onsdag 14 april 2010

Tungan på vågen bor inte här!Dagens Nyheter, SVT och de allmännyttiga bostadsbolagen bekräftar idag vad vi redan har påpekat alldeles för länge: Det finns ett utbrett fuskande med otillåtna andrahandsuthyrningar och därmed också brott mot mantalsskrivningslagarna. Se ABC-nytts inslag här ovanför.

"Fyra av tio lägenheter hyrs ut i strid mot lagen. Det är det svarta facit efter att de tre tyngsta bolagen inom allmännyttan i Stockholm gjort en specialgranskning."
LÄS HELA DN-ARTIKELN HÄR

Skulle dessa 40% av allmännyttan frigöras skulle det betyda massor för att korta Stockholms bostadskö. I stället har Stockholms Stadshus valt att låta dessa kontraktsinnehavare, som alltså inte ens bor i sina lägenheter, ingå i röstunderlaget vid ombildningar - trots att detta strider mot folkbokföringslagen §7 (SE LÄNK).

Vi citerar lagtexten: "En person anses vara bosatt på den fastighet där han regelmässigt tillbringar eller, när byte av bostad har skett, kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila. Den som därigenom kan anses vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där han sammanlever med sin familj eller med hänsyn till övriga omständigheter får anses ha sitt egentliga hemvist."

För att få rösta på en köpstämma skall man inneha förstahandskontrakt, vara medlem i brf och vara mantalsskriven i lägenheten - men för att vara mantalsskriven i en lägenhet krävs alltså att man också skall bo i den. Detta struntar både ombildningskonsulter och Brf-styrelser kategoriskt i.

Ett illa dolt faktum är att många kontraktsinnehavare i allmännyttan håller på sina kontrakt, trots att de inte bor i sina lägenheter, ofta i hopp om att den aktuella fastigheten skall ombildas.

Med andra ord: Köpstämmornas vågmästare bor i allmänhet någon annan stans! I kvarteret Linjalen fann vi mängder av sådana exempel. I princip alla dessa röstade ja via fullmakt på köpstämman.

Kontentan är alltså att mängder av ombildningar har avgjorts genom röster som rimligtvis inte borde ingå i underlaget. Ombildningskonsulter och Brf-styrelser har, ofta helt öppet, satt i system att blunda för brott mot folkbokföringslagen. Man har uppmanat kontraktsinnehavare bosatta på andra ställen att skenskriva sig tillfälligt på dagen för köpstämman, och ett otal sådana exempel kan verifieras där dessa röster varit helt avgörande vid köpstämmor.

Det är minst sagt makabert när ombildningskonsulter och Brf-styrelser öppet uppmanar till brott mot folkbokföringslagen, för att med detta fiffel som underlag påverka köpstämmornas utfall. Som ett av många exempel tar vi en ansvarig Brf-styrelse för en köpstämma på Södermalm som just nu ligger i klander. På deras hemsida går att läsa:

"Det saknar betydelse för den juridiska bedömningen hur personerna bor i sina lägenheter, om de äger villor eller andra fastigheter någon annanstans eller andra omständigheter, så länge de t.ex. är folkbokförda på lägenheten."

Som en direkt fråga till de ansvariga i Stadshuset undrar vi om det var på dessa grunder man menade att Stockholmarna "skulle erbjudas möjligheten att äga sina bostäder"? Skulle inte ombildningarna vara till för de hyresgäster som faktiskt bor i sina lägenheter? Som det fungerar nu känns ombildningarna mest ämnade åt de kontraktsinnehavare som redan har annat boende och vill göra sig en hacka på ett kontrakt som de enligt allmännyttans regler skall ha lämnat tillbaks.

Det kan i alla fall inte vara meningen att ombildningar görs med syfte att amortera av villalånet för människor som tjyvhållit på ett hyreskontrakt? Är det meningen att ombildningsfrågan skall avgöras av "grannar på distans"? Så bakvänd ser sanningen ut, tyvärr.

Men trots allt är allmännyttans självinsikt om sakernas tillstånd ett litet steg i rätt riktning. Vi hoppas på att bolagen fortsätter att granska problemet och inser dess omfattning och betydelse för röstutfallet i mängder av ombildningar. Vi uppmanar även allmännyttan att så fort som möjligt frigöra dessa lägenheter och därmed göra bostadskön betydligt kortare. Vad väntar man på?

Vi utgår också ifrån att de allmännyttiga bolagen beaktar §7 i folkbokföringslagen när man granskar stämmoresultat och röstlängder från köpstämmor i fortsättningen. Där har man varit på tok för släpphänta under alldeles för lång tid.

...eller har Stockholms Stadshus AB och de allmännyttiga bostadsbolagen en helt egen folkbokföringslag? Ibland är det inte utan att man undrar...

Johan Johansson / Rädda Linjalen

14 kommentarer:

Anna sa...

Äntligen tar man upp det här problemet! I mitt hus har det länge suttit mängder av extralappar på brevlådorna med andra namn än de egentliga kontraktsinnehavarna. Lagom till köpstämman togs en stor del av dessa bort, för att sedan efter att köpet inte gått igenom, sätta upp lapparna igen.

Det är ett utbrett fusk med det allmännas tillgångar. Det finns ingen anledning till att sälja det vi alla äger tillsammans till ett rabatterat pris för att ge till några få som innehar ett kontrakt på en lägenhet de inte ens bor i!

Ska det säljas ska det tas korrekt betalt och det ska gå till dem som bor i huset och därmed har rätt att rösta!

Resthyresgäst i ett annat område sa...

Min granne bor i Thailand sedan sex år. I hennes lägenhet verkar det bo nytt konstigt folk hela tiden. Men visst lämnade hon en fullmakt att rösta ja till ombildningen.
Det är skamligt hur släpphänta bostadsbolagen och politikerna är det det här.

Nenne sa...

I bfr Glasberget sa ombildningskonsulterna Isaksson & Partner till och med rätt ut: "....ni vet ju att vi har tjatat på er att skriva er på adressen..." till folk som helt uppenbart inte bor i huset men lika uppenbart sitter på kontrakten. Dessa konsulter är så j***la fräcka och ohederliga! Dom kommer undan med det både p.g.a. släpphänthet från makthavarna och okunnighet hos styrelserna.

Anonym sa...

I bostadsrättsföreningar som jag känner till I Röda bergen får man inte hyra ut i hur många år som helst. Hur kan det vara tillåtet att bo i Thailand 6 år? Skandal.

Anonym sa...

Hur kan det vara tillåtet att hyra ut och själv bo i Thailand i 6 år. Skandal!

Ylva sa...

"I stället har Stockholms Stadshus valt att låta dessa kontraktsinnehavare, som alltså inte ens bor i sina lägenheter, ingå i röstunderlaget vid ombildningar - trots att detta strider mot folkbokföringslagen §7 (SE LÄNK)."

Det här en infalls vinkel på ombildningar som jag aldrig tänkt på. Rädda Linjalen har verkligen varit en ögonöppnare för mig, tack¨!
Ylva

Freddy sa...

Man får komma ihåg att att alliansen har tagit Lenins gamla devis "man måste krossa några ägg för att göra en omelett" till sig. Man ser alltså det goda i att privatisera som överordnat alla andra hänsyn. Att privatiserandet sen egentligen handlar om att en liten bank- och finanselit dränker folk i skulder och snart äger alla tillgångar, det fattar inte det allmänborgerliga medelklassiga valboskapet. Ännu.
Rekommenderar verkligen Michael Hudsons senaste artikel för en klargörande beskrivning av vad som nu händer i ekonomin:http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=18636

Anonym sa...

Makten i stadshuset är ett vandrande bevis på varför politikerförakt existerar.

Anonym sa...

Det är allmännyttan som låter detta pågå

skyll på eran älskade almännytta eller stora lägenhetslotteriet kanske vi ska kalla det ?

Där alla som fått ett billigt första handskontrakt utnyttjar och försvarar det maximalt precis som ni.

Man vill ju utnytja första priset i tombolan eller hur ?

Linjalist - javisst! sa...

Till Anonym kl 4:34

De som man bör skylla på är Alliansen i Stadshuset som beordrat allmännyttan att agera så här. Det är Joakim Larsson, Kristina Alvendahl och deras kompisar och konsultpolare som ställt till med detta. Den senaste mandatperioden kommer snart att bli betraktad för vad den är, en bostadspolitisk katastrof.

Vad du får tombola ifrån vet jag inte. Själv har jag stått i bostadskö länge och väl. Sedan har jag slutligen fått en lägenhet, och den har jag bytt till jag hamnat där jag bor idag.

Det andra alternativet är att ha mycket pengar. Fortsätter dagens ombildningstrend kommer en fet plånbok vara det enda alternativet att få en bra bostad. Är det något att sträva efter?

Anonym sa...

Så det är så det ska vara då ?

Köa länge och väl ?
Den enda sanna formen till ett rent boende ?
För fet plånbok förstår man från ditt resonemang är helt förkastligt.

Så som politiker ska man då stå upp och försvara att vissa kan bo med låg boende-kostnad för dom var minsann fina köare och goda compadres av den rätta skolan ?

Dom som måste ha en lägenhet och blir tvugna/kan lösa sitt boende med pengar vad säger man till dom då som politiker ?

Ena sidan gatan 5000 SEK/ månad mittemot kostar det 4MSEK insats och 3000 SEK/månad.

Samma stad, samma väljare.
Vem är i minoritet ?
Vem är orätvis ?

Nej bygga nytt hjälper inte med den massiva inflyttning vi har till Stockholm.

Politiker gör som väljare/tjänstemän/verkligheten tvingar dom till.

Hoppas inte för mycket på sosse-styre i Stockholm
för det blir ingen skillnad lika lite som att borgarna inte tog bort trängselskatten.

Även i Nynäshamn och andra S kommuner säljer man.
I Göteborg gör man inte det och så har man också Sveriges i särklass största problem
därnere när bilar och daghem brinner som tomtebloss hela dagarna.

Johan Johanson / Rädda Linjalen sa...

Att det byggs på tok för lite i Stockholm är roten till den nuvarande bostadssituationen. Att regeringen gjort skatteåtgärder så att det blivit dyrare att bygga hyreslägenheter har gjort situationen värre. Det är framför allt där som både regeringen och Stockholm stad behöver en generalskärpning.

Ett annat problem är svarthandel med lägenheter. Det görs till största delen av privata hyresvärdar, och mot det finns en alldeles för släpphänt lagstiftning som definitivt borde skärpas.

En fungerande allmänytta och en demokratisk bostadskö är i mina ögon rena motsatsen till orättvisa och förutsättningen för en integrerad stad.

Skulle man bygga mer, ta krafttag mot otillåten andrahandsuthyrning och ställa högre krav på privatvärdar att lämna lediga lägenheter till bostadskön skulle det ge garanterat resultat.

Att påstå att ombildningar av allmännyttan löser några problem är att prata i nattmössan. Det är raka motsatsen. Man förvärrar bara en redan dålig situation.

...för att inte tala om alla grannfejder, bedrägerier och magsår som följer med i ombildningarnas spår.

Anonym sa...

När det gäller 7 § folkbokföringslagen är den endast relevant för vilka omständigheter som skall ligga till grund för beslutet som Skatteverket fattar. När väl beslutet är fattat gäller det, även om det i efterhand skulle visa sig vara felaktigt. Då ändras beslutet, men gäller från den dag ändringen skedde, 35 § 2 st. En felaktig folkbokföring angrips genom den regeln. Slutsatsen blir då att beslutet om folkbokföring gällde när stämman hölls, även om beslutet vore felaktigt redan då. 7 § är alltså verkningslös om man skall försöka ogiltigförklara ett antal röster från stämman, även om någon till äventyrs har vilselett Skatteverket att fatta ett felaktigt beslut.

Sen kan det ju tyckas oskäligt att man får rösta och köpa trots att man inte bor i lägenheten eller har behov av den. Man tänka sig att bostadsbolaget som skall sälja stoppar ombildningen just därför.

Men rent juridiskt har ni fått saken om bakfoten.

Rädda Linjalen sa...

Anonymn 7 maj 2010 01.11:
OK. Kommunalt/statligt sanktionerat mygel med andra ord. Det finns många fuskare och myglare ända högst upp i Stadshuset. Det vet både vi och ABC-nytt.

Det finns en hel uppsjö av liknande saker. Mygel är det likförbannat, och det är därför den här bloggen finns till.