räntan) för något som som kostade noll att skapa ! Och om nån inte kan betala räntan får man allt den personen äger. Kallas för "Fractional reserve banking". Det är detta månghundraåriga "spel" som nu nått sin logiska slutpunkt, det läge när hela planeten är dränkt i så mycket skuld att systemet måste krascha.
Men poängen är inte att det är fel att tillskapa pengar, det måste vi kunna. Poängen är att den makten inte får ligga hos privata intressen, utan ska innehas exklusivt av staten, precis som polisväsende och militär.
Avslutar med att citera en av de största bankirerna, Anselm Rotschild: "Låt mig trycka och kontrollera en nations pengar, så bryr jag mig inte om vem som skriver dess lagar"
Alltså är regleringar aldrig nog, de kommer snart att rundas. Om inte på annat sätt så genom att politiker och media köps.
http://www.youtube.com/watch?v=USGSOViaulc

Anonym sa...

Jag vet flera som är jättenöjda med de lån de har fått. Och med de bostäder de har köpt! Men ett gott råd, låna inte mer än du klarar av!

Anonym sa...

Utmärkt information! Det sorgliga är väl bara att folk som är köpsugna vägrar att inse faktum, dvs att räntehöjningar på ett miljionlån kan innebära 2000 spänn mer i månaden. Det går liksom inte in, har jag märkt. Tror de behöver se klippet med den deprimerade arbetslöse snubben. Då fattar man .
lena i

Speaker-Tobbe sa...

Det är väl klart att många är nöjda när räntan är obefintlig, ingen amorterar. Sedan avsätter ju inte föreningarna några pengar för framtida renoveringar och oförutsedda utgifter, som t.ex. en lång vinter för med sig.
Nu verkar FI vara dom enda som ser nyktert på tillvaron. Alliansen i både kommun och regering hejar på, Riksbanken kör med vänta och se.

När FI nu varnar för hög belåningsgrad tycker jag att dom även borde överväga en sak till. Det är att man måste amortera av, låt oss säga 1%, av belånat belopp varje år. På så sett borde den värsta hysterin sansas något och att spekulationen minskas till förmån för dom som vill äga sin lägenhet. Och förhoppningsvis avtar ombildningskarusellen automatiskt när budgeten inte längre är en glädjekalkyl.
Det tillsammans med högre räntan får förhoppningsvis upp ögonen på folk när man plötsligt måste börja betala på allt man har lånat.