fredag 18 december 2009

Resthyresgäster - hyresmarknadens B-lag



Det haglar fagra löften från konsulter och Brf-styrelser före varje köpstämma. Löften om hyresstopp, hyressänkningar, förbättrad service och en fantastisk gemenskap. Den ljusnande framtid är din, bara du röstar ja på stämman så att omvandlingen blir av.

Då väldigt många konsulter insett att det ofta inte finns någon naturlig vilja att omvandla trissar man upp dessa löften. Syftet är enbart att få framtida resthyresgäster att tro att livet som hyresgäst hos en bostadsrättsförening kommer att bli ett bättre boende.

För det första är dessa löften aldrig bindande, för det andra ser verkligheten för det mesta helt annorlunda ut. Den som röstat ja till ombildning och finner sig i att bli resthyresgäst vaknar ofta upp sittandes som en del i hyresmarknadens B-lag när det kommer till kritan.

Vi har tagit upp exemplet Fältöversten i några tidigare bloggar, och nu har den följetongen fått nya kapitel. Även i Fältöversten lovades det guld och gröna skogar, förbättringar i området och lägre hyror än i allmännyttan.

I torsdagens Metro (SE LÄNK) kan alla konstatera hur värdelösa dessa löften var. Nu yrkar bostadsrättsföreningen på hyreshöjningar med upp till 33% (TRETTIOTRE PROCENT!). Detta trots att underhållet av fastigheten blivit klart försämrat sedan ombildningen. Rulltrappor och hissar står still, snösmältningsanläggningen på gården har stängts av och sophanteringen är hälsovådlig.

"– Det är för jäkligt att våra egna grannar vill göra så här mot oss. Många får svårt att bo kvar, säger Eyvor Björling, 78, som bott i huset ända sedan det byggdes 1973.
Missnöjet gäller inte bara den höjda hyran, utan också bland annat dålig städning, rulltrappor som inte fungerar och snösmältningssystem på gården som inte ens sätts på."
LÄS HELA ARTIKELN HÄR
Läs Terje Gunnarssons blogg om Fältöversten här

Sensmoral: För att få ja på en köpstämma kan förespråkarna lova i princip vad som helst. Vad som händer efteråt blir en fråga om vilja och ekonomi. Redan nu visar sig många löften vara tomma lögner. Vad som händer med dessa löften när RÄNTORNA STIGER, och den ekonomiska verkligheten tränger sig på är en annan sak.

Även BOSTADSRÄTTSFÖRENINGENS FÖRMÅGA TILL SAMARBETE kan få ödesdigra konsekvenser både för resthyresgäster och borättsinnehavare. Det kan ju i alla fall vara klokt att tänka på vad som kan hända INNAN man sväljer löften och röstar ja på en köpstämma. Vi har tjatat om det tidigare, men det tål att upprepas:

En Brf-styrelse har ingen befogenhet att lova någonting om hyror, sådana saker kan bara beslutas av medlemmarna på en stämma. I Fältöversten och på många andra ställen ser vi också hur mycket dessa löften är värda.

Vi i Rädda Linjalen vågar dock lova en sak - och det är att dessa löften är värdelösa. Helt och totalt fullkomligt j-a värdelösa.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

5 kommentarer:

Inger sa...

Johan

Kanske behöver det tydliggöras att det medlemmarna i brf kan bestämma är om de ska begära några hyreshöjningar eller ej, men hur stor den eventuella höjningen blir avgör ju inte av dem utan av förhandlingar mellan parterna(dvs brf:s företrädare respektive hyresgästföreningen).

För övrigt önskar jag en god och vilsam jul till alla i Linjalen som kämpat så bra mot ombildningen!

/Inger

Håkan Lundqvist sa...

Helt korrekt skrivet Inger.

I ALLA bostadsrättsföreningar med MER ÄN 2 hyrsgästlägenheeer så MÅSTE förhandling ske mellan bostadrättsföreningen och hyresgästföreningen.
Således är det egentligen en ren lögn/myt att en bostadsrättsförening kan höja hyran för hyresgästerna hur som helst., hyresgästföreningen är helt klart lika inblandade om de godkänner en höjning.
Rätt skall vara rätt vilket det tyvärr brister en del med här på Rädda Linjalens blogg.

Rädda Linjalen sa...

Håkan Lundqvist:
Ja, tack och lov måste hyreshöjningar förhandlas. Ingen har påstått något annat. Om du hade läst bloggen ordentligt hade du också sett att hyreskraven i Fältöversten är yrkanden. Var du hittar din påstådda brist på information kan man ju undra.

Vad vi menar med blogginlägget är att löften om hyror från Brf-styrelser är värdelösa. Man har ingen befogenhet att att utfärda dem, och viljan att hålla vad man lovat är ofta minimal.

I fallet Fältöversten ser man klart och tydligt hur mycket dessa spådomar om lägre hyror än allmännyttan är värda. Efter ombildningen, när det kommer till kritan, vill de många ombildade föreningar höja hyrorna så mycket det bara går för sina resthyresgäster.

Ingen har sagt att de föreslagna hyreshöjningarna i Fältöversten är annat än yrkanden - men dessa yrkanden är illa nog och säger en hel del om attityden många föreningar har gentemot resthyresgästerna.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

Lennart B sa...

Johan

Nu har du fel. Det finns en förhandlingordning som går ut på att (i regel) skriver styrelsen en fullmakt till någon av fastighetsägarorganisationerna - och överlåter till dem att förhandla centralt.

I andra fall gör föreningen det själva. Och motpart är då HGF eller enskilda personer.

Självart kan styrelsen lova lägre hyror. Antingen i jämförelse med snittet eller i form av bibehållen / sänkt hyra.

vart får ni det ifrån att allt måste "godkännas" av HGF?

Ni får nyansera er och basera det hela på en mer faktabaserad grund.

ps. Det man tyvärr inte kan slippa är att betala förhandlingspengen opm 10kr per lägenhet / mån till HGF.

Alla ska tydligen stödja HGF oavsett om man är medlem eller inte.

tack för ordet.

Rädda Linjalen sa...

Lennart B:
Det blir lite tröttsamt att anklagas för fel av än den ena och en den andra som inte läst bloggen ordentligt.

Så återigen: Precis som det står i bloggen är försöket att chockhöja hyrorna i Fältöversten ett yrkande som kräver förhandling. Det är tur för resthyresgästerna i Fältan att det är på det sättet.

Och visst kan en styrelse lova sänkta, frysta eller lägre hyror. En styrelse kan lova vad de vill. Dessvärre är dessa löften helt värdelösa, precis som det står i bloggen.

Styrelsen har ingen befogenhet att hålla dessa löften eller att ta dessa beslut. Det är föreningens medlemmar som bestämmer detta på en medlemsstämma. Så länge det inte görs är styrelsens löften tomt röstfiske utan substans, vilket är skrämmande vanligt just nu.