onsdag 18 november 2009

Mobbing och hot i Kastanjegården - men vad beror det på?


Som vi meddelade i VÅR FÖRRA BLOGG underkändes den sista köpstämman i Kastanjegården. Orsaken ligger helt och hållet hos ombildarna, som låtit folk rösta på stämman utan att vara skrivna i området. Man skulle ju alltid kunna göra utläggningar om hur ansvarsfullt ombildningen har skötts även på det området, men det finns det ingen anledning att göra. Erbjudandet är indraget och omvandlingen blir inte av på grund av för få ja-röster. Så kan man förklara det på ett enkelt och neutralt sätt.

Efterdyningarna är däremot riktigt obehagliga. Hot och trakasserier förekommer och eskalerar. På Brf Kastanjegårdens gästbok förekommer inlägg som är så man baxnar. I förra bloggen citerade vi den aktuella ombildningskonsulten. Nu är det spridda ombildningsivrare i området som vi lämnar ordet till.

Vi citerar därför direkt från Brf Kastanjegårdens hemsida:

Citat: "Jag vill inte att ngn av er flyttar på grund av Kommunistsvinen. Tillsammans så kör vi ut dem. Genom mobbing och grupptryck ska de ut ur kastanjegården. Vi är vinnare oavsett utgång. Förlorarna är de små röda svinen."

Citat: "Jävla IQ befriade socfall! Flytta härifrån."

Citat: "Då dessa NEJ-sägare inte har råd med att köpa sina lägenheter så måste de förstöra för oss andra för att vi inte ska se hur misslyckade de är. De bor i sina mörka lägenheter med tomma spritflaskor överallt på golvet. De är arbetslösa och sysselsätter sig med att trycka ut ANTI-ombildning affischer. De luktar illa då de har ett bristande hygien och älskar att bli nonchalerade ev Svenska bostäder."

Citat: "Någon var tydligen inte folkbokförd som ändå hade röstat ja. hur man kan bo kvar som hyresgäst trots att man inte är folkbokförd?! fast det är NEJ-sägarnas fel. Blir så förbannad på NEJ-sägarna. De ska fan i mig inte få det lätt framöver."

Citat: "Jag tänker personligen spotta framför dem varje gång jag ser dessa NEJsägarna då dessa IQ befriade, arbetslösa alkisar hindrat mig från att köpa den lägenhet jag värderar så högt."

Så pågår det. Läs mer, häpna och fasa, på skärdumpar som du hittar PÅ DEN HÄR LÄNKEN.

Det finns väl knappast någon sansad person som kan tycka att det som nejröstarna i Kastanjegården blir utsatta för att annat än vidrigt. Vi vill, genom att visa upp denna mobbing, ge stöd och sympati till vännerna där. Dessutom kunde det faktiskt varit ännu värre. Tanken på att författarna till dessa citat skulle kunna blivit vederbörandes hyresvärdar skapar mörkrädsla flera kilometer från Enskededalen.

Nåväl. Vart vill vi nu komma med detta? Jo, först kan konstateras att Stadshusets slappa förfarande runt ombildningar fått dem att urarta totalt. Det är inte så konstigt när man tänker på vad som tillåtits i exempelvis Kastanjegården.

Trots att det kommit ett flertal larmrapporter om oegentligheter, påtrycknigar och trakasserier har herrar Larsson och Qviding i Stadshuset upprepat att allt är som det ska. Trots flera stämmor med nej-resultat har man tillstyrkt ett flertal förlängningar. Ett nej har aldrig räknats som ett nej, vare sig i Enskededalen eller någon annanstans.

För att rädda ansiktet i en ohållbar situation införde Joakim Larsson "oberoende granskare" på köpstämmorna. Det krävdes några sanslöst skandalartade (och medierapporterade) stämmor i Dalen för att detta skulle ske. Någon skillnad verkar det inte ha fört med sig. Initiativtagarna till ombildningar fortsätter att agera lika ansvarslöst som tidigare.

Överlag är det helt ok för konsulter och Brf-styrelser att hålla otaliga stämmor, att ljuga hyresgäster rakt upp i ansiktet och lämna grovt vilseledande uppgifter och kalkyler. Mängder av människor har lurats att skriva under fullmakter under falska förespeglingar. Hot om vräkningar har blandats med löften om sänkta hyror. Vilka medel som helst är tillåtna.

Det kan bara sluta på ett sätt - att konsulter och ombildningsförespråkare inte anser sig behöva följa några andra regler än antalet röster. Att tillskansa sig dessa kan man däremot göra med allsköns metoder.

Alla som någon gång har uppfostrat barn förstår nog vad jag menar. Den förälder som aldrig säger ifrån får odrägliga och bortskämda ungar som tror att de får bete sig hur som helst. Joakim Larsson i Stadshuset har, utan att göra något åt saken, låtit konsulter och Brf-styrelser leka vilda västern och härja fritt. Det har resulterat i denna brist på respekt för andra människor.

Vi vill även poängtera att det finns ombildningar som gått alldeles utmärkt till och där de inblandade behandlat varandra med all respekt. Vi törs nog även påstå att det bara är ett litet fåtal på Kastanjegården som ägnar sig åt de här dumheterna - men sånt här borde inte kunna förekomma överhuvud taget. Jag tror inte heller att de människor som ägnar sig åt dessa lågvattenmärken är annat än snälla, anständiga människor i vanliga fall.

Nej, här är det situationen som framkallat tilltagen. Stadshuset har aldrig satt några gränser, och därför beter man sig på det här sättet mot sina egna grannar i Kastanjegården. Helt enkelt för att man tror att man har rätt att göra det. Ingen har ju sagt ifrån tidigare! Stadshuset tydliga ovilja att sätta gränser har, så att säga, gett oss ett gäng ouppfostrade och odrägliga ombildnings-brats på halsen. Får man inte som man vill vrålar man och kastar hinkar omkring sig i sandlådan.

Vi i Rädda Linjalen har alltid upprepat att det viktigaste runt ombildningar är att de är öppna och demokratiska processer som skall ge människor förutsättningar att fatta genomtänkta gemensamma beslut. Tyvärr ser vi ofta raka motsatsen idag.

Ikväll onsdag är det återigen köpstämma på Rönnbärsgården i Dalen. Samma konsult som i Kastanjegården är inblandad. Vi knäpper våra händer och ber att stämman skall gå till på ett riktigt sätt den här gången. Dock känns det inte som någon större idé att be en bön om saken vänd mot Stadshuset.


Johan Johansson / Rädda Linjalen

22 kommentarer:

Nätverket för hyresrätt i Understen sa...

Jag tror man får hålla huvudet riktigt kallt under sådan här situation. Och fokusera på att påhoppen säger mycket mer om dem som uttalar dem, än om de som de går till angrepp på. Fast det är ändå fruktansvärt obehagligt.

Dags att det blir ordning och sans! Tyvärr så ser andra brf, som inte tidigare fått igenom sina försök, Dalen och andra områden som inspiration till att fortsätta, och fortsätta..."har de fått flera köpstämmer så vill vi med ha det", utan att sätta sig in i varför och vilka konsekvenser det får för oss alla.

Börjar iallafall likna värsta fotbollshuligan-stämningen. Iallafall på nätet. Kanske beror den hätska stämningen att vi bor så nära Globen och Söderstadion.

Förhoppningsvis är de flesta (vi alla) betydligt mer sansade när vi möts i våra trappuppgångar. Och förhoppningsvis lugnar det ner sig på nätet med.

Anonym sa...

Finns inget roligare än att läsa vansinniga inlägg från besvikna bostadsrättstalibaner som tror sig blivit blåsta på en förmögenhet.

Garva dom rakt i ansiktet!

Robert sa...

Tack för att ni orkar kämpa på, inte bara för er egen sak, utan även för demokratin och dess principer.

Anonym sa...

Gött att kommunisterna får på pälsen. Efter alla beskyllningar och lögner kan de få igen lite... haha!

Anonym sa...

Gäsp, mycket nytt här...

"Hot, trakasserier, fusk, odemokratiskt, mobbing, inkompetent styrelse, orättvisor, odemokratisk process, rädsla"

Det är inte en verkligehet som de flesta känner igen i en ombildningsprocess, bara ni och era få kompisar...

Anonym sa...

Kan vi inte hacka sönder denna sajat så vi slipper se den?

Rädda Linjalen sa...

Svar till de tre senaste anonyma kommentarerna:

I vanliga fall brukar vi inte publicera så här fåniga kommentarer, då det inte tillför någonting vettigt i debatten. Till det här inlägget gör vi ett undantag då det är relevant för själva diskussionen.

Naturligtvis får även Rädda Linjalens blogg motta mängder av kommentarer liknande de på Brf Kastanjegårdens sida. Det förekommer hot, personliga påhopp, massutskick, spam blandat med en uppsjö påståenden som är rent felaktiga.

I synnerhet när vi skriver om just Dalen ökar strömmen av personliga förolämpningar och rena hot. Publiceras de inte anklagas vi givetvis även för censur.

Med tanke på att även de flesta ombildningsförespråkare är vettiga människor känns det bäst för allas skull att inte lämna fältet fritt för ett litet fåtal brf-fundamentalisters illa genomtänkta oförskämdheter.

...så i vanliga fall skulle kommentarer liknande de tre ovanstående inte publiceras - något som ombildningsförespråkarna överlag nog är glada för.

Vi tycker att det är tråkigt att dessa läsare inte vill hålla sig till sakfrågan och diskutera den, men det kanske blir så när argumenten tryter.

Kal i Dalen sa...

Troligen så kryllar det av gamla besvikna kommunister i Brf-styrelserna. Retoriken känns igen från 70-talet även om den drivs från andra hållet nu.

Jag hoppas verkligen att någon polisanmält Brf:s hemsida. Någon som vet om inläggen har förhandsgranskats innan de togs in?

Anonym sa...

Nu vill vänsterpacket på söder förbjuda det fria ordet ochså. Kastanjegårdarna får väl skriva vad dom vill i sin gästbok utan att någon ska lägga sig i! Klart folk blir förbannade när NEJ-säjarna ALLTID ska förstöra!!!

Anonym sa...

Får man verkligen skriva vad man vill? Vem bär ansvaret för vad som publiceras på en hemsida?
Kastanjegårdens hemsida har polisanmälts med anledning av de grova inlägg som gjorts och uthängning av personer med namn och adress. För en hemsida är det frivilligt att registrera ansvarig utgivare. De hemsidor som väljer att inte registrera ansvarig utgivare faller i stället under Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor.

Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor
Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112) eller BBS-lagen som den också kallas, antogs 1998 och gäller för tjänster som elektroniskt förmedlar meddelanden. Syftet med lagen är att fastställa ansvar för den som tillhandahåller tjänsten att hålla uppsikt över anslagstavlan och ta bort meddelanden som uppenbart utgör uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi, olaga våldsskildring eller meddelanden där den postande användaren uppenbart gjort intrång i upphovsrätten.

Ansvaret att följa lagen läggs på den som tillhandahåller själva tjänsten och inte på den som tillhandahåller infrastruktur eller hårdvara för tjänsten. Det vill säga att ansvaret inte ligger på webbhotellet eller Internetoperatören. Detta innebär också att man, oavsett serverns placering, kan hållas ansvarig om man är svensk medborgare eller vistas i Sverige som utlänning.

Lagen gäller inte meddelanden inom ett företag eller en myndighet. Den gäller inte heller tjänster som skyddas av tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen, det vill säga om tjänsten till exempel har en registrerad ansvarig utgivare. Enligt propositionen(1997/98:15) så avses i lagen meddelanden som lämnas i en publik tjänst för andra användare att läsa. Här inkluderas inte till exempel e-postmeddelanden med en eller flera bestämda mottagare.

Varken soc-fall eller alkis sa...

Anonym 19 november 17:20 skriver: "Kastanjegårdarna får väl skriva vad dom vill i sin gästbok utan att någon ska lägga sig i!"
Nej Anonym, det får de faktiskt inte. Yttrandefriheten innebär inte att man får säga eller skriva något som uppmuntrar till brott (uppvigling bl.a. i det här fallet). Dessutom finns det en personuppgiftslag som säger att man inte får publicera personuppgifter på nätet utan personernas medgivande.

Jag kan tillägga att trakasserierna är polisanmälda.

Anonym sa...

Länk till ABC-nytt med ett inslag om kastanjegården. Föga förvånande att varken Thorsten Kai-Larsen eller föreningens ordförande medverkade. Thorsten grät ju gärna ut efter den förra köpstämman när han tyckte att Terese Lindberg varit illvillig.

Kan morgondagens köpstämma på rönnbärsgården vara orsaken till att Thorsten vill hålla en låg profil?

brf kastanjegårdens hemsida har man tagit bort gästboken, men det står fortfarande att man vunnit omröstningen, komplett med bild på festandekonsult respektive ordförande.

Nu har skumpan tagit slut.

Anonym sa...

ABC - ett tillägg om Torstens uttalande
Reportaget var bra och allt var sant utom Torsten Kai-Larsens tillägg (speakerröst). Undrar om han ljugit alla bostadsrättsförespråkare rakt upp i nyllet?

Torsten Kai-Larsen "sa" att det inte alltid syntes i folkbokföringen att någon utvandrat. Bullshit! Allt registreras och blir synligt i samma sekund personen som registrerar trycker ok. Systemet är datoriserat.

Säger Torsten Kai-Larsen detta för att inte bli lynchad av bostadsrättsföreningen? Enligt min mening bär Torsten Kai-Larsen det fulla ansvaret för utgången, och som ombildningskonsult med erfarenhet med 70 ombildningar borde han ha full koll på det enklaste. Två saker. Kontraktsinnhavarens namnunderskrift och folkbokföring i rätt lägenhet. Utan dessa två saker ogiltigförklaras fullmakten.

Att missa detta när allt hänger på målsnöret gör att Torsten Kai-Larsen bör tänka över sin fortsatta karriär som ombildningskonsult.

Anonym sa...

Torsten Kai Larsen uttalar sig i SvD 26 oktober
"Det blev alltså anhängarna av en ombildning som gick segrande ur striden med exakt det antal röster som behövdes. Vilket har fått motståndarna att kräva en ordentlig granskning av röstresultatet.

–De kommer att bli nöjda. Vi har extremt noggranna rutiner. Vi går dagen före stämman igenom vilka som är folkbokförda i fastigheten. Sedan stämmer vi av det med kontrakten. Till sist trycker vi ut röstsedlar som alla måste skriva sin namnteckning på, säger ombildningskonsulten Torsten Kai-Larsen."

Länk till artikeln

Vad menar karln? Har ingen röstat med fullmakt? Har alla lämnat skriftliga röster?

Det enda som stämmer är att motståndarna kommer att bli nöjda. Vore det inte dags att införa behörighetscertifikat för ombildningskonsulter? Som det är nu kan ju vilken klåpare som helst agera konsult och förstöra tillvaron för hundratals människor.

Anonym sa...

Klipp från ABC-nytt

Anonym sa...

Stöd Rädda EJ Linjalen.

Syöd kampen för en ombildning!

Anonym sa...

Börjar inte alla de här (Liv)Rädda organisationen bli otroligt dryga nu?
Vad är det som skrämmer dem så hemskt att de måste jaga folk och kritisera allt och alla.
De tror att de har någon form av polisbefogenheter...

Mattias Ericson sa...

Det verkar som om ni lagt upp två av samma PDF istället för två olika. Vore fint om det fixades till.

Fortsätt kampen och låt dårarnas idiotier rinna av er som vattnet på en gås. Tillsammans vinner vi!

/Mattias

Robban sa...

Fy tusan för dessa överklassrasister. Människoförakt a' la 1930-tal i all sin fula prakt. Stå på er och fortsätt kämpa för en social bostadspolitik värd namnet!

Hur många här är för att ombilda lyxvillorna i Stockholms överklassghetton till hyresrätter? Någon?

Pär sa...

Man förundras över Brf Kastanjegårdens gästbok. Vad är det dom som skriver i den vill egentligen.
Snacka om att göra bort sig inför hela världen!

Då är det skönare i Linjalen numera. Folk verkar nöjda och sams. Pingis kan man spela i tvättstugan. Där har ingen ur styrelsen synts till.

Gräv ner stridsyxan och kom dit på ett parti rundpingis vet jag!

Anonym sa...

Tumstocken Räddad.

Anonym sa...

Alla har tyvärr inte grävt ner stridsyxan här i Linjalen heller,här finns det dom som inte vill åka hiss med dom grannar som röstade nej. Men va gör det dom mår nog mest illa av det själva.