måndag 7 juni 2010

Ombildning eller missbildning - snurrigt värre i Propellern


Undertecknad har varit hyresgäst hos AB Familjebostäder Stockholm sedan mars 2003. I slutet av 2007 skickades ut en förfrågan om intresset för ombildning från hyresrätter till bostadsrätter i fastigheten Propellern 13 på Bergsundsgatan 7. Jag sa mig vara intresserad efter att ha uttryckt kritik mot initiativtagarna till Brf på två möten.


Vid det senare mötet valdes jag in i bostadsrättsföreningens styrelse. Under de närmaste åren blev jag mer och mer säker på att inte mycket gick till på ett korrekt sätt och min kritik i ärendet är i korthet (läs en mer utförlig förklaring VIA DEN HÄR LÄNKEN:


• Ett stort antal som röstat ja vid köpstämman - närvarande eller via fullmakt - bor inte i fastigheten, men är folkbokförda på adressen. Kontrollen av andrahandsuthyrning samt tomma lägenheter tycks vara mycket bristfällig hos Familjebostäder AB.


• Familjebostäders handhavande av ett uppsagt hyreskontrakt för en lägenhet i fastigheten (mer om det HÄR).


• Under min tid i styrelsen fattades få verkliga beslut, förutom formalia och val av Isaksson & Partners som ombildningskonsult. Under 2008 hölls sju styrelsemöten och under 2009 hölls inga styrelsemöten.


• Då ombildningskonsulten enbart erhåller arvode om "affären går i lås" tycks de i samråd med resten av styrelsen aktivt medverkat till att personer som inte bor i huset kunnat rösta - på köpstämman eller via fullmakt.


• Eventuellt jäv då det föreligger ett samarbetsavtal mellan Newsec och Isaksson & Partners.


I efterhand har jag också upptäckt att den nyregistrering av BRF Propellern 13 som skickades in och registrerades av Bostadsverket 2008-01-29 (den blev även godkänd trots att den saknar datum) finns min namnteckning och namnförtydligande med. Det är inte problemet, jag skrev under men namnteckningarna är också bevittnade - av två personer som definitivt inte fanns inte i rummet när jag skrev under.


Det nämnda är en radanmärkning men för den som är intresserad och vill veta mer om en ombildningsprocess som definitivt inte gått korrekt till kan läsa Ombildning eller missbildning via DEN HÄR LÄNKEN:


Micke Linderoth, hyresgäst och fd styrelseledamot i Brf Propellern
Bergsundsgatan 7, Stockholm

11 kommentarer:

Gunnar Thorell sa...

Det är det intryck vi haft i Understen också ( Svenska Bostäder ) - d.v.s. att allmännyttan har väldigt dålig koll på andrahandsuthyrning. Vi lyckades stoppa vår ombildning ( efter 3 år av obehag, konflikter, inställt underhåll ). När det drog ihop sig mot köpstämma togs en massa adresslappar ner från dörrar och nytt folk dök upp o "visade upp sig". Det är alltså personer som hyr ut svart och har sitt egentliga boende på annat håll.
Ibland kan de "vara kvar" - dvs fortsätta vara skrivna på adressen, men bara hälsa på ibland. Det verkar inte ske några som helst kontroller från bolagets sida - utan de litar till att grannar anmäler. Men det sker ofta inte. I min egen trappuppgång ordnade en tidigare kontraktsinnehavare ett veritabelt bostadshotell - vilket pågick i över ett år. Till slut blev vi så störda att vi anmälde - och han åkte ut.
Men i de fall inte någon "bryr sig" gör allmännyttan inte ett dyft. Alltså kan i princip en köpstämma styras av röstande som bara till namnet bor i området. Egentligen exploaterar de sin hyresrätt för extrainkomster.
Det är ett jäkla otyg och visar hur feltänkt hela grejen med ombildning är. Man slår sönder integrerade områden - och vädjar till de sämsta personerna / dvs de som är mest giriga, mest skrupelfria.

Gunnar T. / Understen1

Anders S, Stören 16 sa...

De beskrivna lägena liknar situationen här i Stören 15/16 på Timmermansgatan. Fambo skiter tämligen högaktningsfullt i att utreda svart andrahandsuthyrning. Förutom i två fall där man likväl gladeligen godkänner de två hyresgästernas ja-röster vid brf-stämman, trots att samma personer står vräkta för otillåten uthyrning! Den ena handen vet inte vad den andra gör, och nu tycks även Stören 15 med knapp marginal förloras till den bondfångericirkus som ombildningarna i Stockholm blivit. Det hela är ganska vämjeligt.

Patrik sa...

Bondfångeri var namnet sa Bull.
Skämmes tammefan, Joakim Larsson!

Rädda Linjalen sa...

Något vi kan säga med säkerhet - efter att ha kollat mängder av protokoll och röstlängder, är att de människor som hyr ut olovligen i andra hand i princip undantagslöst röstar ja via fullmakt på köpstämmorna.

Vi anser det vara en grav felaktighet som absolut bör kontrolleras betydligt mycket bättre än nu.

Vi hoppas verkligen att Joakim Larsson i Stadshuset - som ju är sista instans när det gäller förutsättningarna runt ombildningar, styrelserna i bostadsbolagen och övriga poliker i Stadshuset tar denna kritik p+å allvar.

Det har redan skett skada nog. Nu är det dags att granska ett antal köpstämmor i Stockholm på allvar - för det här går verkligen inte rätt till.

Underlag finns och kan dokumenteras. Var är nu Joakim Larsson och alla andra i Stadshuset? Hallå!!!

Vi vet att ni läser, men hittills har ni låtit allsköns fusk passera - och snart är det val...

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

haha - ni är så bittra!

Alla är korrupta och ruttna. De fattar inget, men ni fattar ALLT! haha!

Stadshuset, de boende, bostadsbolagen, ombildarna, oberoende kontrollanter, fastighetsvärderare, fastighestbesiktningsmän... listan kan göras lång. ALLA är de korrupta och fattar inget.


Förstår ni inte hur löjliga ni låter? Och bara för att ni upprepar era förolämpningar och illa underbyggda fantasier tillräckligt många gånger- så blir de inte sanning.

Ni är ju material för komiker! :)

Anonym sa...

Då kan man ju irritera sig på att de inte har bättre koll på detta i alla deras fastigheter, inte bara de som håller på att ombildas. Jag tror nog att privata värdar har bättre koll på sina hyresgäster...

Nenne sa...

Har själv varit utsatt för en omvandling där Isaksson & Partner varit konsulter. Det märkliga är att det är bostadsrättsföreningen dom får betalt av och påstås företräda men deras uppdrag verkar vara att övertyga föreningen om att genomföra affären, hur dålig den än är! Jag fick heller aldrig svar på frågor om t.ex. hur andelstalen för resp. lägenhet räknats fram. Det var avsevärda skillnader som inte speglade lägenheternas skick alls. Något förhandlande om pris och villkor verkar heller inte ha förekommit då alla frågor om hurvida det inte skulle gå att pruta eller ändra villkoren möttes med "Ojojoj" Det kommer aaaaldrig gå. SÅ här går det alltid till." På köpstämman inledde Bo och Eva från I&P med att säga att det var kul att så många kom "Ja, ni vet ju hur vi har tjatat om att ni ska skriva er på adressen". Den tidigare fastighetsägaren tömde systematiskt lägenheter (då ett av villkoren var att dom skulle få behålla alla tomma lägenheter efter försäljningen) och flera stod tomma i nästan 2 år! Sug på den, alla bostadslösa! (vid försäljningen var det ett 80-tal lägenheter som stod tomma) Det är ett sånt tjyv-och-rackarspel där dom inte ens försöker dölja oegentligheterna. Ingen kollar ju och ingen sätts dit för det så dom kan ogenerat hålla på. Jag blir så arrrrg!

Tant Rut sa...

Hej Nenne!

Jag hade samma funderingar som du och undrade hur det kom sig att vår lägenhet på plan 2 var dyrast i portuppgången. Vi har bott i fastigheten i 8 år och inte beställt tillval. Men det hade tidigare hyresgäst gjort, så vår hyra blev därmed högre.

Det finns avgöranden från domstol som säger att vid värderingen är lämpligast att utgå från hyresnivån Hovrätten för Skåne och Blekinge T 3089-08). Man har velat ha en lätt beräkningsmodell för att inte hyresgästerna ska behandlas olika.

Så, din insats bör vara beräknad utifrån hyran. Om du tycker att hyran inte motsvarar lägenhetens skick bör du vända dig till Hyresvärden eller Hyresgästföreningen för att rätta till det hela. Fast det är väl kanske inte det lättaste.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 8 juni 2010 09.23:
Vem som står för komiken, förolämpningarna och upprepningarna är upp till andra att bedöma efter att ha läst din kommentar.

Allt vi skriver på Rädda Linjalens blogg är väl dokumenterade fakta som kan beläggas och styrkas. Vi har alltid varit väldigt noga med sånt, och det är också därför vår blogg är läst och betrodd av många.

Det gäller även inlägget om Brf Propellern 13. Vi har naturligtvis granskat alla dokument som styrker sanningen i inlägget. Annars hade vi aldrig publicerat det.

Vad som däremot skulle kunnat vara komiskt är det laglösa sättet på vilket Stadshuset och ombildningskonsulterna sköter ombildningarna. Men med tanke på hur många människor det drabbar blir det bara tragiskt.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Anonym sa...

Det är ett knivigt problem det där med att folkbokföringen ändras inför köpstämman.

Före 2003 fanns inte ens ett krav på folkbokföring, då räckte det med att ha ett hyreskontrakt. När kravet på folkbokföring infördes var det ingen som trodde att det skulle lösa problemet med s.k. oäkta bostadsrättsföreningar, men något bättre alternativ kunde man inte komma på.

Nu ser lagen ut som den gör. Ett formellt krav på folkbokföring, inget reellt krav på faktiskt boende.

Har ni något förslag på hur lagen skulle kunna ändras? Något som är praktiskt genomförbart? Att före stämmorna göra utredningar om samtliga hyresgästers boendeförhållanden är kanske inte det lättaste. Inte att göra det efteråt heller.

Rädda Linjalen sa...

Anonym 20.39:
Det är inte särskilt knivigt. Det räcker med att tillämpa §7 i mantalsskrivningslagen:

"En person anses vara bosatt på den fastighet där han regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila. Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han sammanlever med sin familj eller med hänsyn till övriga omständigheter får anses ha sitt egentliga hemvist."

Uppfylls inte detta anses det vara lagstridig folkbokföring, vilket i sig är ett brott.

...för att inte tala om alla som skenskriver sig någon dag, röstar på köpstämman för att skriva sig i villan igen och lägga ut lägenheten till salu.

Det är minst sagt märkligt när konsulter och Brf-styrelser hänvisar till en lag som man sedan inte anser sig behöva rätta sig efter. Kan någon hitta logiken i detta?

Johan Johansson / Rädda Linjalen