fredag 5 juni 2009

Ny rekordttid för årsmöte!


Brf Linjalens årsstämma var en väldigt snabbt avklarad affär. Mötesordförande Ingmar Nygren-Bonnier avverkade mötet utan det onödiga tjafs man uppenbarligen ville undvika. Ovidkommande punkter som "Övriga frågor" och att låta medlemmar nominera förslag till styrelse nobbades stenhårt och förekom således inte, vilket sparade tid. Vissenligen har man i brev förklarat att man bara är skyldiga att svara på frågor på medlemsstämmor, men vadå - en gång är ingen gång.

Snabbt som ett brev på posten trummades den nya styrelsen igenom. Tre nya namn presenterades. Lite synd kan tyckas att ingen av de nya styrelsemedlemmarna presenterade sig, men det verkade spela föga roll för många av de medlemmar som anslutit till mötet. Skojigt att se att människor kan komma överens utan diskussioner - och det är säkert kanonmänniskor de där nya i styrelsen, vilka de nu är...

Vidare kom den där hemska motionen om att styrelsen skulle hålla sitt löfte och dra tillbaks intresseanmälan. Stor beredskap samt dörrknackning hade ägnats att motverka detta kuppförsök. Mötesordföranden bestämde sig slugt för att förneka motionärerna att tala för sin sak. Lite ovanligt kanske, men det sparade trots allt ytterligare lite tid - och många av medlemmarna ville komma hem så snabbt som möjligt.

För säkerhets skull avslog ordföranden också enväldigt ett par medlemmars önskemål om sluten omröstning, vilket var bra på det sätt att alla verkligen kunde få se vad grannarna tyckte. I en sann demokrati måste ju alla kunna stå för sina åsikter tycker vi - i alla fall ibland.

Då skilda uppgifter cirkulerar, och då många bett oss redovisa resultatet för omröstningen och dess förutsättningar skall vi givetvis göra det.
Vi har inte (förmodligen på grund av demokratiska skäl) blivit uppdaterade om det aktuella medlemsantalet (vilket 2 april var 58% av alla hushåll/lokaler). Vi utgår helt fräckt ifrån hur det såg ut då.
Men ändå - This is the vote of the Linjalen Jury:

Antal närvarande medlemmar: 178 personer (53% av det totala medlemsantalet)
Antal fullmakter: 47 (14% av det totala
medlemsantalet)
Totalt antal röster: 225 (67% av det totala
medlemsantalet)
Antal röster mot motionen, inklusive fullmakter: 168 (50% av det totala
medlemsantalet)
Antal röster för motionen, inklusive fullmakter: 11 (3% av det totala
medlemsantalet)
Antal nedlagda röster: 48 (14% av det totala
medlemsantalet)

Hur många av de nedlagda rösterna som hade röstat för motionen i en sluten omröstning förtäljer inte historien, men så mycket kan man säga - att det inte kan ha varit lätt att höja sitt röstkort för ett JA för motionen bland alla dessa granskande grannar.

Slutsatser:
Märk väl att 50% av medlemmarna inte ens brydde sig om att komma till denna avgörande omröstning. Då den här omröstningen baserade sig på antalet medlemmar, och inte hushåll som på köpstämman, kan man bara höfta till om hur många hushåll 168 medlemmar kan representera. Vi är generösa och räknar det till 120 hushåll. På köpstämman 2 juni fanns det 461 hushåll och lokaler med rösträtt. Räknar man likt en köpstämma på de frånvarande som NEJ-röster till styrelsens yrkande om avslag blir resultatet detta:

Antal närvarande hushåll/lokaler, inklusive fullmakter: 35%
Antal röster för avslag av motionen: 26%
Antal röster för motionen: 74%

I övrigt en stor eloge till mötesordföranden som smattrade igenom hela årsmötet, utan jobbiga frågor, på arton minuter blankt, vilket måste vara något av ett rekordi alla fall i vår del av världen. Full fart och locket på! Ingmar gav på detta sätt föreningsdemokratin ett nytt ansikte som vi alla kommer att minnas lång tid framöver. Snyggt jobbat!

Johan Johansson / Rädda Linjalen

21 kommentarer:

Pär sa...

Man skulle varit där. Jag gillar trumsolon.

Anonym sa...

Jag håller med om att det hade varit bättre med en sluten omröstning. Däremot tror jag att resultatet i så fall hade visat på ett ännu större antal som röstade mot motionen. Nu var antalet som röstade nej med handuppräckning så överväldigande stort så det var inte helt nödvändigt.
Min fråga till er är; varför sorterar ni bort kommentarer som är seriösa medan ni tar in inlägg som inte är så trovärdiga? Ett exempel - personen som skriver "grönt kort" på mötet. Det fanns inga gröna eller röda kort på mötet!
Min fråga är fortfarande - Hur stämmer det med att representanter i den lokala Hyresgästföreningenär medlemmar i Brf utifrån Hyresgästföreningens fastställda förhållningssätt för förtroendevalda vid ombildningar? Det kan vara en provocerande fråga men jag skulle tro att ni har allt att vinna på att svara på den.

Granne i 56:an sa...

Jag jobbade på onsdagskvällen och tänkte att med flera så viktiga frågor skulle nog årsmötet dra ut på tiden. Hade därför inte möjlighet att ta ledigt i flera timmar för att delta, utan skickade en fullmakt.

Men hade jag vetat att det hela skulle vara över på drygt en kvart hade jag givetvis tagit en kort paus från jobbet och kvistat förbi. Det hade varit roligt att få träffa den nya styrelsen. Tydligen visade den ännu ett prov på “Democracy without any questions asked”. Skönt med ett gäng förtroendevalda som inte vill slösa med andra människors tid utan bara med deras pengar. Då vet man var man har dem och det känns tryggt.

Tack för redovisningen av röstningen. Jag röstade för motionen. Och resultatet visar att majoriteten av de boende i kvarteret faktiskt gjorde likadant. Att man föredrar att vara hyresgäst hos Allmännyttan kan kan man nämligen visa på flera olika sätt.

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Anonym 6.15
Till skillnad från ja-sidans blogg sorterar vi nästan inte bort någonting. Bara rena felaktigheter, upprepningar, ovidkommande saker och dumheter.
Vad som anses seriöst och inte kan vi däremot säkert ha olika syn på.
Att vara medlem i brf kan alla i kvarteret vara, även som förtroendevald i HGF. Däremot kan man inte sitta kvar som förtroendevald i HGF om man samtidigt är förtroenvald i brf. Så enkelt var det.

Lars Olov Fredh sa...

Katastrof för Brf - Intresset för köp har halverats..

Som Johan skriver röstar man per medlem i ett årsmöte och per hushåll på en stämma. Jag tycker att Johan har varit mycket försiktig i sitt antagande att 168 medlemmar motsvarar 120 hushåll Jag tror att utan att vara alltför spekulativ det går att anta att de 168 medlemmar som på årsmötet röstade för att fortsätta ombildningsprocessen representerar cirka100 hushåll.. Jämför man denna siffra med de tidigare 201 hushållen som röstade ja på köpstämman den 12 mars, kan man konstatera att intresset för köp har halverats tre månader.

Då är det mycket tragiskt att en minoritet av hushållen i Linjalen, cirka 20 procent, kan fortsätta agitera mot att bevara hyresrätten i Linjalen hela sommaren. De har nu startat grupper av bostadsrättsaktivister till exempel demokratigrupp, jaga räddalinjalengrupp, som agiterar på möten och skickar konstiga meddelanden i brevlådorna. Vad som saknas är en ekonomigrupp, eftersom de varje gång vi tar upp ekonomi, alltid svarar "Jag är ingen ekonom".

Resultatet från årsmötet den 3 juni blev alltså att omvandlingsterrorn fortsätter. Inga lagliga medel finns att stoppa den utan det är bara att uthärda plågan.

Lars Olov Fredh

Olof sa...

Glädjande att demokratigruppen fick in en representant i styrelsen. Det kommer att minska förvirringen över vem som står bakom vad i den brokiga Brf-familjen.

Kul också att träffa alla trevliga grannar på årsmötet. Stämningen var glatt uppsluppen tycker jag. En av mina grannar gjorde visserligen upprepade "fuck-off"-tecken mot mig och vässte fram "du är otäck...du är så jävla otäck" och några andra bytte plats eftersom "man inte vill sitta i närheten av pöbeln". Men det får man väl mest se som ett utslag av underfundig humor.....tror jag i alla fall. Det är ju inte lätt att vara poulär i alla lägen!

Precis som Johan vill jag ge en stor eloge till Ingemars förnämliga sätt att leda mötet. Hans klubbteknik var blixtrande snabb. Han kommer att bli legandarisk inom föreninmgsvärlden och kommer förmodligen att kunna välja och vraka bland lukrativa erbjudanden i framtiden.

Det känns tryggt att veta att föreningen är i goda händer om olyckan skulle vara framme i augusti.

Anonym sa...

Men Olof du måste känna dig djupt kränkt..
Dax för en polisanmälan ?
Här tycker jag att du inte skall lägga fingrarna emellan.
/MVH

Anonym sa...

Vad tycker RL om Stockholmsmodellen? Eftersom HGF är för den stödjer väl ni också detta hyressystem?

Ulrika sa...

äldigt konstigt att man glatt röstar in tre nya medlemmar i en styrelse utan att de flesta i lokalen hade någon aning om vilka människorna är.

Det känns ju tryggt som eventuell blivande hyresgäst. Att ha ett gäng hyresvärdar där vem som helst kvalar in osett in blanco.

Man hade lika gärna kunnat ha röstat in någons guldfisk. Undrar just om min dammsugare kan bli medlem i demokratigruppen?

Olof sa...

Anonym 18.23

Jag känner mig inte kränkt och någon polisanmälan är inte aktuell. Vad får dig att tro det? Gratisunderhållning på hög nivå av Brf Linjalen. Jag klagar defenitivt inte! Det var länge sedan jag hade så kul!

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Anonym sa...

Bra Olof! Du tar det det humoristiskt, alla ledande personer i RL klarar inte det utan brukar polisanmäla grannarna
Därav min undran.

Maria sa...

Anonym 18:23 gör sig lustig över kränkning och polisanmälan för förtal men det är ett brott som omfattas av Brottsbalken,5 kap:

1 §
Den som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.

2 §
Är brott som i 1 § sägs att anse som grovt, skall för grovt förtal dömas till böter eller fängelse i högst två år. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas om uppgiften genom sitt innehåll eller den omfattning i vilken den blivit spridd eller eljest var ägnad att medföra allvarlig skada.

Den som förtalar en annan människa bryter även mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som är en del av folkrätten:

Art 12
Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.

I grunden handlar det om respekt, det värde omgivningen sätter på en persons handlingar och åsikter. Därmed kan respekt inte krävas, den måste förtjänas.

För att jag som hyresgäst ska kunna vara trygg i mitt boende måste jag känna respekt för den som är min värd. Det sorgliga är det är något BRF inte tycks ha förstått.

Vet inte vem du är eller vad du anser dig ha för information om den aktuella händelse som har polisanmälts. Men det här är något väl värt att beakta för alla som vill leva i en demokrati, eller?

Olof sa...

För tydlighetens skull:
När jag och andra beskriver Brf:s årsmöte som underhållande så är det naturligtvis frågan om ironi. Därav mitt svar till anonym 18.23

Vad gäller utskicket från demokratigruppen som Maria syftar på så var det ett grovt påhopp på alla de som jobbat aktivt i nätverket Rädda Linjalen.Här handlar det om allvarliga kränkningar av framförallt de som stått uppsatta på RL:s kontaktlista. Här fanns direkta anklagelser om att vi hotar hyresgäster och verkar som angivare.

Demokratigruppen, nu också representerad i styrelsen, gick genom dessa anklagelser över gränsen för vad som är acceptabelt i en demokratisk debatt.

Vi har på denna blogg krävt ett svar från styrelsen om hur de ser på dessa anklagelser och på vilket sätt de var inblandade i demokratigruppens utskick.De är fortfarande oss svaret skyldiga!

Olof Fryklöf/Rädda Linjalen

Lars Olov Fredh sa...

Brf saknar stöd för ombildning från nödvändiga 212 hushåll.

Efter att jag har analyserat valresultatet från årsmötet lite till får jag erkänna att Johan hade mera rätt.
Till min förfäran ser jag att intresset för att köpa endast har minskat 60% de senaste tre månaderna. För att inte alla helt ska tappa humöret vill jag påminna om att kalkylen bygger på att 73% måste köpa således antalet intresserade köpare måste öka med bara 276% mot dagens. Det var nog denna insikt Eva Fee hade när hon öppnade årsmötet. Jag skulle gärna ha läst hennes taknar när hon då insåg katastrofen för Brf.

Lars Olov Fredh
.

Ulf sa...

Hejsan!
Är lite nyfiken, är det Du Johan som skrivit artikeln i tidningen Hyrespressen angående Linjalen!?! Går nämligen rykten om detta...

Anonym sa...

Ge aldrig upp!
Senaste tidens utveckling över större delen av västvärlden är en klar indikation på att hyresrätter verkligen behövs! Allt färre har råd att köpa sig en bostad och allt färre vill ta lån.

Never ever give up!

Ingen som har kontakter i media? Övergreppen på demokrati och vanilg mötesordning är skrämmande!

Micke S

Johan Johansson / Rädda Linjalen sa...

Ulf:
Det är det som är skillnad på Rädda Linjalen, Brf och jabloggen. Där "går det rykten", gärna planterae av anonyma personer som hänvisar till andra anonyma personer. Sådant låter vi bli här.

Svar: Nej, jag har inte skrivit någon artikel i tidningen. Inte den du menar och ingen annan heller. Jag skriver alltid under det jag är upphovsman till.

Martha sa...

Hej på er, idag är det köpstämma för mitt hus. Det senaste här är att om man inte går på mötet så betyder det att man röstar ja till köp (sic!). Med resultat att vissa blir så förvirrade så de skriver fullmakt. *suckar*

Magnus sa...

Under kvällens möte grusades många förespråkares förhoppningar när tjatet om marknadshyror grusades.
Själv har jag aldrig varit det minsa orolig. Det var nästan komiskt att höra brf styrelsen yttra sina tolkingar av vad de trott, eller snarare hoppats, att hyresgästföreningens innerstadsavdelningar hävdat. Svar fick de av samma människor som brf styrelse och bloggskribenter hänvisat till, och inte en siffra var rätt.

Hoppas att det är färdigbabblat om dessa förbannade marknadshyror nu. Det blir inga, hur gärna än brf önskar. De har aldrig ens varit på tapeten!

Nu hoppas jag att brf börjar snacka om väsentligheter som ränteutvecklingen, den ekonomiska planen, sina egna demokratiska brister, finanskrisen med mera. Vad säger ombilningstalibanerna om allt det?

Martha sa...

Hej, igår röstade 51 % för att Hagen skulle köpas. Av 77 personer var 52 närvarande, 11 var fullmakter, resten var hemma av olika orsaker. Så det blev alltså ingen affär.

Anbudstiden går ut sista augusti så jag hoppas att man lägger ner det här nu. Jag ska läsa stadgarna igen och kolla lite saker.

Maria i Linjalen sa...

Martha, ville bara säga GRATTIS!