torsdag 25 juni 2009

Nya löften, nya knackingar...


Åter igen får vi rapporter att brf börjat knacka dörr. Den här gången lägger man krutet på att försöka få folk, framför allt de som bor i flyglarna, att tro på hur fantastiskt mycket bättre man kommer få det som hyresgäst till en bostadsrättförening. Hur kommenterar man ett sådant påstående?

I fallet Linjalen är vi starkt skeptiska till detta, av väldigt många skäl. En förening som inte ens vill tillåta frågor från medlemmarna på sin egen årsstämma känns inte som någon förening som sätter boendeinflytande och resthyresgäster överst på prioriteringslistan precis. Nej, snarare är det det gamla vanliga. Man vill att hyresgästerna ska rösta ja till ombildning - och man lovar och påstår vad som helst för att det ska bli så. Hitills har inga av Brf:s löften visat sig vara värda någonting när det kommit till kritan.

Inför förra stämman lovade styrelsen: Lägre hyror än allmännyttan, intern byteskö för resthyresgäster när lägenheter blev lediga, återinfört inre underhåll utan kostnad med mera. Man ville dock inte skriva något avtal om saken, vilket var klokt då man inte har några befogenheter att lova detta. Det här gånger väljer man att inte lova - nu "vill" man bara.

Det vore bättre om man valde att redovisa sin egen ekonomiska kalkyl, men den håller man helst tyst om. Det har vi full förståelse för. Inte heller vi skulle vilja diskutera den om vi vore Brf Linjalen.

Vi kommer snart att återkomma till att analysera ekonomi, demokrati och vad som hänt i andra ombildningar på sista tiden, men innan dess vill vi bara upprepa att precis samma saker gäller nu som vid den förra köpstämman:

Vill du bo kvar som hyresgäster hos Stockholmshem - gör ingenting. Skriv INTE på några fullmakter eller andra papper, du behöver INTE bli medlem i Brf för att bo kvar eller för att få köpa din lägenhet vid en ombildning. Vill du rösta NEJ på nästa stämma behöver du inte göra någonting alls. Stanna bara hemma och ta det lugnt, precis som förra gången.

Vidare vill vi rekommendera lite annan upplysande läsning:
Inger i Björkhagen låter BENKE BERÄTTA om den originella sorts föreningsdemokrati man bara kan finna på köpstämmor.

Baltkris ger hushållen dyrare bolån
Storbankernas inblandning i baltkrisen innebär nu högre boräntor för de svenska hushållen.
Och blir det dessutom en devalvering i Lettland blir det förmodligen ännu värre, enligt ränteanalytiker.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Pensionerna sänks med 4,4 procent
Det är framför allt en följd av raset för AP-fondernas placeringar, enligt en rapport från Försäkringskassan.
Samtidigt sänks låntagarnas pensionsrätter - som bestämmer den framtida pensionen - med 2,8 procent.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Räntebotten passerad – SBAB höjer igen
Det blir allt tydligare att räntebotten är passerad. Det statliga bolåneinstitutet SBAB höjer nu sina boräntor ännu en gång.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR

Johan Johansson / Rädda Linjalen

68 kommentarer:

Anonym sa...

Den här gången är det ni som känner er jagade. Hoppas det känns bra!
Viktor (y)

Anonym sa...

Ja m.a.o det är som vanligt när det gäller Brf, har dom inte uppmärksammat att t.ex räntorna är på väg uppåt, men nääää sådant trams hålls inte dom med. Stora plakat på anslagstavlorna i alla möjliga färger tror dom att det skulle vara lättare att få med hyresgästerna bara för att man sätter upp STOOORA plakat???
I detta läge så tror jag att människor inte orkar ta in mer rappakalja från Brf vi från RL vet vad vi vill och så kommer det att förbli, sen får det vara hur stora plakat som helst. Det som är mest beklagligt är att tack vare Brf så har vi missat en massa underhåll som skulle ha påbörjats inom en snar framtid, men detta skyller man självklat på RL, hur jäkla inskränkt får man vara???!!!
En hyresfastighet på Sköldgata som oxå är under ombildning där var det en som hade avlidit som röstade ja, det tycker jag va starkt gjort.
BISA

Anonym sa...

"dom" knackar inte bara dörr, dom är på dom äldre på gården direkt! Såg det själv häromdan.
Väldigt otäckt det här.

Tycker så otroligt synd om dessa människor som inte vill köpa eller byta hyresvärd och som bara blir totalt överkörda!

Olof sa...

Hittade följande kommentar på Ombilda Linjalen-bloggen.

"""Jättebra program!

Dessutom snyggt designat med massor av olika färger på bokstäverna. Skönt med en proffsig trycksak från Brf (det har varit si och så med det tidigare).

Har pratat med några grannar om att vi lovar lägre hyror men de verkar skeptiska. Här måste vi vara duktiga på att informera när vi går runt i lägenheterna.

När ni ringer på tänk på att många äldre har svårt att röra sig. Det betyder att det kan ta lite tid innan de öppnar. Många hör också lite dåligt så det kan vara bra att upprepa ringsignalen några gånger och vänta en stund innan man ger upp.

Vad gäller äldre kan det också vara smart att kontakta barn eller andra anhöriga. Det är ju tillåtet med medköpare och barn kan nog ofta vara bättre i sina övertalningsförsök än portombud och andra Brf-anhängare som jag själv.

Jag har ingen förtroendepost i föreningen men kommer att jobba stenhårt hela sommaren för att vi ska kunna fira en seger i augusti. Det är jätteviktigt att alla vi som vill ha bostadsrätt är aktiva, ringer på hos grannar, skriver saker, håller koll på motståndarsidan m.m.

Viktor (y)"""


Med tanke på hur selektiv Bloggar-Marcus är när det gäller att godkänna kommentarer så får man nog utgå ifrån att han tycker följande kommentar är OK.

Det är alltså OK att hänga på låset hos våra äldre tills de öppnar. OK att kontakta deras barn. OK att förvandla sommaren till en mardröm för de boende på Linjalen.

Sen undrar man ju lite vad denne Viktor menar med "att hålla koll på motståndarsidan". Det är inte så lite Stasi (för att använda ett av Brf:s älsklingsuttryck) över det hela.

Att Viktor ser användandet av olika färger på bokstäverna som ett uttryck för proffsig "design" får man väl mest av allt garva åt! Personligen så saknar jag tiden när de använde olika färger på pappret. De blev ju något av samlarobjekt!

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Helene sa...

Ja Olof, håller med dig, frågan är om denna Viktor är seriös, men det spelar ju mindre roll, för Marcus tycker ju uppenbart att det är ok.

Ja det är verkligen tragiskt att förespråkarna jagar de äldre, och tycker att det är ok.
Kan dom sova gott om natten, undrar man.?

Anonym sa...

Ja har man den åsikten så drar man sej nog inte för att "gå över lik" som det heter. Det finns ett ord som heter "empati" jag undrar om Brf har stött på det ordet någon gång, förmodligen inte efter som man ska trakassera gamla människor.
Dessa fula trix måste man få ut till dessa gamlingar, fast jag undrar om dom inte har mer bakom pannbenet än vad Brf tror dom har ju trots allt varit med ett tag.

Markus, Ombilda Linjalen! sa...

Varför diskuterar ni inte förutsättningarna för ombildningen?

Storleken på lappar är viktigare än konsekvenserna av Stockholmsbodellen. Att grannar pratar med varandra på gården vänds till att man jagar äldre. Ni fortsätter att angripa mig istället för att berätta varför vi som bor här ska avstå vårt livs investering och möjlighet att påverka vårt boende. Det börjar faktiskt blr riktigt lustigt nu.

Ni fortsätter att använda uttrycket Brf som det vore ondskan personifierad. Faktum är det är ett par-tre hundra av era egna grannar ni pratar om. Dramatiken blir naturligtvis större om ni använder uttrycket Brf som er gemensamma fiende, men bakom uttrycket Brf döljer sig i själva verket ungefär hälften av era grannar.

Har ni verkligen inte mer att komma med måste väl också era anhängare snart se igenom detta skådespel?

Martha sa...

Jag skrev ett inlägg på Ombilda Linjalen nyss. Vi får se om den kommer in. Jag ställer där en fråga om den ekonomiska planen och om man kommer att räkna om den på det reella antal som vill köpa eller rättare sagt på 67 %.

Det gjorde man nämligen i mitt hus och då ökade kvm-priset med 5000 kr. Detta gjorde att flera bestämde sig för att inte köpa. Cirka hälften av hyresgästerna dvs 51 % ville köpa. Så här blir det nog svårt att få det antal personer som fattas till köpmajoritet att ändra sig. Och det inser brf.

Maria sa...

Martha, realiteter är tyvärr inget som Brf Linjalen ägnar sig åt. Då hade de lagt ner för länge sedan.

Deras idé om köp är i grunden så ihålig att de istället måste jaga och försöka övertala sina grannar. Samtidigt fortsätter de att ljuga för sina medlemmar.

Allt under (minst) 73 % är en ren katastrof. Det är Brf:s ekonomiska plan ett bevis på. Men det måste måste medlemmarna själva inse för styrelsen går inte ut med den sortens information.

Anonym sa...

Själv skrev jag ett inlägg i båda bloggarna vilket var till fördel för brf-bloggen men mot RL, mest för att testa båda parter. Jag har inget med er att göra men följer debatten. Det publicerades på brf-bloggen men inte hos RL. Och jag är van datoranvändare och kommenterare, så det är med säkerhet postat.

Unknown sa...

Markus - det som börjar bli riktigt lustigt är att du vill bestämma vad vi ska diskutera på den här sidan, medan du inte ens släpper in inlägg i pågående diskussioner från oss på din egen sida.
DET är lustigt.

En annan fråga - när diskuterade ni ekonomin och den ekonomiska planen?
Och när pratade ni om förutsättningarna för en ombildning utan att endast släppa igenom hallelujakörer om trevliga trädgårdsdagar och replokaler i källaren?

Lars Olov Fredh sa...

Markus!

Du påstår att Brf representerar hälften av alla hyresgäster i Linjalen.
Detta är ett påstående som helt saknar grund. Du skulle i så fall ha minst 234 hushåll och lokaler som stöder er ombildning (du kan räkna till din fördel ett mindre antal tomma lägenheter så vi antar att hälften är ca 230). Du har förlorat ca 70 hushåll sedan köpstämman vilket syntes på intresset på årsmötet 168 röster eller ca 120 hushåll mot stämmans 201 hushåll inklusive lokaler.
Glöm inte att du behöver 67 % för ja på köpstämma dit behöver du ytterligare 190 hushåll. För att du ska kunna köpa och banken ska godta ett köp krävs minst 73 %. Dit saknar du ca 205 hushåll. Du har ingen möjlighet att få så många nya hushåll i Linjalen intresserade av spekulation i en undermåligt besiktigad, ej energideklarerad fastighet och med en styrelse som säger sig inget veta om fastighetsekonomi. Det fungerar inte heller med skrämselpropaganda om hyreshöjningar färgglada anslag i portar eller portombud som kommer med glada tillrop. Kan inte du ägna sommaren åt vettigare saker än jaga hyresgäster för att omvända till den rätta läran. Gå ut i solen och njut av vår vackra gård och prata med dina grannar om allt utom bostadsrätter. Jag tror mig kunna säga att de flesta nu är trötta på Bostadsrättstalibaner.
Lars Olov Fredh

Henrik sa...

Bäste Viktor (y)!

Det var beklämmande och sorgligt att läsa (25 juni 11:33) att du ser detta som en jakt på andra människor. Vilken ”den här gången" du pratar är om framgår dock inte riktigt.
Jag förmodar att syftar på den nya köpstämma som en minoritet av de boende lyckats framtvinga mot majoriteten av de boendes önskan.

Jag vet inte heller om ditt inlägg vänder sig till Rädda Linjalen eller till samtliga hyresgäster, men jag kan glädja dig med att jag personligen känt mig jagad ända sen det här ombildningsförsöket började. Jag flyttade hit för 11 år sedan för att jag ville bo i hyresrätt. Förra ombildningsförsöket blev det inte ens en köpstämma och på senaste köpstämma var det bara 43 % som ville ombilda. Hur många av de ja-röstande som också ville köpa vet vi inte.
Ditt inlägg får stå för dig, men uppenbarligen finns det ett antal människor som inte drar sig för att jaga andra medmänniskor med sin ombildningsfundamentalism, även om de är i minoritet. Lagligt men oetiskt. Jag upplever att dessa människor också ofta känner sig angripna om deras fakta kritiseras eller ifrågasätts. Att andra inte haft samma åsikt som dig, kanske är det som gjort att du känt dig jagad (jag förstår att du känt dig jagad ”förra gången”).

Du nämner (i inlägget hur man ska kontakta anhöriga för att övertala de äldre) att du inte har någon förtroendepost i bostadsrättsföreningen. Om det mot förmodan skulle bli en ombildning hoppas jag av hela mitt hjärta att du eller andra med din människosyn inte kommer att väljas med i styrelsen då vi som blir ”resthyresgäster” med största sannolikhet kommer vara de som blir de ”jagade” till din förtjusning. Det kanske är läge att kontakta DINA anhöriga, så att de kan prata förstånd, etik och moral med dig. Det är ju enligt ditt eget inlägg fritt fram att ringa släkten till myndiga människor i övertalningssyfte.

Nu vet du hur det känns för mig Viktor (y), sug in och njut av de sista veckorna av jakten!

/Henrik

Helene sa...

Hej Marcus, ja du läser ju här och när jag mfl skriver på din blogg så lägger du ju inte ut det, så härdanefter är det lika bra att skriva här till dig.

Jag skulle vilja att du svarade på vad du tycker om Viktor´s inlägg.
Jag har förstått att du förmodligen tycker att hans metoder är bra, och då skulle jag vilja vet hur tänker du?
" Barn, anhöriga, övertalningsförsök.."?

Anonym sa...

Ja, du Viktor (y). Du har ingen förtroendepost i Brf men tycker att du kan springa omkring och lova dina grannar lägre hyra. Att de är skeptiska tyder på att sunt förnuft fortfarande råder i kvarteret. Du kommer snart att upptäcka att de flesta av oss inte har något som helst förtroende för era tomma löften.

Om jag känner mig jagad? Nej då, det ska bli mig ett sant nöje att få slänga igen dörren när du ringer på. Och jag är långt ifrån den enda. Så det är lika bra att du vänjer dig.

Väljer att vara anonym för jakten blir ju mer spännande för dig då.

Ha en trevlig sommar!

Unknown sa...

Detta skickar jag till båda bloggarna:

Det känns som om de två sidorna just nu har två olika utgångspunkter; den ena försöker åtminstone för det mesta framföra argument för sin egen sak medan den andra f n mest verkar ägna sig på att hacka på vad motståndarna ev har eller sägs ha gjort. Som ännu ej övertygad blir jag inte imponerad av att läsa vad ja-sidan tycker om nej-sidan och vice versa. Jag skulle önska att båda sidor slutade kommentera vad den andra sidan gör och istället började tala FÖR sin egen sak. D v s det duger inte länge att som RL koncentrera sig på att anklaga brf/styrelsen för dörrknackning (vad det nu är för farligt med det?) och annat eller att folk på ja-sidan ägnar sig åt att avfärda nej-sidan med hänvisning till företrädarnas politisk bakgrund.

Nej fram för saklga argument FÖR den egna åsikten och bort med argument som bara talar MOT vad den andra sidan säger, då kanske debatten äntligen skulle rensas upp från allt ovidkommande BS. Är detta möjligt eller bara en from förhoppning?? Jag kommer att återkomma med samtidiga frågor till båda bloggarna---

Rädda Linjalen sa...

Raxe:
Om du läser inläggen i den här bloggen så hittar du massor av argument FÖR hyresrätt och MOT ombildning av vårt kvarter. Om du går igenom tidigare inlägg så kommer du att upptäcka att de flesta aspekter av ombildningen har gåtts igenom. Vi har efter förmåga försökt att hålla oss till fakta och undvika spekulationer.

Rädda Linjalen har också bjudit in företrädare för Brf till alla våra boendemöten och låtit dessa framföra sina argument FÖR en ombildning av Linjalen. Vi tror på en öppen debatt där alla får komma till tals. PÅ Brf:s möten har NEJ-sidan inte fått komma till tals.Burop, förolämpningar och loskor har förekommit. En försmak av livet i en bostadsrättsförening?


Sen kan vi inte blunda för att vi dagligen kommer i kontakt med hyresgäster som upplever sig trakasserade av Brf Linjalen. Många hyresgäster känner sig också djupt kränkta av att Brf, trots tidigare upprepade löften, valt att inte respektera köpstämmans beslut från den 2 april.

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Martha sa...

Maria och alla andra:

Jag glömde faktiskt bort att tillägga att bankerna numera kräver man räknar upp kvm-priset på det antal personer som kan tänkas köpa dvs MINST 67 %. Detta för att det har blivit svårare att få föreningslånet...

För de facto, det är ju TVÅ lån som tas. Dels lånar brf för att köpa fastigheten och dels lånar respektive köpare pengar för att köpa nyttjanderätt av brf. På så sätt går pengar tillbaka till brf.

Då kan man fråga sig om nyttan av ha snävt beräknade ekonomiska planer. För är dom det, ja då är man inte seriös.

Jag hoppas er brf går till banken och hör hur det är med utlåningen idag. Krisen i Lettland har, tack vare svenska bankers inblandning där kan man väl säga, påverkat boräntorna negativt för de som vill köpa. Det är bara att sätta sig och räkna...

Anonym sa...

Till Raxe: Även om jag till viss del kan hålla med dig, att det borde vara fördelarna med båda sidor som ska diskuteras, så är det tyvärr en annan sak i realiteten. Fördelar med brf och omvandling får man höra till leda, men fördelarna med allmännyttan får ju knappt höras på grund av att man måste försvara sig fr diverse påhopp och felaktigheter.

Anonym sa...

Till marcus: de har ju redan diskuterat förutsättningarna för ombildning och kommit fram till att det inte är tillräckligt bra förutsättningar eller hur?

anna sa...

Ingen lugn sommar för oss som bor i fastigheter som är under ombildning...

Maria i Linjalen sa...

Martha:

BRF Linjalen har sedan länge slagit dövörat till när det gäller ekonomin. De vägrar att svara på frågor och verkar inte heller kunna ta in färsk information från utomstående ekonomiexperter. De ser fortfarande sin bristfälliga ekonomiska plan som fullt genomförbar. Att jag inte har något som helst förtroende för dem och deras planer för kvarteret är deras egen förtjänst. Den information jag har fått, bland annat via RL, har bara stärkt min övertygelse.

Anonym sa...

Knack, knack! Det är övertalningsgruppen som hälsar på.

Anonym sa...

Övertalningsgruppen. hahaha. Det var kul. Det är ju det dom ska heta.
Men vart tog Fredrik och demokraterna vägen?

Anonym sa...

Och är det inte märkligt att så snart ordet "demokrati" dyker upp så gäller det ofta i totalitära sammanhang som DDR, Demokratiska Folkrepubliken Korea och Demokratiska Republiken Kongo. Det gör att man gärna aktar sig för en samling som valt att kalla sig "Demokratigruppen".

K sa...

"Förbättringsgruppen", som ar outat sig själva på brf's sida har massor med saker de vill göra - bygga ny inglasad tvättstuga bl a.

Väntar nu spänt på att få reda på varifrån pengarna till detta ska komma. För inte är det budgeterat i den ekonomiska planen.

Vi kan ju hitta på precis vad som helst utan att ha täckning för det - jag vill ha en zeppelinare på gården till alla barn! Jag vill ha ett fullt utrustat gym i garaget! Jag vill ha fritidsgård i källaren!
Jag vill ha pingisbord i tvättstugan! (Oj, nä visst, det finns redan...)

Pär sa...

Jag vill ha fler gröna lappar som det står festliga saker på!

Färgglad hyresgäst sa...

Håller med Pär, det är kul att se att BRF nu bekänner färg. Så varför inte både färgglada texter OCH färgglatt papper. Sådant livar upp även de tommaste löften.

Håller även med K. Vill gärna lägga till pool på taken på listan. Som hyresgäster har vi mycket att se fram emot! Men det måste ju bli BRF som pröjsar för samtidigt har de ju lovat att sänka våra hyror.

Ulrika sa...

Sett på gården. En riktigt påträngande brf representant med hund som gick på en stackars farbror med rullator. Brfaren hävdade att han ringt på farbrorns dörr flera gånger men att ingen hade öppnat. Är du hemma senare idag dyker jag upp igen och pratar en stund sa han sen. Farbrorn såg ytterst besvärad ut.
Har man ingen skam i kroppen? Kan man inte låta folk vara ifred när de uppenbart inte vill ha några besök?

Skäms brf!

Maria sa...

Det där är fanimej snudd på hets mot folkgrupp, den folkgrupp som heter "hyresgäster i ombildningskvarter" och där man framför allt ger sig på de som är äldre. Jag skäms över de grannar som uppför sig på det sättet!

Sett från balkongen sa...

Just nu (tisdag ca kl 18) går en person omkring på gården och pratar med förbipasserande grannar om köp. Så visst pågår det påtryckningar! Om det är du Viktor(y) så undrar jag hur lågt du tänker sjunka. Men för ett sådant beteende finns det väl ingen botten.

Anonym sa...

Tänker dessa personer i Brf fördriva sin semester med att jaga gamla människor, det finns ingen moral alls hos Brf.
I min port så har vi fått ett "nytt" portombud som exp.kan nämnas detta med att man ska ta hänsyn till sina grannar, där var det nämligen grillfest på uteplatsen från kl nio på kvällen så man hade lukt av tändvätska i hela lägenheten är det sådana medlemmar i Brf man vill ha som inte tar reda på vad det är för regler som gäller. Än så länge är det ju Sthlm Hems ordningsregler som gäller, men är man medlem i Brf så får man tydligen göra som man vill. Trevligt missunnas ingen men det finns ett ord som "hänsyn"!
Fyy va jag är trött på allt!!

Anonym sa...

Sett från balkongen:
Såg det inte själv men när blev att prata/informera synonymt med att utöva påtryckningar? Det vore väl snarare konstigt om ombildningen inte var ett samtalsämne i kvarteret? Även de som inte läser bloggar eller följer nätdebatter inom t ex Hyresgästföreningen förtjänar att få allsidig infomation. Sen är nog de flesta av oss som bor här fullt kapabla att dra våra egna slutsatser. Tror att vi är många som inte känner oss som de lättpåverkade mähän som en del skribenter i detta inlägg utmålar oss som!

Anonym sa...

Sett från balkongen:
På vilket sätt skulle det var fel att prata med sina grannar om fördelarna med bostadsrätt. Jag erkänner gärna att jag gör det...varje dag dessutom.

Besöker också mina grannar i deras hem för att ge min syn på saken. Vad är så förfärligt fel med detta?

Som sagt, nu är det ni som är villebrådet och ni verkar rätt stressade!

Viktor(y)

Anonym sa...

Nu skriver jag till bägge bloggarna på min pappas begäran.
Du skäggige man med liten grå hund, som hetsar och skriker okvädingsord mot folk som inte vill köpa: LÅT MIN FAR VARA IFRED!
I sin egen lägenhet ska man känna sig säker och trygg och inte vara rädd för att öppna dörren.
Skäms du inte vuxne karl som uppenbarligen inte har bättre för dig än att ringa på och försöka få fullmakt för ja-röst påskriven?

Ulrika sa...

Anonym 22.36/
I det här fallet var det inte tal om annat än att utöva påtryckningar. Att jaga folk med blåslampa och pressa gamla människor om varför de inte öppnar dörren kallar inte jag för att informera.
Jag tycker att det är ett avskyvärt beteende, lika illa som att skrika glåpord på gården och applådera odemokratiska tendenser på stämmor.

Jag antar att det i stort sett handlar om samma männniskor och dem vill jag verkligen inte ha som hyresvärdar.
Att bete sig så här och i nästa andetag prata om boendeinflytande är så oseriöst att jag har svårt att tänka mig att någon går på det.

Anonym sa...

Viktor (y) står y för ynklighet eller? Något annat kan man väl inte tyda det till när man tycker att det är OK att ge sej på gamla människor. Jag tycker att du ska stressa ner lite för du behöver inte vara rädd att någon ska jaga dig så barnsliga är nog bara ni i Brf.

RL

Sett från balkongen sa...

Viktor(y) och Anonym 22:36

Jag både såg och hörde en del av konversationen. Den ene öppnade samtalet med fördelarna att köpa. Den andra sa sig inte vara intresserad men den förste gav sig inte.

Den sortens "information" tror jag inte någon granne är intreserad av. Det gäller även den skäggige mannen med hund som jag också har sett ett flertal gånger. Det här är klara fall av påtryckning.

Jag är fullt övertygad om att mina grannar kan tänka själva. Så varför känner BRF behov av att jaga dem på gården och i deras hem?

Alla har vi rätt att vägra påträngande dörr- och gatuförsäljare. Det gäller framför allt i våra hem.

Anonym sa...

Ulrika och Anonym 09:16:
Det verkar vara samma händelse ni skriver om - "överentusiastisk" man med hund som på ett otrevligt sätt försöker "övertala" farbror.

Som potentiell ja-röstare måste jag ändå undra vad du Ulrika menar med "Jag antar att det i stort sett handlar om samma männniskor och dem vill jag verkligen inte ha som hyresvärdar"?

Om du försöker få det till att alla som kan tänka sig att rösta för en ombildning tycker att det är OK att äldre eller andra förolämpas på gården så gör du dig skyldig till en grov generalisering, för att uttrycka sig snällt.

Om du däremot menar att det är samma fåtal person(er) som i olika sammanhang inte kan uppföra sig så har du nog mer rätt. Det finns ohyfsade människor i samhället och säkert har vi någon sådan i kvarteret som dessutom är övertygad br-entusiast. Denna person är dock inte representativ för alla medlemmar i brf - i så fall skulle rent statistiskt mer än hälften av ens grannar utgöras av tölpar och så är det åtminstone inte i min port.

Anonym sa...

Ja..det skulle vara mycket intressant att veta om kommentaren 09.16 är sann. Om det finns en dotter som hjälpt sin pappa att skriva här. Tycker det är oerhört hemskt att dom äldre ska behöva utsättas för detta.

Vi är ju flera som som sett denna man och vi är flera som vet vem han är.

Såklart är han inte som alla som vill köpa men det vore ju bra om alla som vill köpa kunde prata ihop sig och bestämma sig för att lämna folk ifred och så man göra som man vill.

Anonym sa...

Fortfarande inte en knyst om brfs ekonomiska upplägg. När ska glädjekalkylsgruppen dyka upp?

Rädda Linjalen sa...

Följande kommentar har tagits in på Brf:s blogg:

På Rädda Linjalenbloggen bedrivs en elak kampanj mot oss som knackar dörr i allmänhet och mot mig i synnerhet.Även Markus får sin släng av sleven.

Det var tydligen väldigt illa att påpeka att gamla mäniskor ofta hör illa och kan ha svårt att förflytta sig.Därav min uppmaning att ringa flera signaler och ha lite tålamod.

Att kontakta deras anhöriga rynkas det också på näsan åt hos Rädda Linjalen. Själklart ska barn och barnbarn ha möjlighet att säga sitt om det handlar om en äldre hyresgäst som kanske inte alltid vet sitt eget bästa. Det handlar ju i slutänden om en investering för framtiden.

Så mitt råd till alla brf:are är: Var inte blyga man måste våga var lite fräck ibland. Prata med dina grannar, ring på eller telefonera!Vill vi på allvar vinna köpstämman i augusti så har vi inte råd att hålla oss med den hycklande "finmoral" som Rädda Linjalen yvs över.

Tänk också på att ha med dig en fullmakt och inträdesansökan i Brf om du skulle få napp.Det gäller att fånga möjligheten när den dyker upp!

Viktor(y)

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Hurvida denne Viktor är på riktigt är svårt att säga. Det intressanta är att Brf väljer att publicera honom (igen) utan att kommentera innehållet. Jag kan bara tolka det som att man godkänner Viktors sätt att agera.

Maria sa...

Okej, då har BRF-styrelsen än en gång visat var den står = egenintresse framför allmänintresse. Ingen respekt för andras privatliv eller att man inte vill diskutera sin privatekonomi med framfusiga grannar. Nej, här gäller det istället att "våga vara lite fräck" och vifta med fullmakter för att få sin vilja igenom. Och trots att man sanktionerar det som sker kommer man återigen att skylla på "enskilda medlemmar". Vem vill ha det här gänget som hyresvärd? Förtroende, någon?

Anonym sa...

Maria - vad har "brf-styrelsen" med det här att göra? Som du säkert vet finns ingen Victor i styrelsen! Eller vet du inte vilka som sitter i styrelsen du förtalar??

Martha sa...

Läste det här på Ombilda Linjalens blogg:

"Snyggt jobbat Markus!

Det blir svårt för HRF eller RL att räkna sig ur detta!

kan de räkna?

/ Martha

den 2 juli 2009 00:57"

Jag vill bara meddela att detta har jag INTE skrivit! Någon använder mitt namn, det tycker jag är fräckt och barnsligt.

Mitzi sa...

Brf-bloggen kör med falska Rädda Linjalen-inlägg också. Att dom bara orkar! Finns det inga gränser för deras fula spel?

De är också runt i portarna med sina glädjekalkyler presenterade som om de vore fakta.

Anonym sa...

Jag skrev häromdagen till bägge bloggarna om att min far vill bli respekterad och lämnad ifred.
På ja-sidans logg har man inte ens tagit in mitt inlägg!
De kan tydligen inte stå för eller ens diskutera hur deras egna medlemmar behandlar boende i området Linjalen.
Far har nu stängt sig inne och öppnar inte dörren när någon ringer på.
Han svarar helst inte heller i telefon eftersom det ringt en man som ville se om han var hemma för att sen komma upp och prata lite om köpstämman.
Ska jag behöva komma och vakta för att ni ska låta honom vara?
Far har bett mig att inte nämna vare sig hans eller mitt eget namn, det är därför jag kallar mig anonym.

Maria sa...

Anonym 21:00

Jo, jag vet mycket väl vilka som sitter i styrelsen och att ingen av dem heter Viktor (vilket jag inte heller tror att Viktor själv heter). Men styrelsen har valt att lägga ut Viktors uttalande på BRF:s hemsida. Det betyder att de ställer sig bakom vad han säger. Därför har jag inget förtroende för styrelsen.

Anonym sa...

Nej, Viktors inlägg finns inte alls på bostadsrättsföreningens hemsida. Det finns på "ja-bloggen" som drivs av boende i området.

Du har alltså ingen förtroende för styrelsen på grund av att en Victor, som inte har med styrelsen att göra har skrivit en kommentar på en blogg som inte har med styrelsen att göra? Är det korrekt uppfattat?

För övrig är kommentaren publicerad här på Rädda Linjalen också. Har du förtroende för dom då?

Landkrabban sa...

Hur mår Linjalen i grunden?

Läser i senaste Södermalmsnytt om kvarteret Pyramiden (hörnet av Blekingegatan och Östgötagatan) som sjunker. Fastighetsägaren Svenska Bostäder har börjat evakuera hyresgästerna och räknar med att grundförstärkning och renovering kommer att ta minst 2 år. Underhållsbehovet gör att man har valt att inte sälja huset.

Även kvarteret Linalen står på gammal sjöbotten så man undrar hur våra hus egentligen mår i grunden. Någon besiktning har ju inte gjorts så vem vet hur det står till? Och några beräkningar för oförutsedda utgifter syns inte till i den ekonomiska planen.

Puh, skönt att man inte äger kåken!

Anonym sa...

"Någon besiktning har ju inte gjorts så vem vet hur det står till?"
Jaså, har det inte?

Anonym sa...

Där kanske man har förklaringen på varför man har bl a sprickor i både väggar och tak, låter lite otäckt tycker jag. Men det finns ju en "förbättringsgrupp" eller vad dom heter i Brf dom har säääkert ett bra svar på det.
RL

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 20:57:
Det finns massor av skäl att ifrågasätta förtroendet för styrelsen. Ett av dem är att man gärna undandrar sig ansvar och skyller på utomstående. Den s.k. demokratigruppen är ett exempel.

Att styrelsen bjudit in och sanktionerat denna grupp är bekräftat från flera håll. Likaså att ja-bloggens skapare deltagit i möten med styrelsen och av denna blivit utsedd till "blogg-general".
Att sedan förneka sambandet och låtsas att man verkar utan vare sig kontakt eller uppdrag är så genomskinligt att det blir smått komiskt.

Ja-förespråkare jagar fullmakter och hoppar på folk på gården. Att detta inte skulle ha något som helst med brf att göra är naturligtvis lögn. Ingen, jag lovar, ingen kan på allvar tro att det finns ett antal grupper, bloggare och fullmaktsjägare som alla arbetar helt på egen hand utan någon som helst inblandning eller påverkan från brf.

Därför kommer vi fortsätta att kalla ja-bloggen för vad den faktiskt är - brf linjalens blogg.

Anonym 00:10:
Just precis. Någon ordentlig besiktning har inte genomförts. Bara en ockulär syn gjord på uppdrag av Landahl Öhman. Någon som funderar på att köpa en villa för någon miljon skulle aldrig genomföra köpet utan en jordabalksbesiktning. I fallet Linjalen vill brf sjösätta en affär på över en miljard utan att en ordentlig besiktning är gjord. Vi har påpekat detta massor av gånger. Styrelsen har även lovat att göra en seriös besiktning - men det verkar man ha "glömt bort" nu.

Anonym sa...

Det kan finnas många orsaker till "sprickor" och om det nu är någon som tycker sig se sprickor i taket eller väggarna så vore det väl ett gyllene tillfälle att kalla in en expert och få saken utredd. Experten kan då få ett verkligt fall att undersöka utan att behöva leta igenom varenda kvm av kvarteret. Detta borde ligga i allas intresse oavsett vilken åsikt man har om ombildningen.

Anonym den 5 juli 2009 10:12;
Antar att du har kontaktat Stockholmshem om dina sprickor - vad hade de i så fall att säga? Om, mot förmodan, ingen redan har tittat på sprickorna så gör en insats! Maila brf's styrelse (t ex ordförande och vice ordförande) samt Landahl Öhman (mailadresser finns på brf Linjalens "riktiga" hemsida) eller gå via ditt portombud. Berätta om dina iakttagelser och föreslå att de låter en expert komma och undersöka saken på plats.

Maria sa...

Anonym 20:57

Undermålig kalkyl, bristande information, ovilja att svara på frågor samt allmänt otrevligt bemötande på möten. Det är bara några av skälen som gjort att jag redan i höstas tappade förtroendet för styrelsen. Att sedan inte visa respekt för köpstämmans beslut i april är ett annat. Viktors, och vissa andra medlemmars, tveksamma beteende gör inte saken bättre.

Rädda Linjalen har jag träffat i många olika sammanhang och jag uppskattar deras öppenhet samt vilja att dela med sig av information och kunskaper.

Anonym sa...

Kommentar till BISA

den 25 juni 2009 15:38

Det är erat ansvar som ansvarig utgivare av bloggen att se till att innehållet inte är olagligt, kränkande eller felaktigt.

Bisa skriver: "En hyresfastighet på Sköldgata som oxå är under ombildning där var det en som hade avlidit som röstade ja, det tycker jag va starkt gjort."

Det är fealktigt och strider mot 5§ BRB om förtal. Det är inte sant - och syftar bara till att smutskasta och förljuga.

Ta bort inlägget.

Viktor (y) sa...

Ni är roliga ni. Talar vitt och brett om demokrati och annat vackert samtidigt som ni förvägrar oss som vill ha bostadsrätt rätten att göra det på det sätt vi tycker bäst gynnar vår sak.

När Rädda Linjalen ringer på hos gamlingarna och övertalar dom att gå ur föreningen, då är det för deras "bästa".

När jag och andra ringer på för att få dom att gå med i Brf och kanske skriva på en fullmakt, då är det att terrorisera. Snacka om dubbelmoral.

När jag antyder att våra gamlingar kanske inte alltid vet sitt eget bästa så blir ni upprörda. Men hade inte ni samma tanke när ni fick om att utträda ur brf? Varför gick dom med i Brf som ni ser det? Är det inte se att många är väldigt "påverkningsbara"? Är det då helt galet att kontakta deras barn som kanske bättre förstår vad det hela handlar om?

Intressant är också er ovilja att diskutera ekonomi.Ingem förnekar längre att det blir billigare att bo i bostadsrätt än i hyresrätt (speciellt med stockholmsmodellen som leder till chockhöjninagr av hyrorna).

Men för all del. Hänge er åt eran finmoral och era illusioner om att ni är den "goda sidan". I augusti röstar Linjalen JA till ombildning och då blir det väl att flytta för er (-:!

PS! Jag har jobbat inom åldringsvården så jag vet hur dom kan vara

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 13.51:
Vi har sagt det förr och vi säger det igen: För att skicket på fastigheten skall stå klart för alla bör man göra en en jordabalksbesiktning av hela fastigheten. Denna måste göras av kunnig fackman som är försäkrad för ekonomiskt ansvar.
Vare sig Brf Linjalen, Landahl Öhman eller någon annan örespråkare verkar vara det minsta intresserad av att analysera fastighetens skick på det sättet.

Anonym 15.38:
Vid en snabb sökning hittades sex bostadsrättföreningar med adresser på Sköldgatan. Vilken av dem är det som du menar utsätts för förtal, och hur har du kommit fram till det?

Viktor:
Ditt svar talar för sig självt om hur du verkar se på kvarteret, på processen som pågår och på dina egna grannar.

Rädda Linjalen har inte försökt "övertala" några grannar att gå ur Brf. Däremot har vi upplyst ett stort antal grannar att de varit medlemmar i Brf utan att veta om det.

Många valde att gå ur föreningen eftersom de inte ansåg sig ha begärt medlemsskap. Fler har hört av sig och bett om hjälp att gå ur efter det. Den vanligaste orsaken är Brfs metoder och brist på demokrati.

Rädda Linjalen är definitivt inte ovilliga att diskutera ekonomi. Det gör vi mer än gärna. Det är Brf som ständigt vägrat diskutera ekonomi och som gjort allt de kunnat för att inte debattera de väl dokumentersade bristerna i den ekonomiska planen. Det är Brf som vägrar svara på frågor på sina möten, och det är Brf som spridit så många ekonomiska glädjekalkyler, spekulationer och rena osanningar att majoriteten av hyresgästerna i kvarteret sett igenom det för länge sedan.

Hyreshöjningar försökte Brf skrämmas med redan 2002, och räntorna kommer att vara kris-låga för tid och evighet enligt Brf. Den framtiden spår ingen seriös ekonom. Vill Brf Linjalen diskutera ekonomi så gärna för oss. Vi har försökt få till en sådan diskussion länge.

Men framför allt tar vi starkt avstånd ifrån din människosyn. Att beskriva sina egna grannar som "gamlingar" som du "vet hur dom kan vara" och som "inte förstår sitt eget bästa" är en rent avskyvärt om man frågar mig.

Att du dessutom tycks vilja att vi som motsätter oss en ombildning ska tvings flytta vid ett ja talar också sitt tydliga språk om hur du ser på ditt ansvar som potentiell hyresvärd.

Alla som längtar efter en framtid med Viktor och hans kompisar som hyresvärdar räcker upp en hand!

Annelie sa...

Viktor(y), det är inlägg som dina som gör mig oerhört rädd för vad som skulle ske här i kvarteret om brf tog över.

Samtidigt kan jag bara glädja mig åt och tacka dig för att du visar ditt rätta ansikte, för inte lär dina åsikter och formuleringar göra att ni får fler ja-röster den 27:e augusti, snarare tvärtom.

Anonym sa...

Annelie

"Om brf tog över" säger du. Brf är ju vi själva! Det är trist att vissa vill få det till att låta som det är en liten grupp dåliga människor som utgör brf. Bostadsrättsföreningen består av alla medlemmar, och medlemmarna utser en styrelse. Inte vore det väl så hemskt om vi själva tog över`? I dagsläget består brf av några hundra av dina grannar. Det är dom några hundra grannarna du talar illa om! Det är helt vanliga grannar!

Anonym sa...

Nu visar ombildarna sitt rätta ansikte. 'Gamlingar som inte förstår sitt eget bästa', 'dnu är det ni som är villebrådet', 'då blir det väl att flytta för er'.
Jag mår illa!

Mitzi sa...

Ännu ett intressant inlägg på Brf:s blogg, 7/7 13.52. Viktors tankar tycks helt accepterade där.
Inte ord av kritik eller undran om han är på riktigt. Man kan ju tycka att någon ur Brf eller bloggeneralen själv borde reagera. Men icke!

" Viktor (y) sa...
Nu duggar påhoppen tätt mot mig och andra Brf-förespråkare på Rädda linjalens blogg. I ett inlägg skrev jag följande:

"När Rädda Linjalen ringer på hos gamlingarna och övertalar dom att gå ur föreningen, då är det för deras "bästa".

När jag och andra ringer på för att få dom att gå med i Brf och kanske skriva på en fullmakt, då är det att terrorisera. Snacka om dubbelmoral."

Det här kallar RL för en avskyvärd mäniskosyn. Orsaken är väldigt enkel. Dom vill ha största möjliga tystnad om frågor som rör ekonomi och hyror. Självklart är det så att vi måste kunna kontakta våra grannar och förklara vad som gäller för att segra på köpstämman i augusti.

RL vill istället diskutera frågor om moral och demokrati för att slippa undan de väsentliga frågorna.

Vi får inte låta Rädda Linjalen bestämma vårt taktiska upplägg, då kan det bli ett NEJ i augusti igen. Om vi däremot kör på så det ryker om det så kommer vi att vinna köpstämman.

Jag har ringt på hos många grannar och det är flera stycken, som tidigare varit emot, som nu kan tänka sig att köpa (tack vare att jag pratat med dom). Visst har några blivit sura men det får man ta. Vi har i nuläget inte råd att hålla oss med Rädda Linjalens hycklande "finmoral".

Vad betyder finmoral egentligen? Att bry sig om sin nästa kanske?

Martha i Hagen sa...

Den som är minst gapar mest säger man ju... Viktor(y) som också kan läsas "victory" har förvisso sin uppfattning klar om har man ska göra med Linjalen. OK, men arbeta utefter dina önskningar så som du själv skulle vilja bli bemött.

Förresten så har någon, med samma namn som jag har, skrivit en ny kommentar på ja-bloggen. Det känns obehagligt att läsa en text som jag själv inte står för. Jag vill fortsätta att hyra av allmännyttan. DET står jag för däremot. From nu så har jag ett annat nick.

Annelie sa...

Anonym 7/7 00:37:

Brf är inte "vi själva" som du säger.
Medlemmar får inte komma till tals på möten och bara ett utvalt fåtal blir inbjudna till brf's små "grupp-möten".

Det är på dessa möten man t ex utsett den odemokratiska, anonyma Demokratigruppen, Rädda Linjalen-gruppen, Förbättringsgruppen m fl och det är även där man utnämnt Markus som driver Ombilda Linjalen-sidan till blogg-general.

Hur mycket blev du tillfrågad om det ifall du nu inte var på dessa möten?
Står DU för utskick som dessa grupper gör? För det kan jag lova att ett flertal av brf's egna medlemmar inte gör; i själva verket är det många som tycker grupperna och deras ageranden är djupt oroande och odemokratiska.

Jag kommer aldrig köpa en lägenhet i Linjalen, det skulle aldrig falla mig in.

Och om du frågar om jag vill byta hyresvärd till denna pajas-brf blir mitt svar detsamma: aldrig i livet.

Anonym sa...

Bara nyfiken..hej du dotter till mannen som blev lite efterföljd av en annan man...har det upphört nu?

Sen håller jag med Annelie, skulle aldrig i livet vilja ha denna pajas-brf som hyresvärd!

Anonym sa...

Är det fler än jag som tycker att Styrelsen i Brf är tysta?
Det snackas hej vilt på bloggarna men varför säger inte Eva Fee något? Eller någon annan från styrelsen? Varför framför inte dom sina åsikter och pratar med oss.

Eller Landahl/Öhman, var är dom?

Eller kvinnan som har hand om all ekonomi, var är hon, hon borde ju ha mycket att säga och vi borde ha många frågor til henne..

Rädda Linjalen sa...

Anonym 07.27

Det är en medveten taktik från styrelsens sida att hålla sig undan och låta andra göra "grovjobbet". Inför första köpstämman var de tysta och lät de tjusiga advokaterna från Landahl Öhman föra deras talan. Den här gången är det samma sak fast nu har man överlåtit till anonyma bloggare, demokratigruppen, förbättringsgruppen, Rädda Linjalengruppen, "trädgårdsintresserade lärarinnor" m.m att hetsa mot oss hyresgäster som vill bo kvar i allmännyttan.

Debatten förs nu på en så låg nivå och metoderna, som förespråkas på bla. Brf-bloggen. för att föra ut sitt budskap och samla in fullmakter är så pass fula att Brf-styrelsen inte gärna öppet kan ställa sig bakom detta.

Så det är som vanligt när det gäller Brf-styrelsen. Största möjliga tystnad gäller!

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Räknestickan sa...

Jag håller med om att det skulle vara intressant att få höra styrelsens nya kassör uttala sig om kalkylen och hur hon ser på de finansiella utsikterna för BRF. Hon måste ju vara vald för sina goda kunskaper om ekonomi.