lördag 23 januari 2010

Helgens underhållsbilaga från Rädda Linjalen


Full rulle med underhållsarbeten i kvarteret Linjalen

Ett vanligt argument omvandlingsförespråkare använder sig av är bristen på underhåll, och hur fint det kommer att bli bara en omvandling blir av. För att inte tala om den underbara granngemenskapen ombildningen kommer att föra med sig. Så lät det även i kvarteret Linjalen när Brf Linjalens styrelse propagerade för ombildning. I själva verket låg underhållet på is just på grund av ombildningsprocessen.

Direkt efter hyresgästernas väldigt tydliga nej till ombildning satte sig Linjalens lokala Hyresgästförening i samrådsmöte med Stockholmshem, och nu börjar vi se resultatet. Garageinfarten är redan ombyggd och klar. Just nu byts ventilationssystemet ut helt, och med detta monteras spiskåpor in i alla lägenheter.

Vidare får vår samlingslokal en välbehövlig uppfräschning. Allt målas om och nya golv läggs in, alternativt slipas. Hyresgäster i kvarteret har hjälpts åt att ställa i ordning lokalen för att renoveringen skall bli möjlig. Några ombildningsivrare - ja, ni vet de som talat vitt och brett om granngemenskap, kooperativ anda och att värna om sin boendemiljö, har inte synts till. De gjorde de å andra sidan inte före ombildningsförsöket heller. Känns det igen?

Det är inte utan att man tänker på hur mycket, eller snarare lite, av detta som hade hänt om Brf Linjalen hade förvaltat kvarteret. Förmodligen ingenting alls. Dels fanns inga av dessa åtgärder upptagna i den ekonomiska planen, och dels hade man säkert haft fullt upp med att hålla skutan flytande överhuvud taget för att kunna göra några rena förbättringsåtgärder.

Vad som hänt, eller rättare sagt inte hänt, hos Brf Svärdsidan i Östberga är ett varnande exempel på hur det kan gå i en föga seriös ombildning. Här verkar inte Brf-medlemmarna ha någon insyn alls i styrelsens arbete. Pengarna flyger iväg, avgifterna ökar och styrelsen verkar ha gått i ide även här - trots ombildningen. Sånt här kan de råka ut för som inte granskar sin styrelse ordentligt från början.
Sensmoral: Tänk efter före.
Läs hela skrivelsen från Brf Svärdsidans medlemmar HÄR

MORE HOT NEWS!

Hyresgästerna i kvarteret Piskan på Söder har nu samlat sig för att sprida full information om det väldigt konstiga omvandlingsförsök som just nu sker där. Brf Piskans beteende och argument känner vi som bor i Linjalen alltför väl igen: En väldigt hemlig styrelse som ingen riktigt vet hur den blivit tillsatt, obefintlig information, inga öppna möten, ingen dialog med hyresgästerna, samma floskelartade argument för ombildning som vi hört till leda i kvarteret Linjalen. Vi börjar kunna turerna vid det här laget.
Så vårt stalltips är att argumentationen om att de hyresgäster som inte är intresserade av att köpa agerar osolidariskt kommer att dyka upp som ett brev på posten tämligen snart. Precis som det gjorde hos oss, i Tumstocken, i Dalen, i Svärdet och på många andra ställen. Kom ihåg var ni läste det först.
LÄNK TILL RÄDDA PISKANS BLOGG

Kvarteret Tivolit 2 i Västberga röstade nej till ombildning tisdag 19 januari på en mycket märklig köpstämma, komplett med två inhyrda vakter. En hyresgäst vägrades bli medlem om denne inte först skrev på en fullmakt för att rösta ja till köp. Det är minst sagt uppseendeväckande att de ansvariga för en ombildning inte har den allra minsta insikt i sina egna stadgar eller, för den delen hur föreningsdemokrati ska går till.
Läs RÄDDA FLYGARENS och TERJE GUNNARSSONS rapporter från köpstämman i Tivolit 2.

...återigen ställer vi frågan till bostadsborgarrådet Joakim Larsson och hans ansvariga allianskollegor i Stockholms Stadshus:
När ska ni visa på allvar att ni vill stävja ombildningsmyglandet? Det är fortfarande fritt fram för vilka bilhandlare som helst att agera ombildningskonsulter, intygsgivare, granskare eller Brf-styrelser utan att några större krav på moral, etik, öppenhet eller kompetens ställs. Vi påminner än en gång om våra krav från broschyren om FUSK VID OMBILDNINGAR

Apropå Stadshusets "värnande av blandade upplåtelseformer" var det i slutet av 2009 köpstämmor för HELA det allmännyttiga beståndet runt Sockenplan, bland annat kvarteret Jordärtskockan som vi skrivit om tidigare HÄR. I samtliga kvarter röstade hyresgästerna NEJ till ombildning.

I kvarteret ROTEMANEN och flera andra kvarter i Bagarmossen går däremot ombildningssåpan vidare. Det senaste är att Brf Rotemannen har fått förlängning av tiden för köp. Den officiella anledningen till detta är okänd, men att ombildningscirkusen är i händerna på en ny konsult kan vara ett bidragande skäl. SBAB rapporteras vara den enda bank som ställer upp med lån, och med tanke på vad vi avhandlat både HÄR och HÄR blir vi knappast förvånade. Det finns ju pengar att tjäna både för bankpersonal och konsulten - så det är bara för SBAB att blåsa på.
Här hittar du ROTEMANENS BLOGG

HELGLÄSNING FÖR HUGADE:

JOHAN EHRENBERG SKRIVER OM BOSTADSBUBBLAN
"Precis samma utveckling kommer att ske i andra länder, just nu är den svenska fastighetsmarknaden nära den topp USA var för några år sen.
Även i Sverige tvingas de flesta idag köpa en bostad, hyresmarknaden är allt mindre och svagare. Även i Sverige kan man köpa utan att betala annat än en liten ränta som ändå ger bankerna stora vinster eftersom de i sin tur får låna nästan gratis av staten.
Ingen har något att tjäna på att den svenska fastighetsmarknaden inte blåses på ett litet tag till. Och sen lite till. Och lite till.
Tills…"
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

MEGABUBBLAN DEN RÖDA STUGAN
"Vid årsskiftet 2009-2010 var den kollektiva förvissningen om nya prisrekord på den svenska bostadsmarknaden absolut bergfast. I städer och regioner där priserna fallit lade spekulanterna inte ens märke till nedgångarna.
Detta var det klassiska upplägget just innan en våldsam krasch. Frågan är bara var någonstans den stora svenska bospekulationen började. Ty dit ner kommer bopriserna att nå."
En MYCKET intressant artikel. LÄS DEN I SIN HELHET HÄR

...men som sagt: Här i kvarteret Linjalen har vi fullt upp med underhållsarbeten...

Johan Johansson / Rädda Linjalen

11 kommentarer:

Martha i Hagen sa...

Ja, här i mitt hus händer det också saker. Kom hem från två veckors utlandssemester i torsdags natt och på fredagen ska jag tvätta. Då hade källaren målats! Det är så fint, ljust solgula väggar och vita dörrar.
Pratade med en granne senare och hon berättade att hon hade fått imma på fönsterrutorna helt plötsligt. Detta felanmäldes förstås och det visade sig att en fläkt lagt av. Några timmar senare var det fixat. Tjohej, va bra!

Olof sa...

På kvarteret Tivolits stämma avgjordes stämman av de tillbakadragande av fullmakter som lämnades in. Det visar på hur viktigt det är att kontakta sina grannar och hur vanligt det är att hyresgäster skriver på fullmakter utan att veta vad det betyder.

En hörselskadad hyresgäst vägrades att ha med sig en ledsagare in på mötet. Samma hyresgäst som också vägrades medlemsskap i bostadsrättsföreningen om hon inte skrev på en fullmakt (en JA-röst).

Intressant var också att se hur många som tillätts komma in på stämman långt efter att den öppnats.

Vi ställde också frågan till den vaktpersonal, som bevakade ingången till lokalen, på vems uppdrag de agerade. Svaret uteblev eftersom de "inte är skyldiga att uppge detta".

Vad blir nästa steg? Landminor?

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Pär sa...

Jag tycker att vattenkanoner vore passande.

Anonym sa...

till Olof: men den hyresgästen fick väl till slut bli medlem fast det krävdes lite övertalning??
Men visst är det knäppt att denne inte blev det på en gång eftersom hon bor där. och att bli nekad ledsagning är mkt märkligt.

Anonym sa...

Skönt att höra att det vart nej i enskede, har just undrat hur det gått där. Vet att det vart blandade resultat i Dalen dock.
Men ni har så rätt att det måste få ett slut nu, på alla dessa odemokratiska förfaranden.

anna

Anonym sa...

Här i Piskan väntar hyresgäster på att få sina lght renoverade. De var besiktigade och klara för det när intresseanmälan lämnades in. Sedan dess har det inte hänt ett dugg. Inte i de intresseanmälda fastigheterna. Men i de fastigheter som står utanför anmälan har trapphus renoverats och snart startar renoveringen av ett till. Den här perioden där allt underhåll ligger nere är ansträngande. Det visar tydligt hur mycket arbete som förvaltning innebär. Så grattis till er och andra som har normaliserats!
Mari-Ann

Anonym sa...

Jag gick förbi Linjalen idag.
Det luktade illa.

Det behövs nog göras både ett och annat för att få rätsida på det kvarteret.

Anticimex skulle behöva sanera bort en del tvåbent ohyra där...

Speaker-Tobbe sa...

Hej Johan och ni andra.

Underbart att ni orkar fortsätta trots att ert kvarter är räddat. Kampen går vidare.

Jag väntar med spänning på när ombildade föreningar ska börja betala för all extra värme och snöskottning som denna vinter kommer kosta.
T.ex. Solterassen i Vällingby som jag bodde i tidigare hade inte många kronor avsatta i sin fantasibudget för sånt.

Ombildare där var Rickard Johansson på Bjurfors & Törner, han som en följetong här i höstas. Han verkar dock inte jobba kvar på sagda firma. Undrar vad det kan bero på.

Röda Söderbröder sa...

Vad kul att ni får ert underhåll! Hur är stämningen på Linjalen annars?
Ni hade ju en del kufar bland era motståndare.Tänker på Bloggeneralen, den Ilskna Hundägaren, "Tomten" och andra i det väl beskrivna persongalleriet.Har de släppt det hela eller sitter de och smider planer för en eventuell katastrofal utgång av valet i höst?
Finns föreningen kvar?

Hursomhelst var det kul att läsa om dem och om möjligt ännu roligare att läsa deras kommentarer på bloggen.

Annelie sa...

Röda Söderbröder!

Jodå, stämningen är bra här i Linjalen. Ett flertal av de mest aggressiva ombildningsförespråkarna har man i stort sett inte sett till sen köpstämman.
Kanske har de flyttat, kanske har de en del att fundera på - vem vet?

De som var för en ombildning men som betedde sig mer sansat träffar man på lite här och där, och det är inga har feelings där inte.

Det har varit stor in- och utflyttning i kvarteret. Det blev ju i stort sett stiltje under ombildningsförsökstiden, men när köpstämman visade ett så klart resultat som den gjorde så kom folk igång med lägenhetsbyten igen.

Här i Linjalen finns ju allt från 1:or till 5:or och en del har bytt inom kvarteret.
De som velat omvandla har i flera fall bytt med andra områden där ombildningen är genomröstad och står för dörren, vilket väl borde vara bra för alla parter.
De nyombildade områdena får förhoppningsvis folk som vill bo kvar där, och till oss flyttar folk som vill bo i hyresrätt som inte kommer att ombildas i första taget.

Anonym sa...

Kan nog inte riktigt hålla med sistnämnda, för i min trappa har vi fortfarande tjurskallar som jäklas med dom hyresgäster som inte ville köpa,men dom kanske tröttnar någon gång.