onsdag 15 juli 2009

Ring inte på. Tack!


Flera personer har hört av sig till oss och berättat hur de blivit uppsökta och utsatta för övertalningsförsök att skriva på fullmakter, trots att de förklarat sig ointresserade. Detta har hänt både på gården, via dörrknackning och per telefon.

Vi i Rädda Linjalen tycker det är viktigt att hyresgästernas åsikter och integritet respekteras. Därför har vi tryckt upp klistermärket alla har fått i sina brevlådor. Vill man slippa oönskade påringningar och övertalningsförsök kan man sätta upp märket på sin ytterdörr. Som köpstämman i april tydligt visade har många redan bestämt sig för att rösta nej. Andra vet redan att de tänker rösta ja. Gott så.

Med märket på dörren kommer man förhoppningsvis lämnas ifred, oavsett vilket åsikt och ståndpunkt man har i frågan. Vi utgår från att även Brf Linjalen representanter visar sina grannar respekt, och lämnar alla grannar som satt upp märket dörren ifred. Alla ska få ha sina egna åsikter, oavsett om man är för eller emot en ombildning.

Skulle du ändå bli uppsökt och utsatt för påtryckningar kan du maila oss, ringa våra kontaktpersoner eller kontakta Stockholmshem. Personlig integritet borde vara självklart, men tydligen måste detta markeras. Vi hoppas att våra grannar har möjlighet att göra det ordentligt nu, och att denna markering tas på allvar.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

24 kommentarer:

Klisterprinsessan sa...

Blev verkligen glatt överraskad när jag hittade lappen med klistermärket på hallmattan. Vilket utmärkt initiativ! Givetvis ska allas åsikter respekteras och alla har rätt att slippa oönskade påhälsningar i hemmmet. Har redan satt upp klistermärket på dörren och ser nu fram emot en lugn och skön fortsättning på sommaren. En sådan önskar jag också alla mina grannar.

Anonym sa...

Följande kommentar har lagts in av Viktor på Brf:s blogg. Kan inte vara en slump att hans kommentarer alltid tas med:

Viktor (y) sa...
Fick just Rädda Linjalens klisterdekal i brevlådan. Den åkte omedelbart i papperskorgen.
Jag förbehåller mig också rätten att ringa på mina grannar för att informera om ombildningen, klisterlapp eller inte. Nu får det vara sluttramsat från RL:s sida. Ingen bestämmer vad jag får och inte får göra fram till köpstämman 27 augusti. Om någon blir störd, be it!, här talar vi om vårt livs viktigaste ekonomiska beslut.

den 15 juli 2009 17:17

Ulrika sa...

Viktor: Du verkar ju verkligen ha bestämt dig. Varför kastade du då klistermärket i papperskorgen?
Det är ju även till för sådana som du.

Maria sa...

Viktor, dina grannar är fullt kapabla att fatta sina egna viktiga ekonomiska beslut utan dina plumpa övertalningsförsök. Istället för att störa dem som inte vill ha besök tycker jag att du ska sätta dig ner i soffan och slå upp ordet "respekt" i en uppslagsbok. Vem vet, kanske lär du dig någonting.

Anonym sa...

Märket sitter på dörren. Den som ändå är oklok att ringa på min dörr ska få en tydlig lektion i att snäsa av ett övertalningsförsök.

K sa...

Är denne Viktor(y) ett skämt?!
Man måste ju ändå respektera uttalade önskningar om att bli lämnade ifred!
Fattar han inte att han bara jobbar emot sin sak genom att tvinga sig på folk?

Anonym sa...

Vårt livs viktigaste ekonomiska beslut.

Visst men har någon kollat upp den ekonomiska kunskapen i styrelsen.

Gå lite djupare så finns det några små saker att upptäcka !

Lycka till med köpet - jag vågar inte

Gella sa...

Jag tycker att det är oerhört barnsligt av Viktor att skriva "Ingen bestämmer vad jag får och inte får göra". Om jag med denna klisterlapp uttrycker att jag inte vill bli störd, borde han respektera de!

Lättlurad? sa...

Viktor skiter i sånt. Bland BRF:arna är splittringen total och han tillhör falangen "Köpa-sälja-flytta-och-skit-i-grannarna". Undrar vad falangen "Köp-så-att-alla-kan-kratta-löv-tillsammans" har att säga? Vad tycker "Det-här-är-en-lönsam-affär-för-alla-vi-loooovar" om det hela? Och att få höra en åsikt från "Demokrati-handlar-bara-om-att-äga" vore också intressant. Säkerligen kan de höja debattnivån flera snäpp med nya vassa argument.

Gella sa...

Härligt att Stockholmshem har fixat en så fin berså på gården! Skall bli skönt när köpestämman är över så att det kan hända lite mer i fastigheten och att stämmningen kan bli bättre!

Anonym sa...

Gella /
I den bersån kan vi ha party när eländet är slut och det blir nej till ombildning en gång för alla.
Se bersån som en liten tröst för den förstörda sommaren.

Rädda Svärdet sa...

Vilket utmärkt bra initiativ. Har ni några över så tar Rädda Svärdet gärna emot...

Hälsn. Ylva

Anonym sa...

Det är märkligt att det ingår folk i "förbättringsgruppen" som öppet deklarerat att de ska sälja för att köpa hus!
Spel för gallerierna???

Anonym sa...

Finns det inga bättre argument mot än att du tror att någon vill få råd att köpa hus? Då är det nog klokast att rösta ja!

Anonym sa...

Förbättringsgruppen jobbar mest på förbättringar för sin egen del, dvs köpa, sälja och flytta. Spel för gallerierna, visst... men vem tror de går på det? Patetiskt!

Anonym sa...

Anonym 20/7 15:24 - det märkliga är väl inte att någon vill köpa, göra ett klipp, sälja och dra.
Det verkar vara det som alla som jobbar för en 0mbildning vill.

Det märkliga är varför de bildar en förbättringsgrupp för att lura i andra att de tänker stanna och jobba för förbättringar inom området.

En STOR LÖGN. Ett STORT SVEK. Och en STOR SKAM.

Stå för att ni vill göra ett klipp och sticka i stället för att låtsas att ni bryr er.
Fähundar.

Anonym sa...

Saxat från Rädda Hyresrätten om hur det gick efter ombildningen i Fältöversten:

Allt som lovades att ta itu med av BRF Fältan, i de fall folk röstade Ja till BRF som hyresvärd/köpte sina hyreslägenheter/ombildade, har helt runnit ut i sanden.-Stora Lovord/Löften skissades på av BRF:FÖ:s om bud HSB Christer Sigevall inför ombildningen. Inget har uppfyllts.
Vi lever fortfarande med ett ickefungerande sopsystem (provisorium sedan 2004 då sopnedkasten stängdes av dårvarande HV) än sämre tillgång till att "komma hem" dvs de hissar och rulltrappor som leder upp till våra hem från gatuplan står nästan för jämnan. Rulltrappan har stått sedan före jul. Inga planer finns att reparera. BRF FÖ vill chockhöja hyran. Hyresförh har strandat, återupptas först i augusti. BRF styrelsemedlemmar hälsar ej på "vissa". Inte ett knyst om ev HLU. En styrelse (BRF) som inte är kapabel att sköta ett sånt här stort bygge=534 lägenheter/hushåll.

Turbulensen av boende är enorm. Ca 40 % verkar ha flyttat. Alla nya bygger ständigt om, med förfärliga störningar som följd hela tiden. Eftersom det hela tiden kommer nya bostadsrättsägare och varje ny sådan vill bygga om, så finns det ingen "början eller slut" på dessa störande byggen.

Trivseln är försämrad, tycker t o m de som köpt och uppskattningsvis har ca 30 % ångrat de köpt. T o m bostadsrättsägarna är mycket missnöjda med styrelsearbetet./BRF.s) Ngt större intresse från de som äger att delta i beslut/yttra sig finns ej heller. Varför styrelsen BRF kan härja som den vill. Som ex kan nämnas på BRF FÖ:s senaste årsmöte i juni 2009 deltog 140 personer av ca 450 bostadsrättsägare.

Johannes sa...

"Saxat från Rädda Hyresrätten"
Jo, det känns ju som en skönt objektiv tidskrift : )
Den har väl som enda syfte att motverka ombildningar och se till att det bibehålls så många hyresobjekt som möjligt? Visa gärna underlaget för deras beräkningar på "uppskattningsvis 30% ångrat...", men av någon outsäglig anledning trillade väl just de bort i korrekturen?!
Ha en fin dag allesammans, oavsett sida!

Johan sa...

Ingen har påstått att Rädda Hyresrätten skulle vara objektiv. Inte heller är det någon tidskrift, som du gör gällande. Däremot litar jag mer på att någon nejsägare som faktiskt bor i Fältöversten vet mer om saken än jasägaren Johannes i Linjalen.

I övrigt tycker även jag att de människor i "förbättringsgruppen" vars huvudsakliga mål är att sälja och flytta beter sig omoraliskt.
Samma sak gäller ett antal människor i styrelsen som upprepade gånger bedyrat att de tänker bo kvar för alltid, samtidigt som de påstår något helt annat i privatare situationer.

Det är en sak man vet vid det här laget. Vad styrelsen påstår betyder absolut ingenting. Det vet folk i kvarteret också. Man har ljugit lite för många gånger för att ha någon större trovärdighet i folks ögon.

Anonym sa...

På "Ombilda Linjalen" förundras man nu över den fina uteplatsen som kommit!
Har RL farit med osanning angående underhållet av gården?
NEJ!!!
Idogt arbete och påminnelser till Stockholmshem om tidigare utlovade förbättringar har givit frukt.
Brf-anhängarna svartmålar gärna Stockholmshem, men vi andra vet av egen erfarenhet att de är goda hyresvärdar som håller sina löften!
Vi vill bo kvar i Stockholmshem! Inte lyda under oket av en inkompetent styrelse där det godtyckligt kan tas allehanda beslut utan insyn.

Anonym sa...

Alla som äger är vinnare, säger man på "Ombilda Linjalen".
Visst är det så!
Vi i Linjalen äger gemensamt vårt boende redan!
Alla är vi lika inför Stockholmshem, och så vill vi i RL att det ska förbli!
Jag ber till Gud att det blir ett NEJ 27 augusti!

Anonym sa...

"...där det godtyckligt kan tas allehanda beslut utan insyn"
På vilket sätt skiljer sig detta från Stockholmshem? Beslutsfattandet i ett dotterbolag till ett kommunalt ägarbolag är inte mindre slutet än bågon annanstans.

"Vi i Linjalen äger gemensamt vårt boende redan!"
Hehe, jo vi skattebetalare äger ju en massa saker som kostar pengar utan att vi får något inflytande över dessa, t ex kollektivtrafiksystemet, många av kungens slott, riksdagshuset och landets vägar, Samma sak med den s k allmännyttan! Vi behöver förvisso inte finansiera den via skatten men kommunen plockar in pengarna på hyran via avkastningskrav på Stockholmshem. Med HGF+SABO's förslag från i våras försvinner spärrarna för avkastningskraven och de kommunala bolagen kan då bli ännu bättre vinstmaskiner för kommunen än de redan är. Inflytandet över vårt boende är inte heller stort i praktiken, hyresgästerna har rätt att lämna förslag men det är ägaren som bestämmer! Jämför detta "ägande" av ditt boende med att vara med i förening som drivs enligt själkostnadsprincipen och där du och dina grannar tillsätter styrelsen.

Anonym sa...

till anonym 24/7 13.12:
Jag hyr också av sthlmhem men i en förort som också är under ombildning och jag håller med dig till stor del. Alla är vi lika inför sthlmhem, ja det stämmer.
En del ivrare hävdar att sthlmhem är vinstdrivande. Och ja, det må så vara men dessa vinster går ju tillbaka till oss i form av underhåll och förbättrande åtgärder eller hur?
Sen säger en del att man bryr sig mer och engagerar sig mer när det är brf -tror inte jag på. Dessutom vill man engagera sig i sitt boende kan man göra det via boendeinflytandeavtal som finns i sthlmhem, men om man inte vill behöver man inte. Jag håller också tummarna för er att det blir ett nej och jag håller tummarna för nej här i förorten och att politikerma i alla partier får upp ögonen för det odemokratiska i många ombildningar!
Vet ej hur det är med dig, men jag har inte mått bra av denna ombildningskarusell som varit. Längtar tills det är över...bara vi inte hamnar i samma sits som er med köpstämma på köpstämma...

Anonym sa...

Anonym 20.30:
Apropå din "självkostnadsprincip" faller detta argument totalt på grund av den krasst ekonomiska verkligheten.

Vi köper nämligen inte fastigheten till något självkostnadspris. Skulle Linjalen säljas som hyresfastighet skulle priset ligga 40-50% lägre än det nuvarande priset.

På grund av priset på kvarteret blir denna "självkostnad" ofantligt mycket större än hyrorna. Vid ombildningar plockar allmännyttan in all vinst för eviga tider i och med priset man sätter.
Helt rätt tycker jag.