måndag 17 januari 2011

Vart tog dialogen vägen?


Joakim före valet. Nu undrar många vart dialogen tog vägen?

Det blev en trevlig och informativ träff om stadshusets planer gällande ombildningar som nätverket Rädda Hyresrätten höll i AFB-huset 12 januari. Tyvärr fick förra mandatperiodens ansvariga i området, Joakim Larsson(m), ett hastigt förhinder som gjorde att han fick ställa in sitt deltagande. Som av en slump dök Joakims förhinder upp strax efter att hans sekreterare informerats om vilka övriga deltagare som skulle delta i mötet - d.v.s. personer från nätverket Rädda Linjalen, HGF:s regionsordförande Terje Gunnarsson samt personer som tvingats flytta efter uppslitande ombildningsprocesser.

Vi vill inte påstå att detta har med saken att göra, men det är tråkigt att den ansvariga för ombildningskarusellen i Stockholm aldrig varit beredd att delta i en debatt om konsekvenserna av Stadshusets utförsäljningar. Med tanke på att Joakim Larsson gick till val på att "Staden skall utvecklas i dialog med Stockholmarna" blir denna brist på just dialog minst sagt märklig. För många som drabbats av Stadshusets experimentverkstad när det gäller ombildningar känns löftet om dialog i bästa fall som ett skämt, och i de flesta fall som ett hån.

Något som togs upp på mötet var hur Stadshuset verkar se på sin upprepade käpphäst "blandade upplåtelseformer". Nu när det står klart att man medvetet lutat sig mot missvisande statistik, samtidigt som man verkar vara beredd att sälja även de sista smulorna allmännytta i flera områden (Enskede, Aspudden m.m.) skulle det vara intressant att få Stadshusets syn på vad "blandade upplåtelseformer" egentligen är.

Denna fråga var en av många som Joakim Larsson inte var på plats för att svara på. Vi hoppas på att att ansvariga i Stadshuset å det snaraste kryper upp ur sina gömställen och har en öppen och ärlig dialog med sina medborgare. Att, som nu, lägga locket på och springa och gömma sig inger ärligt talat inget större förtroende.

Angående Stadshusets skeva syn på blandade upplåtelseformer vill vi återigen länka till detta lilla nyhetsklipp, som säger det mesta:


Att Stadshuset även plöjt ner tiotals miljoner i projektet Bilda Bostad, som på ett ensidigt sätt propagerar för ombildningar stärker knappast tilltron då man i nästa andetag säger sig värna om hyresrätten.

Bilda Bostads så kallade informationsmaterial görs i hög grad av ombildningskonsulter i den självutnämnda branschorganisationen SBB. Just SBB:s tongivande medlemmar har även de varit i blåsväder, inte bara genom att ha iscensatt några av våra mest omskrivna skandalombildningar, utan även för att ha skickat ut pressmaterial med grovt missvisande statistik (SE LÄNK)

Att banker och andra mer eller mindre seriösa låneinstitut har varit väldigt generösa med att ge lån är ett välkänt faktum. Att en BRF-styrelse ofta består av oerfarna människor är även det väl dokumenterat på den här bloggen. Kombinerar man en styrelse med okunniga respektive oseriösa medlemmar kan det få förödande konsekvenser. Här är ett exempel på de bedrägerier som kan uppträda som svallvågor i bostads/lånedjungeln:En annan följetong i sammanhanget är ombildningen av bostäderna i RINGEN på Södermalm. Området såldes först till BOULTBEE, trots att Stadshuset fått flera varningar om misskötsel och ockerlika hyreshöjningar. Därefter ombildades bostadsdelen på ett allt annat än seriöst sätt. Föreningens KASSÖR och andra styrelsemedlemmar är föremål för väl grundade brottsundersökningar.

Nu är Ringens f.d. kassör även inblandad i en miljonrullning i Statens Exportråd. Vi citerar Aftonbladet:
"I september förra året började miljonerna strömma in till ”uppfinnaren” Landgrens projekt, bland annat från Stellan Bergquist. Samma höst satte han också sprätt på en hel del pengar privat. Den 21 oktober leasade han en Bentley Continental GTC Speed 3W – nypris 3,35 miljoner.
Månaden efter ställde han till med ett storslaget bröllop på Åland. Landgren gifte sig med en 20 år yngre ukrainska. Han kom i en lustjakt – en 23-meters Princess. Han och blivande hustrun fördes till och från kyrkan i en limousine som hade fraktats till Åland enkom för detta tillfälle. Landgren hade bokat hela övervåningen på Hotell Arkipelag. Enligt tidningen Nya Åland slutade notan för bara mat och dryck på 106.000 kronor. Hustrun fick en Aston Martin i bröllopspresent av Stefan."

Hela artikeln kan läsas PÅ DEN HÄR LÄNKEN. Tilläggas bör att artikelns bild är helt obetalbar.

Detta för ju naturligtvis in tankarna på vart våra gemensamma tillgångar försvinner, och om politikernas jakt på "fuskare" kanske har kikaren inställd på fel målgrupp. Men då det här är en blogg som skall fokusera på ombildningsfrågan så släpper vi tråden för den här gången...

5 kommentarer:

Förbannad hyresgäst sa...

Det är tydligen skillnad på att fatta beslut och att stå för beslutens konsekvenser.

Anonym sa...

Jag fattar inte varför ni gnäller. Nu finns det ju neutrala granskare som går igenom precis allting ju.

Pär sa...

Vilken bild i Aftonbladetlänken! Går det att bli mer bilhandlare än så?

Abacus sa...

@Anonym 02:42

Var finns dessa "neutrala" granskare någonstans? Finns det någon möjlighet att se dokumentation på det de granskat? Och _vad_ exakt är det man granskar?

Anonym sa...

Till abacus: Sk granskare började vara med på köpstämmor först i början av 2010,möjligen slutet av 2009(men vi hade ingen på vår köpstämma vilket skulle behövts). Och det är ett steg i rätt riktning.
Men för övrigt undrar jag precis som du "neutrala? och vad eg granskar dom? Har inte heller fått grepp om detta.
Hoppas regelverket ses efter nu så det blir mer demokratiska processer.
/anonym som tidigare vart med om ombildning