lördag 8 maj 2010

Bilda Bostad glädjer sig åt det lilla...


Folkets jubel visste inga gränser i Tensta efter befrielsen...

Först av allt vill vi gratulera bostadsborgarrådet Joakim Larsson, som just vunnit en hård och medveten kamp om att lyckas ombilda någonting i ytterstaden. Det har varit en lång, fiaskoartad och till synes hopplös uppgift, då intresset har varit minst sagt svalt att ombilda slitna miljonprogramsområden med stora behov av underhåll.

Till sin hjälp har Joakim bland annat haft det av Stadshuset finansierade Bildabostad.se. Ett projekt där vi skattebetalare pumpat in försvarliga summor som använts till hårt vinklad marknadsföring med avsikt att övertala hyresgäster att ombilda.

Välkända profiler inom begreppet "nyskapande ombildningar", som ombildningskonsulterna Petter Brolin och "den goda etikens fanbärare, Torsten Kai Larsen har engagerats (och naturligtvis fått betalt) för att, som det heter, sprida information om fördelarna med att ombilda. En av dessa fördelar är naturligtvis att herrar Brolin och Kai Larsen får betalt en gång till om de lyckas.

Intresset har dock, för att uttrycka sig diplomatiskt, varit ljumt. Hyresgästerna har vare sig velat, kunnat eller haft råd att ta över dessa miljonprogramsområden och de renoveringsnotor som skulle varit den självklara följden.

Nåväl. Efter tre svåra år, sju sorger och åtta bedrövelser lyckades Joakim och hans kollegors stenhårda lobbyarbete att pressa igenom den allra första ombildningen i stadsdelen Tensta. Media kontaktades, och TV4 hade antingen nyhetstorka eller var skyldig någon i Stadshuset en tjänst.

En triumfatorisk Joakim Larsson åkte genast ut och överlämnade nycklarna personligen till en brf-ordförande, som särskilt ville poängtera att han hoppas att hyresgästerna kommer att slänga mindre skräp nu när ombildningen är ett faktum.Det måste ha varit roligt för Joakim att åka till Tensta den här gången. I alla fall jämfört med när han, tillsammans med den numera på grund av förskingring avskedade fastighetsdirektören Torbjörn Johansson, tillgrep polis för att utrymma och riva RINKEBYHUSET. Strax efteråt avslöjades Joakims parti med att ha ägnat sig åt OMFATTANDE VALFUSK, bland annat just i Tensta/Rinkeby.

Alltnog. Tillbaks efter ombildningsfirandet i Tensta satte sig Joakim ner i ren eufori och BLOGGADE om "blandade upplåtelseformer". Av någon mystisk anledning är dessa blandade upplåtelseformer betydligt mindre väsentliga ju närmare stadskärnan man kommer. I synnerhet PÅ NORR MÄLARSTRAND och andra ställen där Joakims partikollegor i Stadshuset bor. Där hjälper Joakim gärna till med att radera ut de sista resterna av allmännyttan.

Projektet Bilda Bostad har kostat oss skattebetalare i Stockholm stora summor. Riktigt hur mycket är svårt att få reda på, men redan i mitten av 2007 hade Bilda Bostad sponsrats med 12 miljoner av våra skattepengar. Låt oss höfta till med att den summan stigit till mellan 20-30 miljoner så här tre år senare.

Har man trots denna massiva apparat för ombildningspropaganda bara lyckats få hyresgästerna att ombilda ett(1) enda önskvärt område måste projektet bara kunna betecknas som en ren katastrof, både för initiativtagarna och skattebetalarna. Hade det inte varit bättre att GE bort kvarteret i Tensta till hyresgästerna? Det hade visserligen kostat lite mer, men tänk vilken massa besvär man hade sluppit!

...men allt är ju relativt. Tycker man att Bilda Bostads resultat ser illa ut så finns det andra projekt där utfallet bara kan betecknas som monumentalt uselt. Till dessa exempel kan vi utan tvekan räkna in Mats Odells skötebarn ägarlägenheter. Något som enligt ministern själv skulle vara den ultimata lösningen på bostadsbristen. Hur kunde ingen förklara, men beslutet om ägarlägenheter drevs igenom, "to the sound of one hand clapping" som det heter.

Och verkligheten? Jo, enligt DEN HÄR ARTIKELN så byggdes det år 2009 sex stycken, vi upprepar: SEX stycken ägarlägenheter. Och nu pratar vi inte om Stockholm, utan om hela Sverige!

Ja, våra folkvalda politikers härjande i bostadsmarknaden lär bli föremål för både granskningar, utredningar och doktorsavhandlingar i framtiden, det är ett som är säkert. Fullt målmedvetet har man agerat för att den senaste mandatperioden med all säkerhet varit den enda epoken i staden Stockholms historia där antalet hyreslägenheter de facto har minskat! Med tanke på hur befolkningen samtidigt ökat måste det ses som en bedrift med allt annat än omsorg av medborgarna som främsta syfte.

Men vi skall inte knussla och vara småsinta. Trots det gigantiska slöseriet med allmänna medel som Stadshuset, av rent ideologiska skäl, öst över Bilda Bostad är vi ändå lite glada för Joakim Larsson skull - och vi hoppas att det kommer att slängas mindre skräp i Tenstas trappuppgångar efter bostadsborgarrådets historiska triumf!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

11 kommentarer:

Speaker-Tobbe sa...

Dessa herrar har nog bråda dagar nu när det blir bolånetak från den 1 oktober.
OM det nu inte blir ny majoritet efter valet kommer det ju i alla fall finnas en viss tröghet när man inte kan locka med att låna till 100% amorteringsfritt.
Jag skrev en kommentar på E24 ( http://www.e24.se/pengar24/bostad/bolanetaket-en-onodig-reglering_2031523.e24 )där SBABs Tomas Pousette påstår att "det dock endast en försvinnande liten del av SBAB:s utlåning som ligger över den nu föreslagna 85-procentsgränsen."
Nu blev mitt inlägg cesurerat, kanske för att jag kallade honom lögnare. Jag motiverade det med att det är hans företag som driver på att låna ut 100%. Men det verkar Herr Pousette inte riktigt medveten om, eller kanske vill mörka för detta för Joakim Larsson och Mats Odell.
Eller så är han besviken på att Staten motarbetar Kapitalet...

Anonym sa...

Stockholm verkar vara minst sagt korrupt numer.
Tack för att ni i rädda linjalen rotar och rapporterar.

Anonym sa...

Nedskräpningen minskar inte efter ombildning. Tvärtom den blir värre.
Tjugo minuters promenad från Skanstull ligger bostadsområdet Dalen. Ungefär hälften av gårdarna har ombildats. I ombildningsprocessen glömdes frågan om hanteringen av grovsopor bort.

Brf. Hagtornsgården stängde sitt grovsoprum direkt efter ombildningen. Anledning var kostnaden för sophanteringen. Ett intressant ställningstagande som borde ha framgått i den ekonomiska planen. Resultatet av det stängda grovsoprummet lät inte vänta på sig. Utanför den låsta dörren växer soporna till ett illaluktande berg.

I köpet för flertalet av de nybildade bostadsrättsföreningarna ingick inte något grovsoprum. Bostadsrättsinnehavare gör det lätt för sig och stjälper av sina gamla spisar, toaletter, badkar, kylskåp, frysar, målarburkar, garderober med mera utanför grovsoprum som de inte längre har tillgång till.

Hur ska denna fråga hanteras? Svenska Bostäder säger att de vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med bostadsrättsföreningarna men att det inte gett några resultat. De planerar nu att bygga om grovsoprummen för att förhindra obehöriga tillträden.

En bra sopsortering eller källsortering är grunden till en miljöanpassad avfallshantering. Kanske är det dags för miljö- och trafikborgarrådet Ulla Hamilton, M, att ställa högre krav på sophantering. Miljömärka bostadsrättsföreningar.

Mindre skräp i trappuppgångarna
Men inte något ont som inte för något gott med sig. Joakim Larsson kan även i Dalen triumfera med renare trappuppgångar i sitt cv. Pizzakartonger, tidningar, reklam, batterier, glödlampor, gamla vinflaskor och syltburkar åker numera direkt i sopnedkastet.
Problem? Nejdå. Det man inte ser finns inte …

Anonym sa...

Apropå Dalen ...
Nyckelbrickorna är numera hårdvaluta
till grovsoprummen.


1. Min son har blivit ombedd av en bostadsrättsägare att låna ut vår nyckel till grovsoporna så att han kan slänga sitt avfall där.

2. Det ringde på grannens dörr vid 19.30 tiden förra veckan, utanför stod en okänd man, som frågade om han fick köpa nyckeln till grovsoprummet för 50 spänn.

Anonym sa...

Länkarna i bloggen är väldigt talande. Vad är det egentligen för vansinne som händer här i stockholm?
Hur länge till ska vi behöva stå ut med klåpare som gör lite som dom vill med våra allmänna tillgångar?

Anonym sa...

Intressant inlägg om grovsoprum. I Svärdet på Södermalm är situationen den omvända. De som bildade bostadsrätt fick grovsoprummet. Stockholmshem har inte ordnat något nytt åt oss som är kvar... Tur att det finns shyssta människor i brf som lånar ut sina nycklar, annars skulle det se förjävligt ut här.

Anonym sa...

Att det inte finns något grovsoprum i Svärdet är ett deal som brf Ånghästen gjorde i samband med hembudet.

Anonym sa...

Ungefär 1,5 miljoner får konsulten Petter Brolin för ett par veckors jobb i kvarteret Piskan på Södermalm. Menar du Johan att han (och Torsten Kai Larsen)också fått ersättning från kommunen för att sprida information?
Information för resten... I Piskan har Petter Brolin gett upp de ambitionerna. Eftersom han omöjligt kan få två tredjedels-majoritet för ombildning köper han jaröster av blivande resthyresgäster. Betalningsmedel: tomma löften om hyresbegränsningar och om topprenoveringar. Alltså de behöver inte rösta ja till att köpa själva, bara de röstar ja till att deras mer välsituerade/köpsugna grannarna får köpa. Joakim Larsson är informerad, men tycker att röstköp i den här formen är bra. Mer om röstköpen i Piskan på www.raddahelapiskan.blogspot.com.
lena

Annika sa...

Jodå. Kvarvarande hyresgäster i 2 fastigheter i Svärdet har ett nytt grovsoprum. Ett litet förråd fick i all hast rymmas ut för att tjäna som grovsopa sedan den nybildade Brf tog över det rymliga vi tidigare delat på tre fastigheter.
Efter ett par veckor var det nytt lås och nya nycklar eftersom bostadsrättsägarna använde vårt soprum i stället för sitt eget.
Vid senaste besöket spärrades ingången av ett badkar på tvären innanför dörren. Det vore intressant att veta vilken av *hyresgästerna* som bytt badkar....
Är man mer paranoid kan man kanske fundera på om brf försöker minska sin egen sopnota genom att slänga sina renoveringssopor i Stockholmshems grovsopa....
Området utanför portarna är för övrigt titt som tätt fylld av renoveringsavfall. Hittills har det städats efter några dagar men periodvis är det ingen direkt skön miljö man bor i....

Anonym sa...

http://www.bildabostad.se/sv/Aktuellt/Manga-ombildningar-i-ytterstad-och-miljonprogram/

Tänk på att alltid läsa allt som skrivs kritiskt och kanske inte alltid utgå från att det som skrivs är sant eller särskilt objektivt.

Anonym sa...

Jaså funkar det inte med grovsoporna. Undrar då hur det skulle gå att dela gemensamhetslokal, som det är tänkt hos oss. Antagligen inte så bra. Få se vem som först släpar fram badkaret.
lenai/piskan