fredag 12 juni 2009

TILLBAKA TILL VERKLIGHETEN


Igår, torsdag 11 juni höll Hyresgästföreningen informationsmöte om ombildningar och framtida hyressättning i Åsöskolans aula. PO Brogren, presstalesman och tidigare förhandlare, samt Erik Elmgren, som varit med om att ta fram den nya Stockholmsmodellen, informerade och svarade på frågor.

Att det är öppet för frågor och debatt har vi inte varit bortskämda med när Brf Linjalen haft sina möten i Åsö-aulan, så det var bra att så många ombildningsförespråkare deltog på mötet. Vi hoppas att de fått bättre kunskap i hur en öppen dialog skall hållas i framtiden.

Frågor och påståenden, framförda framför allt av ombildningsivrare och hämtade från den senaste tidens hårt vinklade pressklipp, avhandlades. Dessa påståenden förklarades och avdramatiserades - och förhoppningsvis förstår nu även de som skrikit sig hesa om "marknadshyror" att Stockholmsmodellen egentligen handlar om att det INTE ska bli marknadshyror.

För att ta det väldigt kort och enkelt är Stockholmsmodellen ett ramverk. Ett förslag som beskriver hur hyresnivån i olika hus och områden kan beräknas. Saker som husets standard, service, lägenheternas skick mm. Där ingår även lägesfaktorn som en del. Det är den som många vill blåsa upp betydelsen av, men den är som sagt bara en del av hur man ska beräkna hyrorna i framtiden.

En diffentierad hyressättning finns redan, och vi i innerstan betalar redan högre hyror än i ytterområden. Några dramatiska ändringar av hyrorna är inte aktuella.

Några siffror eller parametrar innehållen modellen inte. Dessa kommer det att ta många år att komma fram till. Att, som Brf eller tidningartiklarna de hänvisar till, prata om procent eller nivåer är uppgifter som är tagna ur luften. Inga siffror, procent eller nivåer är ens föreslagna. Först ska hela Stockholms fastighetsbestånd kartläggas, och efter det skall nivåerna och parametrarna i Stockholmsmodellen förhandlas fram. Allt detta kommer att ta långt tid, och förhoppningsvis kommer det att leda till en enkel och tydlig hyressättning som är rättvis och lättförhandlad.

Med andra ord är modellen ett sätt att UNDVIKA just marknadshyror. Det hoppas vi att gårdagens möte slog fast en gång för alla.

Det stämmer inte heller att Hyresgästföreningarnas innerstadsavdelningar röstade nej till modellen, som ombildningsivrarna hävdar. Man föreslog att den skulle återremitteras, dvs utvecklas vidare till någonting mer konkret först, vilket också Södermalmsföreningens ordförande förklarade på plats igår.

I stort sett alla inom Hyresgästföreningen är överens om att det är bra att det blir ordning och reda på hyressättningen och att en ordentlig kartläggning av Stockholm fastighetsbestånd genomförs. Givetvis finns skilda åsikter om detaljerna, men de återstår att förhandla fram.

Sammanfattningsvis kan man säga att: Trots att ombildningsivrarna gärna påstår motsatsen är några marknadshyror INTE aktuella. Fastighetsägarna kan inte bestämma hyrorna själva. Våra hyror kommer även i fortsättningen att förhandlas fram. Vad brf inte pratar lika högt om är räntorna. Där ÄR det redan marknadsräntor man är hänvisad till. Räntorna förhandlas inte fram - de bestäms helt av bankerna. Det har vi tydligt sett den senaste tiden. Den som tar stora lån är alltid helt och hållet hänvisad till marknadsräntor.

Att Brf Linjalen inte haft tillräckligt bra argument för att övertyga folk att rösta ja till ombildning bevisades redan på köpstämman 2 april. Den sista tiden har man i stället gjort sitt bästa för att skrämma upp oss med att påstå hur hemskt det kommer att bli om vi bor kvar som hyresgäster. Nu har även det argumentet fallit.

Vi hoppas i och med gårdagens möte att den skräckpropaganda om marknadshyror som brf drivit är slut en gång för alla.
Nu är det dags att börja diskutera verkligheten. Den verklighet som ombildningsförsöket egentligen handlar om:

  • Glädjekalkylerna i den ekonomiska planen
  • Jordabalkbesiktningen av fastigheten som inte är gjord
  • Energideklarationen av fastigheten som inte är gjord
  • Brf Linjalens brist på föreningsdemokrati
  • Det osäkra ekonomiska läget
  • Att många i kvarteret riskerar att bli arbetslösa
  • Att pensionerna är aviserade att sänkas, och mycket annat

Vem vill t.ex. råka ut för den senaste trenden - att tvingas flytta ut på gatan för att man tagit på sig för stora lån. Det drabbar fler än någonsin numera. Här har ni några färska länkar:

ALLT FLER HEM GÅR UNDER KLUBBAN
"Fler blir av med jobbet - och fler tvingas se sin bostad gå under klubban. Hittills i år har antalet bostäder som sålts på exekutiv auktion ökat med hela 76 procent, enligt nya siffror som DN Ekonomi tagit del av."
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

BOLÅNESMÄLL HOTAR ETT AV TIO HUSHÅLL
"Var tionde svenskt hushåll löper risk att hamna i en bolånefälla, varnar Statens bostadskreditnämnd. Fällan innebär att skulden överstiger bostadens värde."
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

HUSHÅLLEN LÅNAR FÖR MYCKET
"Om bostadspriserna faller med 20 procent kommer omkring 15 procent av bostadslånen att ha en belåningsgrad på över 100 procent. Drygt ett av tio hushåll löper risk att hamna i en situation där skulden överstiger bostadens värde, skriver DN.
- Vi står fast vid vår prognos och spår att bostadspriserna faller med 20 procent i reala termer de närmaste 2-4 åren, säger Bengt Hansson, analytiker på BKN, till DN."
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Till sist vill Rädda Linjalen rikta ett stort tack till PO Brogren, Erik Elmgren och människorna i och runt Södermalmsavdelningen för en bra och informativ kväll som rätade ut många frågetecken och tog farhågorna till en sansad nivå.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

17 kommentarer:

Siargatan sa...

Hur många lappar och nattsvarta prognoser har vi inte dränks av från brf och deras olika grupperingar. Det är skönt att någon kliver fram och talar om hur det egentligen är. Att brf drömmer våta drömmar om marknadshyror är ingenting de har kunnat dölja. Bättre argument att ombilda har de inte. Nu föll även det skitsnacket.
Tomma tunnor skramlar mest.

Anonym sa...

Ett för mig nytt argument för att ombilda hördes i går på Åsö.
Flera av Brf förespråkarna oroade sig för de egna investeringarna. De hade bekostat saker i sina lägenheter själva. De vill kunna omsätta dessa i kontanter vid försäljning av bostadsrätten. Jag tror inte att Brogrens försök att lugna deras upprördhet uppfattades. Han menade att extra utrustning ofta går att sälja dessa till nästa hyresgäst. Det är kanske flera av Bostadsrättsaktivisterna som behöver ekonomiskt stöd. En lösning för att få stopp på ombildnings eländet är kanske att vi gör en insamling och betalar ledamot Hampinens balkonginglasning och de andra aktivisternas tydligt betungande investeringar. Styrelsen kanske snarast kan bilda en särskild ”insamlingsgrupp” för ändamålet.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Beträffande det inre underhållet berättade Erik Elmgren igår att det värderas till c:a 4000:- lägre hyra per år för en 3:a.

Är det på det sättet har i alla fall jag fått mina egna tapetseringar etc betalda + att jag nu bör ha tjänat ihop till en balkonginglasning.

Toppen! Den inglasningen skall jag beställa så fort ombildningsförsöket är över!

Anonym sa...

Sluta skrämmas!
Sluta med att skrämma och hota folk! De blir ju livrädda när ni säger att räntorna kommer att höjas, och att det blir för dyrt att ta lån! När deras livs chans är att köpa lägenheten. Och vad ni än säger om att fastighetsägarna har sagt ja till en ny förhandlingsmodell för hyror, så blir det marknadshyror, för det blir det, det vet jag, politikerna kommer att bestämma, de kommer att se till att vi drivs från våra lägenheter som blir svindyra. De ger inte upp förrän vi har flyttat långt bort till dåliga mögliga lägenheter i en otrygg förort, så blir det, jag vet. Vi kommer inte att ha en chans mot politikerna, de vill ha marknadshyror, de vill att de rikare ska bo centralt och bra, och vi som har låga inkomster ska bo dåligt och ha långa och tröttsamma resvägar till våra jobb. Visst är det så. De vill tvinga bort oss från våra lägenheter som vi trivs i och som vi känner oss trygga i. Det blir ett Och rikemansreservat i innerstan. Och ingen kommer att protestera eller säga emot, alla kommer att göra precis som politikerna bestämmer. Vi kommer inte att höra ett pip eller något motstånd alls mot hyrorna. Ett riktigt elände, kommer det att bli. Men köper vi lägenheten och ombildar till bostadsrätt då blir det billigt och bra. Räntorna är låga, så de kan man knappt tala om. Och avgiften till fastigheten är låg, underhållet lånar vi till, och med de låga räntorna blir ju det knappt något att räkna med! Tänk sådana bra lån vi kommer att få, fast vi har låga inkomster, vi får ett jättebra avtal med banken, vi är ju lovade det. Ingen kommer att bo så billigt och lyxigt som vi! Och besiktningsmannen som var här gick ju runt en dag och tittade på fastigheten och han sa att det såg bra ut. Så då vet vi att det är inga större problem med underhåll av vår 70-talsfastighet, det är bara att köpa. Och när det gäller siffrorna och ekonomin, är var det väl toppen att de som kan det här, ombildningskonsulterna fixar det hela. Fiffigt är också att de inte får betalt när de hjälper oss, bara om det blir ombildning till bostadsrätt. Så de kan inte skinna oss! Och så slipper man det dödtrista jobbet med siffror och ekonomi. Man är ju ingen ekonom! Och det där med fastighetens underhåll det får en firma ta hand om när det blir bostadsrätt. Och tänk så trevligt och extra utrustat vi kommer att kunna ha det med vår låga avgift, vi kommer att ha ett vackert och väl underhållet hus, lyxiga vindslägenheter, ett tip-top-utrustat motionsrum, högklassigt samlingsrum, gästlägenheter, en otroligt fin uteplats med mera. Och vi kommer säkert bra överens vi alla som bor här, om hur vi vill ha det. Inga problem! Sedan har styrelsen lovat att de inte alls ska sälja när det blir ombildat, de ska bo kvar för de trivs så bra, säger de. Ni ljuger när ni säger att de kommer att sälja genast för att göra ett klipp. Sluta med att skrämma folk med det också!
Man måste väl lita på folk, eller hur?

anna sa...

till anonym 16.06 -de skräms väl inte heller. de pekar på artiklar som visar fakta. Jo, man borde kunna lita på folk men i ombildningstider är det nog bäst att kolla kalkylen själv och gå iväg till en bank och hör.Och om man nu ska lita på folk varför respekterades inte er första köpstämmas resultat??? Skulle va intressant att få svar.
Hyresrätter behöver definitivt värnas om.och det behöver väl definitivt finnas hyresrätter även centralt att välja på när man är låginkomsttagare. Jag befinner mig själv i en annan ombildningsprocess i förorten och här är det ivrarna som stressar och lockar med låga avgifter. Men om det blir ja till köp av fastighet så kommer ju avgifterna påverkas beroende på hur stort lån du tar. Dessutom så säger dom banker jag pratat med att du måste ha en mariginal att klara en rejäl räntehöjning.
Tycker linjalen gör ett jättejobb med att belysa alla delar i denna process.

Tvivlande granne sa...

Svar till Anonym 16:06

Ursäkta, men vem är det egentligen som skräms? Och hur kan det komma sig att endast du "vet" hur det ska bli?

Enligt dig är det alltså så att politikerna ljuger, Hyresgästföreningen ljuger, Fastighetsägarna ljuger, Rädda Linjalen ljuger och många av dina grannar ljuger. Men allt som BRF-styrelsen säger är sant.

Undergången är nära och ombildning är den enda räddningen. Det måste onekligen kännas tryggt med en sådan trång världsbild.

Siargatan sa...

Nej bankerna, ombildningskonsulterna och styrelsen ljuger aldrig. Det vet väl alla, för det har de själva sagt!

Anonym sa...

Jag uppfattar anonym 16:06 som ironisk.
Olwa

Anonym sa...

Guuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuud va trött jag börjar bli på detta.. ni som vill köpa era lägenheter RING EN MÄKLARE!

Det finns hundratals tomma lägenheter i stan till salu nu, åk dit, gå bort, köp ngn annanstans, HEJDÅ så man slipper med den här smörjan, det gick över gränsen för länge sedan, nä det går inte att ta detta på allvar längre för fem öre..

Lekstugeungar dadda hinko spade

Maria sa...

Svar till Olwa:

Även jag uppfattar Anonym 16:06 som ironisk. Men på de två senaste mötena har exakt den sortens resonemang ändå förts fram, så man vet aldrig...

Martha sa...

Anonym 16:06

Du behagar med oss skämta??

Färdigfunderad sa...

Det som förklarades på mötet igår är exakt det som redan skrivits flera gånger på den här bloggen. Senast den 23:e maj men även tidigare.
Än en gång har människorna i rädda linjalen visat större kunskap och insikt än ombildarna. Att det blir lite tjatigt beror mest på ombildarnas ovilja att ta in fakta som inte passar dem själva.
Hade jag inte bestämt mig innan så skulle jag gjort det nu. Skillnaden i kunskap och ärlig redovisning av ombildningens förutsättningar är avgrundsvid mellan ombildarna och rädda linjalen.
Jag vet inte hur många nödlögner och antaganden som presenterats som sanning av ombildarna. Bortsett från sagan om marknadshyror är det senaste att den ekonomiska planen helt plötsligt blivit jättebra igen. Strax efter köpstämman menade en nybliven medlem i styrelsen att planen absolut måste göras om. Det gäller visst inte längre, trots att det enda som hänt sedan dess är att räntan gått upp.
Nej det här ombildningsförsöket rätt och slätt en oseriös handling av människor med brist på ansvar och kompetens. Punkt slut.

Anonym sa...

Stockholmsmodellen har sina svagheter.

Vad gäller allmännyttan så ser jag inga dramatiska förändringar men hur slår det mot hyresgäster hos privata hyresvärdar,speciellt mindre sådana som bara äger ett kvarter eller en fastighet. Detta gäller i synnerhet hyresgäster i en bostadsrättsföreningen som ibland kan vara direkt "olönsamma" för en brf.

Den andra stora svagheten ligger i att det är tveksamt om ev. hyreshöjningar på Östermalm kompenceras med samma sänkningar i Tensta.

Jag hoppas vi får en rejäl JA-majoritet här på Linjalen men oroas samtidigt för resthyresgästernas framtid.

Min fråga till er på RL eller snarare till Lokala hyresgästföreningen Linjalen är följnade:
1. Hur ser ni på Stockholmsmodellen?
2. Vilken stategi har ni för att försvara resthyresgästerna om det blir JA på köpstämman?
3. Om ni ser 10 år framåt. Tror ni verkligen att hyresrätten kommer att ha en lägre boendekostnad än en bostadsrätt (här på Linjalen).

Sen vill jag bara säga att jag trots min avvikande åsikt gillar er skarpt på Rädda Linjalen . Blir det Ja i augusti så hoppas jag ni fortsätter att engagera er för Linjalens framtid.

/PS

En annan ironiker sa...

Själv hade jag vansinnigt roligt åt anonym 16.06. Han/hon slog huvudet på spiken.För er som inte uppskattade inlägget hänvisar jag till SAOLs definition av ironi: "Klander eller förlöjligande under skenbart beröm m.m." Dvs även omvänt.
Vi behöver alla en gnutta humor för att orka med eländet.

Anonym sa...

På tal om att skrämmas. På bl a den här bloggen får både ja- och nejsägare komma till tals. På jasidans samtliga fora tystas nejsägare ner konsekvent. Hur man än röstar så borde man fråga sig, var känner jag mig trygg och kan uttrycka min åsikt?

/Leif

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 21.07:
Jag kan hålla med om att det kan (läs: kan) bli osäkrare att vara privat hyresgäst än i allmännyttan om Sabo-förslaget går igenom. Det är mycket just det som är upphovet till innerstadsföreningarnas kritik mot förslaget, och den har jag all förståelse för.

Visserligen har det alltid varit mer godtyckligt att vara privat hyresgäst, och att bli resthyresgäst till en privatvärd i form av brf kan bli svettigt. Särskilt om föreningen, som i Linjalens fall, inte känns som något man vill hålla i när åskan går.

Därför hoppas jag att alla som inte vill köpa bostadsrätt röstar NEJ. Att vara hyresgäst till den här föreningen kan inte många i kvarteret vara frestade att bli. Jag stannar mycket hellre kvar som hyresgäst hos allmännyttan - det är ingen som helst tvekan om den saken.

Dina frågor är väldigt hypotetiska, men så här ser jag det:

1. Stockholmholmsmodellen är än så länge ett tomt skal som skall fyllas. Jag tänker inte spekulera - det finns det så många andra som gör. Det kommer att bli en lång process att forma modellen. Däremot oroar jag mig inte för den enorma hyreschock som en del vill skrämmas med. Jag hoppas på ett bra och genomtänkt system när det är klart.

2. Vår strategi är att det inte ska bli något ja på stämman. Blir det mot förmodan ja, så kommer vår lokala hyresgästföreningen behövas ännu mer än nu.

3. Vem vet inte du - vem vet inte jag. Vem vet hur hyror, räntor och reparationsbehov ser ut om tio år? Som den ekonomiska kalkylen är utformad gynnar den i alla fall definitivt inte boendekostnaden sett på tio års sikt. Den är gjord för att man ska sälja fort och dra.

Hade omvandlingen gått igenom 2002, vid förra försöket, hade föreningen haft en katastrofal ekonomi idag - då gården var tvungen att grävas upp och gjutas om för enorma summor. Att den del av gården som inte är restaurerad måste gå igenom samma sak är överhängande. Då blir det väldigt dyrt för alla bostadsrättsinnehavare.

I den ekonomiska planen är dessutom föreningslånen extremt räntekänsliga. Vad som är väldigt lätt att konstatera är att den tippade kostnaden om tio år som man hittar i den ekonomiska planen är ett stort skämt, totalt dumdristigt att tro på och rent bondfångeri i mina ögon. Att den verkliga kostnaden kommer att bli betydligt högre kan nog alla som vet lite om ekonomi och fastigheter skriva under på.

Men som sagt, frågan är omöjlig att svara på. Personligen är jag övertygad om att nivån på hyran kommer att ligga stadigare och vara mer förutsägbar än räntorna och de oförutsedda utgifterna i en sådan här stor, 40 år gammal fastighet.

Slutligen: Tack för din kommentar. Det är trevligt att diskutera och utbyta åsikter, även om man har olika filosofier.

Martha sa...

PS kl 21:07

Jag bor förvisso inte i Linjalen men jag har lite insikt i hur det fungerar då ombildningsförsök har gjorts i mitt hus. Så jag vill svara på dina frågor som jag anser inte kan vara riktade just mot kvarteret Linjalen. Jag tror man bör tänka mer generellt med avseende på de ekonomiska frågorna.

1. Framförallt ser jag Stockholmsmodellen som ett förslag vilket också kan ses på första bladet i informationsbroschyren om modellen. Det är inte alls säkert att det kommer att bli som förslaget är utformat.

2. Resthyresgästerna kommer vid ja-majoritet att få en marginell höjning av sina boendekostnader jämfört med de som köpt sina hyresrätter. Bruksvärdessystemet som hyrorna förhandlas utifrån ska inte tas bort. Köparna däremot ökar sina boendekostnader med garanterat 40 % om man köper idag.

3. Ja. Viktigt för den köper sin hyresrätt är att räkna på vad boendekostnaderna blir över åren. För mitt hus räknade en ekonom ut att på 10 år kommer bostadsrättsinnehavaren att betala drygt 100000 kronor mer än den som fortsätter att hyra räknat på den typiska lägenheten (40 kvm). Det är bara att börja försöka uppskatta vad det blir för din egen bostad, för det blir ju mer ju större bostaden är.