fredag 15 januari 2010

Olle och bostadsbubblan


"Va ere för ena dårar som härjar i stan?
Glada som barn med sitt sattyg till plan"
(Olle Adolpson)

Olle Adolphson besjöng bostadssituationen i Stockholm redan för 50 år sedan. Då var politikerna som tokiga i att riva ner, nu har man gett sig tusan på att sälja allt som säljas kan. Skillnaden är hårfin. Både nu och för 50 år sedan handlade det om att KÖRA ÖVER FOLKVILJAN och driva igenom ideologiskt fattade prestigebeslut.

Man kan undra vad Olle Adolphson skulle tyckt om dagens ombildningshysteri ifall han levat. Att människor blir utsatta för hårda påtryckningar från tvivelaktiga konsulter, klippbenägna grannar och religiöst principfasta politiker att ingå i ett pyramidspel som redan är på god väg att brista i en gigantisk bostadsbubbla.

Att det är dit vi är på väg verkar de flesta vara överens om. Bostadskreditnämnden (BKN) har redan utfärdat varningar. I tidningen City var det en intressant artikel om saken torsdagen 14 januari. Vi citerar BKN:s analytiker Bengt Hansson:
"Vi ser prisuppgångar på bostadsrätter på 10 procent per år, det är klart mer än befolkningsökningen och ett tydligt tecken på en stor prisbubbla. Man hör även att folk motiverar dyra köp med att "inflyttningen är så stor" och "byggytan är begränsad". Det är precis samma argument som hördes i Kalifornien för ett par år sedan."

Klicka på den lilla artikeln för att en förstorad version:


Vi är många som undrat hur bankerna kan fortsätta att agera oansvarigt och vräka ut lån till mängder av naiva bostadsspekulanter som kommer finna sig sitta i en omöjlig situation så fort räntorna går upp. Att just bankerna har stort ansvar i den kris som alla utom ombildningskonsulterna är medvetna om vet de flesta redan. Att man fortsätter utlåningsracet som om ingenting hade hänt är vi också varse, men varför?

Ett tydligt svar på den frågan får vi i dagens DN:
"På statliga SBAB får de anställda som arbetar med utlåning större bonus om de lånar ut mer pengar till bostadsköpare. Det kan bädda för ett ökat risktagande.
–Det finns tydliga säljmål och det går ut på att öka utlåningen, säger en person på SBAB som inte vill uppge sitt namn."
Läs hela artikeln HÄR

Man blir ju knappast förvånad, men att en statlig bank beter sig på det sättet är minst sagt hårresande. Om nu regeringen påstår sig ta i med hårdhandskarna mot bonusar i bankväsendet kanske man skulle ta och börja i det statligt ägda SBAB? Att en statlig bank indirekt uppmanar till oansvarigt låntagande i syfte att hålla igång bostadsbubblan är högst oansvarigt i sig självt.

Är den sorgliga sanningen den att man från Stadshusets håll helst ser att Stockholms innevånare är uppbundna av gigantiska lån? Är det rentav en medborgerlig plikt att kasta sig in i det pyramidspel man agerar alltmer desperat för att fördröja kollapsen av?

För att travestera Olle Adolphson igen:
"Men titta dig runt omkring, titta noga som fan
För endera dan serru, så säljer de hela stan
Åsså rusar vi in i mardrömmen av glas och betong
Och där sitter vi sen och hurrar och tycker skjortan e trång"

Olle Adolphson, Hornsgatan

Vare sig det handlar om att riva, som i Olles sånger, eller att ombilda blir resultatet detsamma: En än mer segregerad stad som inte har plats för några andra än de med tillräckligt höga inkomster. Den ekvationen kan inga pyramidspel lösa, hur gärna man är vill tro det.

För min del får folk göra vad de vill med sitt liv och sina pengar. Vill man slänga plånboken i sjön går det bra vad mig anbelangar. Vill man satsa både allt man sparat och allt man kan låna upp i ett pyramidspel tänker inte jag vara den som står i vägen. Var så god. Var med och blås upp bubblan tills den brister den som vill. Kör så det ryker!

Vad jag, nätverket Rädda Linjalen och väldigt många andra däremot vänder sig emot är att försöka lura andra att göra det. Den som absolut vill bo i en bostadsrätt har hela tiden varit fri att skaffa en. Men att, med lögner, hot och glädjekalkyler försöka påverka folk att hoppa på detta pyramidspel är ingenting vi stillatigande kan låta ske. Vi kräver att den boendeform som människor har valt betraktas med respekt och som en rättighet.

I dagens ekonomiska situation känns det tryggast för många att se stormen blåsa förbi från en hyresrätt. Det vet man i Stadshuset, och vad man tror sig uppnå med att försöka få folk att riskera personlig ekonomisk kollaps kan man bara spekulera i.

"Vi bor här för att visas upp för en värld
Som skulle av häpnad stå stum
Men sanningen är nog att vad vi ser här
Är världens dyraste slum"
(Olle Adolphson)

Ja, hade Olle Adolphson levt idag så skulle han kanske ha suttit där han brukade sitta, på bänken på Mariatorget, och varit lika konfunderad som jag...

Johan Johansson / Rädda Linjalen

9 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan undra när politikerna drar i handbromsen på allvar och säger att nu är det nog. Ska hyresrätten fullständigt utrotas först? Fagert tal om att man inte ska acceptera röstköp och oegentligheter verkar bara gälla inför tv-kameror och journalisters bandspelare. Och handläggarna på bostadsbolagen verkar verkar vara som "de tre aporna" - ser inte, hör inte, säger inget. Det är svårt att åse att de inte tar till sig information om regelrätta oegentligheter utan menar att allt ser bra ut och säljer ut hus efter hus. Måtte de vakna innan det är för sent!

Zappa sa...

Johan! Du är outtröttlig – och GULD!/Zappa

Anonym sa...

Hahaha...

Bostadsrätt = pyramidspel.
Kommunist-Johan är bara för rolig.

/Farbror Blå

Siargatan sa...

...och Farbror Blå ger talibanernas komiska intolerans ett ansikte.

Annelie sa...

Det förklarar ju varför Linjalens handläggare på SBAB inte ville svara på mina frågor om räntor när jag ringde. "Vi pratar inte med er" var svaret jag fick när jag frågade varför.

Med "er" antar jag att hon menade Rädda Linjalen, trots att jag inte nämnt RL utan bara mitt namn.

Hon hade uppenbarligen fått listor från Advokatfirman Landahl Öhman om vilka personer man inte skulle ge några som helst upplysningar.

Anonym sa...

Hahaha...

Här i bitterhetens högborg sitter ni och tycker synd om er själv.

Vid mitt ombildade hus går solen upp varje dag - och skiner över oss ombildade!

Huset blir finare och finare för varje dag och trivseln är på topp. Ingen bitterhet á la Linjalen här inte!

/Farbror Blå

Rädda Linjalen sa...

Vad trevligt, Farbror Blå, att du är nöjd.

Det är vi också.

Ha det gott och trivs i ditt boende istället för att slösa tid och energi här, då.

Vänliga hälsningar
Annelie

Anonym sa...

Hej Farbror Blå!
Hur tror du det kommer sig att fler fastigheter tackar NEJ än JA till ombildning. Grunna på det du!

Anonym sa...

Ja du, "Farbror Blå" du svävar nog i det "blå", var då nöjd med det och ödsla inte din aggrisivitet på oss som lyckades slippa sätta oss i millijonskulder. Jag tror våran lycka varar längre än din.

/solen