onsdag 25 november 2009

Ceasar tappar folkfästet


Enligt en internet-undersökning tycker 79% att en utförsäljning av allmännyttan är fel (SE LÄNK). Ändå hävdar Joakim Larsson och hans polare i stadshuset de fattar beslut om utförsäljningar i "god demokratisk ordning".

Idag onsdag är det köpstämma i Sockenplan där hela det allmännyttiga bostadsbeståndet kan gå under klubban. Det säger det mesta om Joakim Larssons vurmande för "blandade upplåtelseformer", och allt om Stadshusets förmåga att lyssna på oss Stockholmare. Folkviljan körs över gång på gång, och vi som bor här i staden får tydligen bara tycka något en gång vart fjärde år. Nästa år kommer det att vara många som visar vad de tycker om Joakim Larssons experimentverkstad.


Visserligen är Rädda Linjalen ett opolitiskt nätverk, men att majoriteten i Stadshuset fört den sämsta bostadspolitiken i mannaminne är ett faktum som inte har med partipolitik att göra.

Lite uppdateringar på ombildningsfronterna:

Idag hålls alltså köpstämma på Enskedefältet 10. Den enda kvarvarande allmännyttan i området. För att värna om Joakim Larssons blandade upplåtelseformer hoppas vi att hyresgästerna i området går Joakim till viljes och röstar för att behålla allmännyttan.

I morgon torsdag är det dags för den andra köpstämman i SVÄRDET. Vi hoppas styrelsen i Brf Ånghästen tar sitt demokratiska ansvar och förordar att nej-sidan får ha en rösträknare/protokolljusterare på mötet. Vi har dock inga högre förhoppningar om att detta ska ske. Med tanke på det sätt Brf-styrelsen delat ut personangrepp i brevlådor, blåljugit om hur ombildningen gått till här i Linjalen och ordnat byteskedjor för att få nej-sägare att flytta skulle vi bli väldigt positivt överraskade om styrelsen började agera demokratiskt såhär i sista stund. Vi håller tummarna för alla våra vänner i Svärdet, som gjort ett lysande arbete för att diskutera och informera ombildningsförsöket i sitt område.

Brf Rönnbärsgården och deras konsult Torsten Kai-Larsen fick kasta in handduken i fredags (SE LÄNK). Det fanns inte, och har aldrig funnits, tillräckligt underlag för att ombilda Rönnbärsgården. Något de flesta redan visste, men som Brf-styrelsen och Kai-Larsen dragit ut på så länge som möjligt för att slutligen tvingas konstatera faktum. Waste of time and money? - Javisst!

Definitivt nej har det även blivit i kvarteret TUMSTOCKEN på Södermalm. Två gånger röstade hyresgästerna i Tumstocken nej till ombildning. Brf-styrelsen försökte i efterhand överklaga beslutet och gjorde tillsammans med sin konsult Galären en skrivelse till Svenska Bostäder där man försökte ändra reglerna för ombildning i efterhand.

Apropå Tumstocken: De flesta kan väl kanske tänka mig att rucka lite på reglerna när de spelar fia med en treåring - men att en bostadsrättsförening med konsult beter sig på det här sättet är alltför genant för att göra någon djupare analys av.

I och med skandalomvandlingförsöket i Kastanjegården har ljuset äntligen börja falla på hur oseriösa många ombildningar och ombildningskonsulter är. Rädda Linjalen tycker att det är bra att det står klart för folk hur omvandlingscirkusen har gått till i många år. Ombildningen i Kastanjegården blev officiellt sett underkänd på grund av en hyresgäst som bor utomlands röstade ja.

Sanningen är betydligt värre. En rejäl bibba med exempel på falska röster har lämnats till Svebo. Dessa behöver man nu inte utreda närmare, tyvärr.

Konsult Torsten Kai-Larsen garanterade först en "extremt noggrann" genomgång (LÄNK) för att, efter att resultatet underkänts, skylla ifrån sig på felaktiga uppgifter från bolaget Creditsafe (LÄNK). Till nästa gång kanske Torsten skall göra som alla andra, dvs kolla mantalsskrivningarna direkt med källan - Skatttemyndigheten.
Ett nyhetsinslag om fusket i Kastanjegården:


Fusket i Kastanjegården är ändå bara toppen på ett isberg.I princip varenda omvandlingsförsök har ett antal falska ja-röster i form av kontraktsinnehavare som inte bor i sina lägenheter, men som röstar ja för att sälja efter ombildningen. I Linjalen fanns det ett helt gäng. Dessa behövdes dock inte granskas eftersom det var en så stor majoritet som var emot ombildningen ändå. Även kvarteret FLYGAREN hade ett antal ogiltiga röster, och Brf Flyghöjdens styrelse tvingades retirera med svansen mellan benen då det visat sig att man presenterat ett ogiltigt röstunderlag för värden Stockholmshem, som nu dragit in erbjudandet.

Lika bra gick det inte för hyresgästerna i Glasberget på Kungsklippan, som röstade igenom en av de märkligaste ombildningarna vi har stött på - och då har vi sett mycket. Visserligen får man skylla sig själv om man röstar ja till en usel affär, men i det här fallet kan man bara tycka synd om de stackars hyresgästerna i Glasberget, ety de vet inte vad de gett sig in i. Priset är det högsta vi sett hitills, fastigheten är överbelånad med 14 miljoner redan från början, och värden Wallenstam behåller 80 lägenheter i huset - som för övrigt är i stort behov av renovering. Att Brf Glasbergets kalkyler inte kommer att hålla är årets största lågoddsare.

En sak kan vi nästan lova redan nu: Brf Glasberget kommer att ha extremt svårt att hitta folk till sin styrelse, då ingen människa med kunskap om fastigheter skulle sätta sig i den frivilligt. De enda att gratulera i den här härvan är Wallenstam och ombildningskonsulten Isaksson & Partner, som lär garva hela vägen till banken. Isaksson & Partner håller för övrigt i Svärdets andra köpstämma nu på torsdag.

I Aspudden har det länge funnits en aktiv rörelse för att rädda det folkkära Aspuddsbadet. Ett verkligt mysigt litet bad med anor från 1919. Stadshusets borgarråd Maleleine Sjöstedt har, trots en klar opinion som vill annorlunda, gett sig fan på att badet skall rivas. Det har blivit en ren prestigefråga för Madeleine, och hon har konsekvent vägrat diskutera med Aspuddsborna. Badet har därför varit ockuperat i dygt två månader.

Alla vi som varit där vet att OCKUPANTERNA består av människor i alla åldrar, från barn till pensionärer. Dessa har en väldigt arrogant stadshusledning behandlat som ett gäng huliganer. I morse stormade polisen badet och utrymde lokalerna. Bedrövade Aspuddsbor fick sedan stå och se på hur badhusets fönster krossades och vattenledningarna grävdes upp.

Även här ser vi tydliga exempel på maktfullkomliga beslut som tas över medborgarnas huvuden. Inte sedan Almstriderna har avgörande beslut fattats med sådan arrogans mot den allmänna folkviljan som man gjort och gör i Stockholms Stadshus den nuvarande mandatperioden.

Det pampvälde som Madeleine Sjöstedt och Joakim Larsson representerar känns minst sagt gammalmodigt och odemokratiskt. Rädda Linjalen uppmanar dessa människor att besinna sina Ceasar-ambitioner.

Så Joakim och Madeleine: Stockholmarnas uppgift är inte att lyda era infall. Eran uppgift är att lyda Stockholmarna. Sådeså!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

8 kommentarer:

Nenne sa...

Ja stackars Glasberget! Angående att folk som inte bor i fastigheten röstar: på köpstämman för Glasberget skämdes inte mäklarna för att inför den samlade menigheten basunera ut att dom tjatat på folk att skriva sej i sina lägenheter! Det förklarar varför jag som bott i huset i 30 år inte kände igen ens hälften av de närvarande. Dom bor inte i huset!

Nettan sa...

Man tror ta mig fan inte att det är sant. Är det verkligen det? Är det så här illa ställt med demokratin i stockholm?

Shame on you joakim larsson!
Shame on you madelene sjöstedt!

Anonym sa...

Rädda Linjalen borde inte vara opolitiskt, tvärtom borde ni lägga allt krut på att få makthavarna att göra nåt åt detta äckliga rofferi utan gränser.

Det är nästan så att eftersom bostadsrättsivrarna nu använder sig av olagliga metoder, finns ingen anlening att motståndarna (vi) inte ska göra likadant..

Det var ju beivrarna som avlossade första skottet..

Prepare for HELL

Anonym sa...

Underbart, besserwissern har talat igen!

Samuel sa...

Det är fan makalöst vilka praktkräk som sitter i Stadhuset. Jag blir så förbannad att jag börjar vibrera i händerna.

Och hur ända in i h-e kan en folkvald politiker överhuvudtaget tillåtas vägra besvara relevanta frågor från journalister utan istället hänvisa till sin blogg?!? Hur är det överhuvudtaget möjligt utan att huvuden börjar rulla?!

Inte undra på att en allmänt (men inte desto mindre synnerligen olyckligt) spridd misstänksamhet mot politiker i gemen grasserar...

Johan Johanson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 13:10:

Jag förstår att många blir arga och frustrerade på rättsrötan och politikernas arrogans. Vi i Rädda Linjalen har trots detta en policy att inte sänka oss till den nivån själva.

Demokrati, öppen debatt och respekt för andras åsikter är en grundinställning som gett resultat för oss, och som jag är övertygad om att man vinner på i längden.

...men visst fan ilsknar man till ibland...

Anonym sa...

Viktiga fakta om Glasberget:

Wallenstam har på Kungsklippan länge varit en plåga för oss boende. Bl.a. kom papper i posten att man skulle göra en lyxrenovering, införa portvakt, och höja hyrorna till ca 10 000 för en tvåa. Vem skulle ha råd att bo kvar då?

Nej, vi är väldigt tacksamma över att till sist få förvalta huset själva. Du tycks i ditt blogginlägg tro att vi alla vill göra ett klipp och skriver skadeglatt om vår "usla affär". Du är uppenarligen en väldigt osoldarisk person som använder oss som exempel i din egen sak vad gäller ombildningar i allmännyttan. Om du brydde dig om läget på Kungsklippan, skulle du förstå att vi hellre äger huset själva än har kvar privatvärden Wallenstam. Skäms på dig Johan Johansson för hur du uttrycker dig i ditt inlägg där du uppenbarligen hoppas att det ska gå dåligt för oss. Vi är människor precis som du. Och för övrigt har vi en ekonomisk plan som vi förhoppningsvis ska hålla oss till.

PS, din låt "va" är jättebra. ds.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 20:36:
Var och en får ju naturligtvis tycka och tro som den vill, men när vi granskade Brf Glasbergets ekonomiska plan häpnade vi.

Skillnaden mellan den s.k. lyxrenoveringen och ombildningen är att värden nu tar betalt för lyxrenoveringen utan att behöva göra den. Nödvändig renovering av huset får köparna stå för. Dessutom behåller värden ett antal lägenheter, som senare kan säljas för ytterligare vinst. Dessa lägenheter är vad andra ombildningar hoppas på att kunna använda för att amortera av föreningslånen, vilket Brf Glasberget har väldigt liten chans att kunna göra.

Vidare har vi aldrig sett en ekonomisk plan där fastigheten är så högt belånad. En bra bit över bankens maxbelopp. Denna överbelåning tar ni av den värd som fortfarande alltså äger en del av huset utan att behöva ta något ansvar för det.

Hur du kan det till en osolidarisk handling att varna för en vansklig affär kan bara du förklara, men att det är en affär på säljarens villkor står helt klart.

Åsikter kan gå isär, men faktum kvarstår: Det är är den dyraste och högst belånade ekonomiska plan vi har sett - och vi har sett många. Att den stora vinnaren är värden låter det inga tvivel om.

Det kanske inte är de nyheter du ville ha, men skulle vi hävda något annat skulle vi ljuga.

Rädda Linjalens åsikt är fortfarande att ingen Brf-styrelse med någorlunda kunskaper skulle godta en ekonomisk plan som den man lagt fram för er fastighet.

Tilläggas bör att vi har ganska god inblick i huset på Kungsklippan 11 genom släkt och vänner. Själv har jag även bott sporadiskt i huset.

Så i motsats till vad du påstår hoppas vi verkligen inte att det ska gå dåligt för er. Tvärtom. Däremot är inte förutsättningarna de bästa. Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att det är en dyr och väldigt högt belånad ombildning.

Tyvärr utnyttjar konsulter och värdar ofta människors okunskap, och att inte varna för detta vore verkligen osolidariskt. I ert fall är det tveklöst värden som är den stora vinnaren - och hade vi hållit tyst med det så hade vi verkligen haft anledning att skämmas.

Johan Johansson / Rädda Linjalen