tisdag 23 november 2010

I väntan på...vadå?Nätverket Rädda Linjalen ber om ursäkt att bloggen varit vilande ett tag. Det beror på flera orsaker. Dels en viss form av temporär utmattning, dels att vi på grund av höstens val inte riktigt vetat var landet legat.

Visserligen har vi fortsatt våra kontinuerliga möten för och i områden utsatta för omvandlingsförsök. Men mest av allt har det handlat om att försöka få reda på vad som kommer att gälla i framtiden.

Nu börjar dock förutsättningarna skönjas, och det ser inte ut som att den kommande mandatperioden kommer att bli någon vandring på en räkmacka för oss som anser oss ha valt vår boendeform.

För några dagar sedan gick M i Stockholms Stadshus ut med vilka de kommer att tillsätta i allmännyttans styrelser. Den är enkom nya namn, vilket man kan tolka som att att M i Stockholms Stadshus vill ha tämligen oerfarna styrelserepresentanter som blint följer Stadshusets order. Alliansen i Stadshuset har ett uttalat mål att omvandla lika många lägenheter som förra mandatperioden, det vill säga 30.000 totalt. Ombildningskonsulternas stadsfinansierade propagandacentral Bilda Bostad skall arbeta vidare med oförminskad styrka. Målet är att koncentrera omvandlingarna till Stockholms ytterområden.

Det kan tyckas märkligt minst sagt. Förra mandatperioden skulle ju hyresgästerna "ges möjlighet att äga sina bostäder". Samma sak gäller tydligen nu. Man kan ju fråga sig varför de som inte varit intresserade att göra det, trots att möjligheten funnits i fyra år, helt plötsligt skulle välja att göra det nu?

Vi hoppas dock att Stadshuset har lärt sig något om det uppenbara myglande och fuskande som varit väl dokumenterat, och som många med oss har krävt rättssäkra ändringar av regelverket till.

Innan vi får reda på detta, och Stadshusets mer konkreta planer att fortsätta häxjakten på oss hyresgäster gör vi en resumé av vad som hänt på sista tiden:

Det förra fastighetsdirektören i Stockholm, Torbjörn Johansson, som vi uppmärksammat tidigare, då han avslöjats med att fiffla till sig Skattepengar och därefter fått två miljoner i belöning (eller "avgångsvederlag") för det hela(!) har visat upp sådan högklassig korruption att både han och ledningen i Stadshuset förärats ett eget program av Uppdrag Granskning, som ni kan titta på HÄR.

Skandalföljetången Boultbee fortsätter. Den som anser att Stadshuset agerat ansvarsfullt måste ha blundat helt för det här skämtet till affär. En affär som drabbat medborgarna och småföretagarna i ett antal centrumanläggningar, som Stadshusledningen sprätte iväg utan att ens skriva något avtal om hur de skulle förvaltas. Stadshusledningen väljer nu att lägga på locket på affären och hålla tyst. Precis som vanligt när det gäller uppenbar misskötsel av gemensamma tillgångar.Vidare har stadshusledningen hjälpt just Boultbee att hitta (och godkänna) kryphål att slippa skatta vid försäljningar. Man upprepar även fortfarande mantrat om Odells favorit: ägarlägenheter

Vidare visar tidens tand på hur illa många bostadsrättsföreningar behandlar sina resthyresgäster. De guld, gröna skogar och "förbättringar" man lovat de boende visar sig ofta vara tomma ord. Här är ett exempel bland många.

Nätverket Rädda Linjalen växer, vi består nu av hyresgäster från olika områden i hela Stockholmsregionen. Vi kommer naturligtvis fortsätta att informera och hjälpa de som drabbas av fortsättningen på den här vansinniga cirkusen.

Johan Johansson / Rädda Linjalen

4 kommentarer:

Inger sa...

Kul att höra av er igen. Hoppas ni inte tappar sugen. Den behövs mer än någonsin.

Rädda Linjalen sa...

Näru Inger. Här finns det sug skaruveta!

Martha sa...

Nu verkar det ha brakat loss i stadhuset också. Nya oppositionsborgarrådet Thomas Rudin har polisanmält den ansvariga för affären, Kristina Alvendal. Nu kanske alla handlingar kommer fram, dom har ju varit hemliga...

Eva sa...

Två intygsgivare har blivit av med tillstånden från Boverket på grund av att ha misskött sina uppgifter i flera tvivelaktiga ombildningar.