måndag 16 november 2009

Nytt avsnitt av ombildningssåpan "Dalen"


Den eviga följetongen i Kastanjegården tycks gå mot sitt slut. Efter ett otal stämmor där en ombildning röstats ner hävdade slutligen Brf Kastanjegården styrelse och ombildningskonsult Torsten Kai-Larsen att ombildingen röstats igenom.

I media lovade Kai-Larsen att stämmoresultatet skulle gås igenom minutiöst (LÄNK). När sedan värden Svenska Bostäder granskat resultatet har felaktiga folkbokföringsuppgifter uppdagats. Köpstämmans resultat har underkänts och köperbjudandet till Brf kastanjegården har definitivt dragits in.

I en ombildning har ombildningskonsulter och Brf-styrelsen ett stort ansvar för hundratals människors framtid. Därför är det viktigt att de tar sin uppgift och sina medlemmars vilja och funderingar på högsta allvar. På sistone verkar många ha glömt bort detta, och många verkar ta till vilka medel som helst för att tvinga igenom ombildningar. Begreppet "förening" hamnar ofta i skymundan - i alla fall om medlemmarna inte delar styrelsens och konsultens vilja.

I förra veckan höll samma ombildningskonsult köpstämma på Rönnbärsgården i Dalen. Inte heller där hade man på förhand tillräckligt många röster för en ombildning. Konsulten vägrade därför att öppna stämman och låta de boende genomföra röstningen. Vän av ordning undrar ju naturligtvis varför en omröstning inte skall hållas för att förhandsresultatet inte passar ombildnigskonsulten och föreningsstyrelsen?

Enligt grunderna för normal föreningsdemokrati är det en förenings medlemmar som är beslutsfattande. Inte ombildningskonsulten, och inte styrelsen – utan medlemmarna.

Här kommer några ordagranna citat från ombildningskonsult Kai-Larsen hämtade från Rönnbärsgårdens köpstämma, som helst plötsligt förvandlades till ”informationsmöte”. Där ”informerades” medlemmarna med väldigt originella tolkningar av både föreningsstämmor och Hyresgästföreningens verksamhet. Håll till godo:

Citat: ”Förutsättningarna för att hålla en stämma finns inte därför hålls ingen stämma.”
Kommentar: Förutsättningarna för att hålla en medlemsstämma är att medlemmarna är kallade. Stämmans syfte är att ta reda på medlemmarnas gemensamma vilja. Röstningens förmodade utfall är ingen orsak att inte öppna stämman.

Citat: ”Stämman är inte till för att rösta om det blir någon ombildning eller inte, utan stämman är till för att utröna om det uppfyller kravet att två tredjedelar går med på beslutet om förvärv.”
Kommentar: Det står klart att kravet inte uppfylldes, så vad är skillnaden? Alla medlemsstämmor är till för att medlemmarna ska fatta beslut. Att inte öppna en stämma för att medlemmarna ”tycker fel” är inte bara att kränka föreningsdemokratin, det är även ett alltför vanligt sätt att agera bland ombildningskonsulter. I Dalen har man rentav satt det i system. Vi undrar vad de av Stadshuset tillsatta oberoende granskarna anser om den saken.

Citat: ”De som har varit lite nyfikna på, vad är det här med ombildning för någonting, de har blivit uteslutna från Hyresgästföreningen. Vi har så många exempel på det. Där de har blivit uteslutna för att de varit positiva till ombildningen.”
Kommentar: Det skulle vara lite intressant att få se några konkreta exempel på människor som uteslutits ur HGF av de skäl som ombildningskonsulter anger.

Citat: ”Vad har vi mer sett. Jo, när det här äger rum, så att om man är lite nyfiken på det här med ombildning och inte får vara med i Hyresgästföreningen, jo då blir bara de människorna kvar som tror att Hyresgästföreningen är en politisk plattform. En politisk plattform för att motverka ombildingar
Så att hela Hyresgästföreningen håller på att dräneras från vanligt folk.”
Kommentar: Här målar konsulten upp HGF, en organisation med 535.000 medlemmar, som en politisk enfrågeorganisation. Det är ju också att göra det enkelt för sig. Återigen hävdar konsulten att HGF ägnar sig åt att utesluta medlemmar som inte är motståndare till att ombilda. Var, när och hur har detta hänt?

På det här sättet ”informeras” hyresgäster att fatta beslut för sina livs största ekonomiska affärer, av konsulter som drar in miljonbelopp om de lyckas övertyga folk att rösta ja.

På onsdag är det åter dags för köpstämma på Rönnbärsgården. Vi hoppas på att det blir bättre medlemsinflytande och mer informativa förutsättningar då.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

12 kommentarer:

Anonym sa...

Ja mycket har man sett vid det här laget men denna konsult e SANSLÖS!!!

Rädda Linjalen sa...

Till den anonyma skribent som ett tjugotal gånger skickat samma kopierade artikel som kommentar vill vi säga detta:

Sluta slösa din tid. Vi är inget forum för att publicera kopierade artiklar som vi dessutom anser vara mer eller mindre dumdristiga. Kvalificerad majoritet för omröstning är infört för att undvika ostabila föreningar med alltför dålig ekonomi.

Läs vad bostadsrätternas urförening HSB anser om saken HÄR och SvD:s artikel i samma ämne HÄR

Magnus sa...

Thorsten Kai Larsen börjar bli en klassisk figur i tvivelaktiga ombildningssammang. Här slår han till igen.

På senare tid måste man ändå glädja sig åt att Thorstens okonventionella metoder rönt den framgång de förtjänar.

Dalen ser ut att bli ett både stort och offentligt nederlag för Thorsten Kai Larsen!

Anonym sa...

Även hyresgästerna i Blackeberg, kvarteret Indianen, har nu nått vägs ände med Torsten Kai Larsen som konsult.
I Indianen mötte hyresgäster genast ombildningshotet med en intresseanmälan för hyresrätt. Läs mer om Torsten Kai Larsens bravader i Nacka på deras hemsida www.nejtillindianen.se.
Det som är skrämmande är att han jämsides med sitt egen konsultfirma haft startuppdraget att forma strategin, utbildning av tjänstemän för Stockholms Stad´s Bilda Bostad Nu! Allt enligt egen uppgift avsedd som reklamjingel på möte för hyresgäster boende i Indianen. I avsikt att skapa förtroende antagligen!

"There´s something rotten going on in the city of Stockholm..."

elin gauffin sa...

Ikväll har det stått en ljusinstalation här på Rönnbärsgården. Skyltar med texten "låt dig inte styras av rädsla" och så marshaller. Brf:s enda budskap just nu: att vi som röstar nej är rädda. Bitte Kai Larsen ringde hem till en som återkallat och kallade oss som är emot för extremister. Är inte det att sprida oro?

Anonym sa...

Alla medel verkar vara tillåtna i Kai-Larsen värld. Tack för att ljuset faller på saken genom denna sanslöst obehagliga läsning.

anna sa...

Grattis till er boende på kastanjegården,att ni äntligen kan andas ut.
Är lite nyfiken,hur många gårdar har ni och hur många har haft köpstämma och hur många väntar,vilka har det blivit ja och nej på?

Anonym sa...

GRATTIS Kastanjegården. Nu håller vi tummarna för Rönnbärsgården.
Boende i Flyghöjden(Flygaren) Skarpnäck

elin gauffin sa...

Dalen har 14 gårdar. 1 blev ombildad redan för sju år sedan. De senaste två åren har 3 gårdar blivit färdiga bostadsrätter. 5 gårdar har röstat ja vid köpstämma och väntar på att affären ska bli klar eller underkännas av bank eller Svebo. 3 gårdar har efter process sagt nej, därtill 1 (Rönn) som troligt får slutgiltigt nej imorgon. 1 har aldrig lämnat in intr.anmäl men nu görs ett försök.

Dalen sa...

Kan ingen som var med på köpstämman på Rönnbärsgården anmäla ombildnings-Torsten för förtal? Jag tycker helt klart han gått över gränsen för vad man får säga i offentliga sammanhang. Dessutom borde man skicka en utskrift till Svenska Bostäder om vad "deras" konsult ägnar sig åt.
Sedan undrar jag om konsulten har rätt att ringa hem till folk och störa. Är inte det ofredande?

Finns det ingen branshorganisation för konsulter? Har de i så fall inga etiska regler över huvud taget?

Och Anonym 1/11 kl. 8.21: Vad jag vet är det bara tre gårdar som blivit ombildade hittills förutom Ekgården som ombildades för 5-6 år sedan. Kanske är det någon mer. Flera som fått ja på köpstämma är under granskning och vad resten gäller är det väl inte klart om de får lån. Får de inte det blir det inget köp. Någon annan som är mer insatt kan väl rätta mig om jag har fel.

Anonym sa...

Letar man fel hittar man oftast något men när det gäller denne Thorsten så tycks man inte ens behöva leta. Jämfört med honom verkar ju Linjalen-konsulterna Landahl Öhman fromma som lamm. Även RL måste väl erkänna (trots att de vid den aktuella tidpunkten gjorde en stor sak av att några medlemmar ibland sov hos tjejen/killen utanför Linjalen) att stämmorna i Linjalen var förhållandevis korrekta. Vi som inte var överdrivet fanatiska åt endera hållet missade dock ett stycke sannolikt god underhållning när vi inte fick se Thorsten och Johan, Olof & c:o gå loss mot varandra.

Siargatan sa...

Anonym 03.26/

Spektaklet i Linjalen var allt annat än seriöst, men tack vare att RL ordnade möten där alla var välkomna att diskutera fick folk möjlighet att bilda sin egen uppfattning. Därför kunde det gå betydligt lugnare till på Linjalen.
Konsulten i Dalen verkar minst sagt sanslös i sina metoder, men att det finns ännu värre exempel betyder ju inte att brf eller Landahl Öhman uppträtt som de borde.

Snara är det ett bevis för att bestämmelser och lagstiftning runt omvandlingar är under all kritik.