torsdag 31 december 2009

Gott nytt år!


Rädda Linjalen vill tacka för ett händelserikt år och önska alla ett gott nytt 2010. Tack även till alla er som dök upp på vårt knytkalas och gjorde det till en sådan trevlig kväll.

2009 var svettigt, men roligt och lärorikt. Vi har gjort vad vi kunnat för att på ett informativt och konkret sätt sprida kunskap och nyheter om vad som hänt under ombildningsraseriet som råder i Stockholm. Förutom det rent faktamässiga runt ombildningarna har det varit viktigt att belysa de sätt som ombildningarna har skötts av ombildningskonsulter, brf-styrelser och politikerna i Stadshuset. Det är lätt att bli missmodig när man får uppleva den rättsröta och utbredda korruption som ofta råder i ombildningscirkusen.

I somras gav vi ut broschyren FRITT FRAM FÖR FUSK där vi kräver ändrade regler vid ombildningar för att motverka myglet. Stadshuset, som först blånekade till att oegentligheter förekommit, har äntligen insett det pinsamma i att blunda för detta uppenbara fuskande. En del av kraven är faktiskt införda, men mycket återstår innan ombildningsprocesserna kan anses vara demokratiska.

Vårt eget kvarter är räddat, men inte tack vare Rädda Linjalen - utan på grund av att hyresgästerna fått komplett information om vad ett omvandlingsförsök innebär. En ombildning var helt enkelt en dålig idé här. En vansklig affär initierad av en inkompetent styrelse och en ombildningskonsult driven av egen profit. Ingen vilja till diskussion och öppen debatt. Kort sagt: En väldigt vanlig situation.

Det är ofta det som brister vid ombildningar: Korrekt och fullständig information - den är sällan konsulter och styrelser särskilt intresserade av att delge hyresgästerna. Därför behövs oberoende nätverk, för att ge hyresgästerna möjligheter att bilda sin egen uppfattning - må den sedan vara ja eller nej.

Nätverket Rädda Linjalen tänker inte vila under 2010. Vi kommer att fortsätta informera, och finnas till hjälp för hyresgäster i Stockholm som står inför ombildningsförsök. Bondfångande konsulter ska inte kunna hålla lekstuga i lugn och ro år 2010.

Johan Johansson & Annelie Morey / Rädda Linjalen

5 kommentarer:

Christer Ann och Tony sa...

God fortsättning önskar vi här
ifrån Västertorp och Hägerstens Boendeförening.

Anonym sa...

Ni alla som jobbar med denna sida är otroligt duktiga och informativa, du Johan J och en kille till var på ett Rädda svärdet möte i höstas, då bodde jag där (Maria Bangata) men har nu lyckats komma till Linjalen och stortrivs! Skönt komma ifrån ombildnings-stressen, både styrelsemedlemmar och ombildningsfirman jagade mig som galningar för att få min röst -fy säger jag!

Anonym sa...

Så härligt att en kommunist bytt Svärdet mot Linjalen!
Samla vänsterpatrasket i Linjalen!

Ånghästen vill bara ha folk som köper, bråkstakar får hålla till i Linjalen!

En i svärdet som tydligen blivit kommunist sa...

Undrar någon varför Svärdets köpstämma är klandrad på grund av misstänkta oegentligheter är det bara att läsa ovanstående kommentar.

Vilken underbar grannsämja brf Ånghästen varit grogrund för!

Anonym sa...

Tack själva och god fortsättning. Beundransvärt att ni orkar kämpa på och hjälpa behövande.