onsdag 29 juli 2009
En sommar i overkligheten
Den som hoppades på en sommar i lugn och ro efter köpstämman 2 april hoppades förgäves. Än en gång bröt Brf Linjalen sina löften och vägrade ge sig. Sedan dess har vi matats vidare med nya glädjekalkyler, nya löften och nya skräckvisioner om hyror. I själva verket har ingenting hänt sedan den förra köpstämman. Ingenting alls.
Det är samma ekonomiska kalkyl nu som då, samma ekonomiska kalkyl som till och med medlemmar i styrelsen gett hårt kritik. En kalkyl som är en veritabel räntebomb, både vad gäller lån till insatser och månadsavgiften. En kalkyl som tydligt visar att föreningen kommer att ha en väldigt känslig ekonomi, och som utan rimligt tvivel innebär drastiska höjningar av månadsavgifterna så fort räntan börjar röra sig eller något skulle inträffa i fastigheten.
Nu kan vi vänta oss nya löften som ska försöka få oss blivande resthyresgäster att rösta ja. Löften från en förening som aldrig hållit ett enda av sina löften hittills. Det har redan flaggats för ökat boendeinflytande. Boendeinflytande i en förening som aldrig diskuterat någonting med sina medlemmar, som ständigt undviker debatt och som inte ens tillåter frågor på sitt eget årsmöte.
Vi kommer få ännu fler ekonomiska glädjekalkyler från en förening vars styrelses ständiga svar på följdfrågor är att "de inte är några ekonomer". Att detta stämmer behöver man bara titta i den ekonomiska planen för att begripa. Brf Linjalen kommer att vara en av Stockholms absolut mest belånade föreningar redan i startfasen, och man har inga ambitioner att ändra på detta i framtiden heller. Brf Linjalens ekonomiska kalkyl är osäker till och med om den optimistiska prognosen skulle hålla, vilket den har väldigt små utsikter att göra någon längre stund.
Att flera av de som arbetar hårdast för ombildning har som mål att sälja med hopp om vinst och flytta är ställt utom allt rimligt tvivel. Att köpa med mål att bo kvar på lång sikt kommer att bli en väldigt riskabel affär med våra förutsättningar. De som hamnar i den styrelse som ska hålla fartyget Linjalen på rätt köl får ett hästjobb jag inte är avundsjuk på.
På sätt och vis känns det här lite overkligt. Kriser härjar, människor varslas i hundratusental, ekonomin har aldrig varit så osäker som nu. Till och med Anders Borg och Timbro varnar för att bostadsbubblan snart kommer att brista. Men enligt Brf Linjalen verkar ingenting ha hänt. Att ta miljonlån och spekulera i ett miljonprogramområde framställs som ett "säkert klipp". Där är man oense med större delen av sveriges ekonomiska expertis - och inte ens fastighetsmäklarna håller med.
Vi har sagt det förr och vi säger det igen: Upplägget för ombildningen av Linjalen kan möjligtvis gagna den som vill sälja genast, men även det är väldigt tveksamt. Den som köper för att bo kvar spelar ett högt spel. Vi som skulle bli resthyresgäster blir det hos en Brf vi aldrig kunnat lita på och som svikit alldeles för många löften redan nu.
Det kommer att bli en intensiv augustimånad, men sedan är det förhoppningsvis över och majoriteten i kvarteret kan andas ut och fortsätta bo kvar i vår självvalda boendeform - utan att ta lån över öronen.
Till sist några klipp från verkligheten utanför kvarteret Linjalen:
Tvärnit för bostadsrättsombildningar
Efter fjolårets rekordnoteringar har ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter nästan avstannat helt. I Stockholm är minskningen 71 procent, men även i de andra storstadsregionerna har det skett rejäla nedgångar, enligt statistik från Bolagsverket.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR
Anders Borg varnar för fastighetsbubbla
Finansministern varnar för att de stigande fastighetspriserna kan leda till en ny fastighetsbubbla.
– Hittills har vi inte haft några nedgångar och det ska vi vara glada för, men på sikt är fastighetspriserna ett riskmoment, fortsätter han.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR
Bostadsmarknaden viker snart
"Vårens förbättringar i priser riskerar att bli tillfällig när arbetslösheten fortsätter stiga. Svenska bostadspriser väntas sjunka med 5 till 10 procent de närmaste åren. Nedgången blir tydligare i Stockholmsområdet och fordonsindustriregionen i västra Sverige."
Panelmedlemmarnas prognoser kan jämföras med krisåren på 1990-talet då Sveriges bostadspriser backade med omkring 25 procent.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR
Timbros chefsideolog går ännu längre: "Världsekonomin riskerar drabbas av en ny kris"
Den politik som bedrivs av regeringar i Sverige och i övriga västvärlden samt av centralbankerna riskerar leda till att vi fördröjer den ekonomiska återhämtningen och lägger grunden för framtida kriser. Låga räntor och räddningsaktioner för banker och storföretag uppmuntrar till samma huvudlösa risktagande som ledde till den värsta finanskrisen sedan 1930-talet, skriver samhällsdebattören Johan Norberg.
LÄS HELA ARTIKELN HÄR
Johan Johansson / Rädda Linjalen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
39 kommentarer:
Tack! Lite omvärldskunskap är aldrig fel.
Jag hoppas på betydligt mer verklighet från och med september. Nu är det nog!
Festligt. Inget nytt att komma med tydlgen. Då blir det det vanliga. Vad tröttsamt. Så tröttsamt.
Anonym 00.06
Verkligen tröttsamt. Nu är det knappast Rädda Linjalen, som ju inte vill övertyga hyresgästerna att ombilda, som inte har något nytt att komma med. Det är ombildarna som tjatar vidare med samma saker som redan röstats ner med stor marginal. Men jag håller med dig. Det är väldigt tröttsamt, och jag hoppas bfr inser det och ger upp nu.
Det känns lite som att vi är bland de sista som blir inlurade i pyramidspelet just innan allt rasar ihop.
Med tanke på hur brf målar in sig i hörnan på sitt senaste brev i portarna ska det bli skoj att se om de vågar ställa upp och debattera runt det hela.
Herre gud vilket selektivt räknande, blundande och fabulerande man är inne på nu.
Bara som ett litet exempel bland många, hur kommer det sig att de påstår att räntan kan gå upp till 5 procent utan att månadsavgiften skulle påverkas alls? Är brfs glädjekalkyl av månadsavgiften ett fastslaget beslut av gud, eller vad menar man?
Helt klart finns inga skrupler kvar. Nu vill man luras. Det är det som det handlar om.
Pär:
Det står inte att månadskostnaden inte påverkas ALLS om räntan höjs. Vad det står (var just och kollade) är att räntan kan höjas rejält utan att månadskostnaden i br blir högre än hyran i hr. Har du andra kalkyler är det bara att redovisa dom inkl. vilka beräkningsgrunder du använder.
Att det inte lönar sig att köpa och bo kvar, det vet vi. Men jag förstår mig inte riktgt heller på tanken med "klippet" med att köpa och sälja. Ett tankeexperiment:
Jag bor i en HR-trea på 87 kvm med balkong och grönska på Södermalm. För detta betalar jag 6 700 kr/mån.
Jag köper lägenheten för ca 2,3 miljoner och när jag säljer den får jag ut ca 1 miljon extra (en summa som ofta nämns). Jag har nu ingenstans att bo så jag måste ge mig ut på den öppna BR-marknaden (med budgivning) och köpa en ny bostad. Givetvis ska den vara större och finare (helst modernare eller äldre med parkett och kakelugn) samt balkong och grönska.
Minimikravet är alltså en lägenhet på ca 90 kvm på 3 rum och balkong. Den totala kostnaden (lån + avgift) ska inte vara högre än min nuvarande månadshyra.
Har i en dagstidning hittat dessa annonser:
3:a Hammarby sjöstad (balkong)
Fast pris: 6,2 miljoner (!)
Avgift: 6 900 kr
3:a Södermalm (balkong)
Utgångspris 3,9 miljoner
Avgift: 5 100 kr
4:a Södermalm (balkong)
Utgångspris: 2,9 miljoner
Avgift: 6 900 kr
Notera att det handlar om utgångspriser. Var de hamnar eftger budgivning är oklart. Och lägg märke till nivån för avgifterna. Så ser verkligheten ut. Kan någon förklara för mig när själva klippet uppstår?
"Att det inte lönar sig att köpa och bo kvar, det vet vi"
Jasså? Kan du inte visa med ett räkneexempel hur det blir dyrare och inte lönar sig att köpa och bo kvar!
Till Anonym 11.39
Jag kan ge dig ett enkelt exempel.
I exempel 1 på glädjekalkylen från brf som hänger i min port skulle min trea på 87kvm få en månadskostnad på 3.946kr.
Tittar man på SBAB:s hemsida visar det sig att den rörliga räntan 2008 snittade på 5.52%. Betydligt högre än just nu, men å andra sidan en ränta som ligger något under det normala ränteläget. Vi kör på den räntan ska vi se:
Trean skulle då få en räntekostnad på 6.945kr. Eftersom 75% av föreningslånen är helt rörliga innebär det även en höjning av månadsavgiften från 1316kr till 2.935kr. Inbilla dig inte att månadsavgifterna kommer att kunna ligga fast när räntan stiger.
Summa per månad för min trea blir då 9.880kr efter skatteavdrag. Idag har jag en hyra på strax under 6.500kr.
Cirka 3.400kr mer i månaden med andra ord. Då räknar jag ändå med att ekoplanen håller och att 73% köper. Skulle den siffran i stället bli det mer troliga 67% blir min månadskostnad betydligt högre. Jag får det vid ett överslag till att det landar på c:a 10.739kr. Nästan 4.500kr mer per månad än min nuvarande hyra.
Siffrorna bygger dessutom på att varit korkad nog att inte binda något av lånet, vilket brf uppmanar till i exempel 1. Bara det får exemplen att framstå som allt annat än seriösa.
Vad man lätt kan se är att vid ett normaliserat ränteläge är det många i linjalen som har tagit sig vatten över huvudet om de bestämmer sig för att köpa.
Själv skulle jag kunna bära kostnaden, men varför skulle jag köpa en bostad som jag redan bor i om det innebär en betydligt högre kostnad? Jag är varken för eller emot ombildningar, men här gäller det för många att faktiskt analysera vad man ger sig in i. Det vill inte brf att vi skall göra. Det är tydligt, och då blir jag skeptisk.
Jag försökte förklara ungefär samma sak på förespråkarnas blogg för en tid sedan. Det slutade med att man slutade ta in mina inlägg. Varför förstår jag inte. De innehöll bara fakta som vem som helst kan plocka fram med en räknedosa och lite kunskap.
3400 kr extra om du själv väljer att inte binda räntan. Varför binder du inte? Eller lägg undan dom 3000 du sparar varje månad med dagens låga räntor, så har du reserver om räntan går upp. Dessutom har du glömt att räkna med att du har en trygghet i ett övervärde på ca 1.000.000 kr i dagsläget (stämmer rätt bra på treorna)
För den som inte binder räntan kan kostnaderna självklart gå upp och ner. Som det är nu blir det väldigt mycket billigare än att bo i hyresrätt. Binder man inte räntan kan det som i ditt exempel bli dyrare än idag. Men då har du inte räknat med att stockholmsmodellen gör att hyrorna kommer skena. Gör gärna om din kalkyl och räkna med att hyrorna gått upp 60-70 procent. Det är absolut ingen omöjlighet.
Tack till f d Neutral. Det var ungefär de siffrorna jag också hade kommit fram till. Och alla ligger de betydligt över min nuvarande hyra så min slutsats är densamma. Vad jag skulle tjäna på att köpa och sälja undrar jag fortfarande. Men jag väntar mig inte att någon ska kunna förklara det.
Till Anonym 14.35
Ok. Då tar vi exakt samma scenario med en bunden femårsränta och ett föreningslån med de rörliga delarna på snitträntan 5,52%
Skulle 73% av hyresgästerna köpa blir min månadskostnad 8.595kr. Skulle 67% köpa kostar det 9.369kr per månad.
Mellan 2200 och 3000 dyrare per månad. Då jag jag även den här gången räknat med att den väldigt optimistiska ekoplanen håller på alla punkter. Det kommer förmodligen inte att hända, och då kommer det att bli ännu dyrare på grund av höjda föreningsavgifter.
Att hyrorna skulle gå upp så mycket som du påstår är så osannolikt att jag inte tänkder räkna på det. Det får du göra själv, om du nu kan.
Givetvis kan vad som helst hända. Räntan kan gå upp till 500% som den gjorde en gång på 90-talet. Kometen kan slå ner, ett flygplan kan störta i kvarteret mm. Sådant tänker inte jag spekulera i eller göra kalkyler på.
Däremot kan jag tänka mig att göra beräkningar baserade på en normalekonomisk situation, och det är precis vad jag har gjort. Då blir det definitivt både dyrare och osäkrare att omvandla Linjalen till bostadsrätter.
Det finns andra kvarter där en omvandling säkert kan vara en utmärkt idé. Här är det inte så, och de som vill hävda motsatsen får ta till långsökta argument som permanent låga stadssubventionerade krisräntor eller helt orealistiska spekulationsteorier om kommande hyror.
Även om jag också skulle vilja betrakta en omvandling av Linjalen som ett klipp kan jag inte göra det. Då skulle jag ljuga för mig själv. Jag föredrar att hålla mig till den krassa verkligheten, och den ser tyvärr ut så här.
Till Anonym 14.35
Jag kanske ska tillägga att mina beräkningar bygger på de aktuella femårsräntorna på SBAB, som just nu ligger på 4,5%.
OK. Mellan 2200 och 3000 mer i månaden säger du då. Men då jämför du med dagens hyror. Hyrorna går alltid upp. Stockholmsmodellen gör att hyrorna går upp ännu mer för oss som bor i attraktiva områden. Detta måste du ju också ta hansyn till.
Det vi har är alltså:
Det KAN bli dyrare om vi ombildar. Med rörlig ränta blir det flera tusen billigare varje månad just nu. Den rekordlåga räntan väntas hålla i sig 1-2 år. Då har vi dessutom ett övervärde på 1-2 miljoner i vår lägenhet.
Vi VET att det blir dyrare om vi inte ombildar. Då har vi absolut ingenting kvar den dag stockholmsmodellen tvingar oss att flytta härifrån.
Valet är enkelt. För oss båda tydligen.
I vilka andra kvarter skulle det vara en bättre idé att ombilda menar du? Är inte räntorna desamma i alla kvarter?
"Att hyrorna skulle gå upp så mycket som du påstår är så osannolikt att jag inte tänkder räkna på det. Det får du göra själv, om du nu kan."
Varför den dryga arroganta stilen?
Du finner det tydligen osannolikt att hyrorna går upp. Hur mycket har hyrorna gått upp, säg de senaste 10 åren? Tror du att hyrorna går upp mer eller mindre med stockholmsmodellen?
Två månader sedan det kom något inlägg från någon annan än chefsnejsägaren. Har dom andra hoppat av? Ni är få, men blir ni ännu färre?
Låtsasneutral
Det är festligt när du alltid presenterar dina egna åsikter som sanningar. Det känner vi igen sen tidigare. "Tråkigt, men det är så här det är". Om allt är så dåligt som du hela tiden säger, varför blev planen då godkännd? Är det verkligen så att du förstår bättre än alla andra?
Du kanske jobbar med intyg på boverket? Det vore kul att veta vad du heter. Du kanske varit inblandad i intyget till vår brf. Eller så står ditt namn på förstasidan på den här bloggen...
Vilken härligt aggressiv stämning det blev här då! Fakta och ren matematik var ingenting för ombildningsivrarna tydligen. Det kan jag förstå. Sedan är det alltid festligt när anonyma skribenter kräver namn på andra som skrivit saker som inte faller dem på läppen.
Jag har plockat fram miniräkraren och kontrollerat fd Neutrals uppgifter som stämmer till hundra procent. Vill man avfärda det med spekulationer om hyror och tro på övervärden kan man göra det om man vill. Tro är en sak och matematik är en annan.
"Ni är få" var en annan skön sanning från en falang där 26 hushåll håller 1000 personer som gisslan.
Mindre än en månad kvar nu. Gud vad skönt det ska bli när detta är över!
"26 hushåll håller 1000 personer som gisslan"
Jo, att det inte finns fler ombildningspositiva än så kan du ju tro om du vill...
Matematik är förvisso vetenskap men resultaten av beräkningarna beror helt på vilka data man stoppar in de matematiska modellerna. Som något ljushuvud (tillskrivs ibland Markus M. Ronner, ibland Niels Bohr) myntade för många decennier sen så är det svårt att sia och särskilt om framtiden. Det enda man säkert vet är att hyrorna garanterat aldrig kommer att sänkas... inte ens nej-sidan torde kunna påstå annat.
Vad är en rimlig ränta att räkna med? Hur stora höjningar innebär Stockholmsmodellen och SABO/HGF-förslaget tillsammans? Ingen kan veta säkert men mångas erfarenhet är att över tiden så blir det billigare att bo i br, just för att räntan över tid går åt båda hållen medan hyran bara går åt ett håll, d v s uppåt. Hu mycket räntpr och hyror kommer att variera/gå upp är upp till var och ens egna spekulationer. Min miniräknare har tyvärr pajat men funderar på att bygga mig ett excelblad att leka med... under tiden kan man läsa dessa båda artiklar som försöker få med båda perspektiven (även om man bör ha i minnet att det erbjudna försäljningspriset för Linjalen ligger långt under marknadspris):
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2944887.svd
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2944889.svd
Kommentarer till Anonym 11:49, 14:35, 17:55, 17:59 och 19:36
Jag har bott i Linjalen i 10,5 år. Under den tiden har hyran gått upp ca 20%, dvs ca 2% per år. (I mitt fall totalt ca 1 400 kr, jämnt fördelat över tiden.)
Även jag har valt att ta del av fakta utifrån och detta har jag fått reda på:
De beräkningar som f d Neutral har gjort stämmer överens med vad min bankman kom fram till. Även lågt räknat (lån med bunden 5-årsränta) stiger kostnaden med minst ca 35% - över en natt. Det kan vara intressant att nämna att jag blev avrådd från köp.
Hyrorna kommer givetvis att stiga, det har de alltid gjort. Innehållet i Stockholmsmodellen är inte spikat ännu. När beslut väl har fattats kommer den nya hyressättningen att införas successivt under 10 års tid.
Hyrorna kommer fortfarande att förhandlas fram mellan de olika parterna med utgångspunkt från hyresnivån i Allmännyttan. Detta står att läsa på Fastighetsägarnas och Hyresgästföreningens hemsidor.
Boverket har till uppgift att dels godkänna intygsgivare, dels registrera ekonomiska planer. Om en ekonomisk plan från en Brf är fullständig (dvs alla uppgifter finns med) blir den godkänd. Som myndighet är det inte Boverkets uppgift att avgöra om det är en bra/dålig affär. (Jmfr med årsredovisningar som skickas in till Bolagsverket). På Boverkets hemsida finns en tjock broschyr med information som kan laddas ner.
Anonym 06.56
Ja, matematik kan användas på olika sätt beroende på vad man matar in. Det håller jag med om. Det är därför som jag väljer att inte räkna på spekulationsteorier. Det är ärligare att hålla sig till klara fakta och genomsnittsgrafer.
Därför är alla uträkningar baserade på spekulationer runt hyror helt ointressanta. Likaså vad folk siar och tror om räntor. Det är bättre att hålla sig till ett genomsnitt baserat på den närmsta historien om man vill se vart vi kommer hamna ekonomiskt. Då ser det ut som på min uträkning.
Vad som egentligen är den billigaste boendeformen beror också på förutsättningarna. I vårt fall handlar det om en orenoverad 40 år gammal miljonprogramsfastighet. Det är inte samma sak som att bo i ett nyrenoverad sekelskifteshus med stuckaturtak och 12 lägenheter. Det verkar många också ha glömt bort.
Med tanke på hur föreningslånen är upplagda finns det inting som tyder på att ett boende i Llinjalen skulle bli billigare på sikt vid en omvandling. Snarare tvärtom, någon gång skall driftlånen betalas och under tiden tickar räntorna på. Att leva helt på kredit, som man planerat göra i Linjalens förening, är heelt klart dyrare i längden.
Jag är också förvånad över att det inte talats mer om månadsavgifterna. De är helt orealistiska och bygger på en budgetkalkyl som kommer att spricka med en gång. En omöjlig ekvation går inte ihop bara för att den står i en ekoplan. Hur alla berörda parter har kunnat blunda dör den glädjekalkylen kan bara bero på att man vill att det ska framstå som en bättre affär är verkligheten kommer att visa.
2 § Den ekonomiska planen skall vara försedd med intyg av två personer. Av intyget skall framgå
1. att förutsättningarna för registrering enligt 1 kap. 5 § är uppfyllda,
2. att de i planen lämnade uppgifterna är riktiga och stämmer överens med tillgängliga handlingar, samt
3. att gjorda beräkningar är vederhäftiga och att den ekonomiska planen framstår som hållbar.
Notera gärna punkten 3. Detta är utdrag ur bostadsrättslagen. Det är alltså inte som Maria säger att det räcker att bara ha alla siffror med. Planen ska också vara hållbar för att kunna bli godkänd. Vår plan är hållbar, och därför godkänd!
Planen har godkänts av samma "oberoende konsult" som även godkänt de ekonomiska planerna i Ringen och Fältöversten. Solklara blåskalkyler båda två. Hur det gått i Ringen kan vi läsa på många ställen om man bara googlar lite.
Här är ett tidigare inlägg på bloggen:
http://raddalinjalen.blogspot.com/2009/03/fran-en-bostadsrattsinnehavare-i-ringen.html
Jag kan hålla med om att det borde vara något slags garanti, men med alla klåpare som finns i ombildningsbranschen nu betyder det ingenting. Med tanke på hur ekonomin är uppbyggd i fall liknande vårt ombildningsförsök säger godkännandet betydligt mer om intygsgivarnas moral än vad det gör om den ekonomiska planens förträfflighet.
Varför menar du att Boverket inte agerar oberoende?
Boverket har väl inget att vinna på bryta mot lagen genom att godkänna planer som inte är hållbara?
Förespråkarnas största argument är den egna okunskapen.
Boverket godkänner inga ekonomiska planer. Men registrerar bara. Hur dumma planerna än är.
Någon (kommer inte ihåg vem, det var nog under förra ombildningsvågen) sa att rent kostnadsmässigt spelar det förmodligen egentligen inte så stor roll om man bor i hr eller br (detta var iofs före Stockholmsmodellens tid). Det man kan sätta på plussidan för br är dels "ombildningsrabatten" på nån miljon som man visserligen har inlåst tills dess man ev flyttar och ett inflytande över åtminstone sin egen lgh. På plussidan för hr är att man slipper alla personliga risker så länge man kan betala hyran.
Dock tycker jag att HGF borde göra en översyn av detta med VLU och tillvalssystemet, är det verkligen en bra deal för dom boende? Om inte annat så tar det bort en av fördelarna som brukar framhållas med hr, dessutom får man känslan att Stockholmshem vinner mycket mer än vi boende. Jag har t ex varit tvungen att betala några tior extra i månaden i 6 år för en engreppsblandare i badrummet som förra lgh-innehavaren beställde. Känns som om man betalat den där blandaren tio gånger om vid det här laget...
Jag håller med Pär här, Boverket är endast en registreringsmyndighet. Det vet jag efter mina samtal med dom då jag efterlyste stadgar och protokoll från det första årmötet min brf hade. Angående den ekonomiska planen så måste den vara spikad på köpstämma för att vara behörig att registrera. Vid min förfrågan om tillförlitlighet i det material de erbjöd mig sa dom "Vi har ingenting med vad som står i insända papper, vi registrerar bara" (sic!)
Den 27 augusti ska Linjalen ta ställning till en ombildning enligt den ekonomiksa plan som advokatbyrån Landahl Öhman tagit fram.
Samma ekonomiska plan som med stor majoritet röstades ner den 2 april. Det fattades röster från över 100 hushåll för att en ombildning skulle bli av.
Man kan alltid diskutera orsaken till Brf:s stora nederlag. Föreningslånet, de onormalt låga månadsavgifterna, att ingen besiktning gjorts av fastigheten, den ekonomiska krisen osv
Ett par dagar efter köpstämman mötte jag en granne som alltid varit varm förespråkare för ombildningar men som fått kalla fötter och röstat NEJ.
-" Det blev uppenbart för mig att planen bygger helt hållet på att de som säljer under första året ska kunna göra ett klipp medan vi som bor kvar får ta smällen när föreningens jättelika skulder tvingar fram stora höjningar av månadsavgifterna"-
Min granne hoppades på en andra köpstämma med en ny ekonomisk plan som istället för att gynna presumtiva klippare skulle bygga på ett hållbart boende på sikt.
Så blev det nu inte utan köpstämman i augusti ska ta ställning till samma sak som redan beslutats i april. Vad man tror sig kunna uppnå med detta är en gåta.
Att de som nu står i spetsen för Brf:s hatkampanj mot hyresrätten är sådana som tänker sälja och dra råder det knappast någon tvivel om.
Intressant är att deras "bloggeneral" flyttade hit i mars och omedelbart startade sin propagandablogg. När han talar med värme om Linjalen och dess hyresgäster så skorrar det väldigt falskt i mina öron. Vad vet han om oss egentligen?
Det bollas mycket med siffror från Brf:s sida. Ingen hejd på hur billigt det ska bli.
Konstaterar bara att bara de genomsnittliga räntekostnaderna, efter skatteavdrag, skulle ha överstigit hyran under 2008. Tremånadersräntan låg hos SBAB i genomsnitt på 5,52% med en topp på 6,8%.
Lägg därtill månadsavgiften som skulle ha blivit betydligt högre än i prognosen. Eller hade man tänkt sig att låna ännu mera för att klara av räntorna på föreningens lån?
Vad räntorna kommer att ligga på vid ett eventuellt tillträde vet ingen. Om det blir ett JA på köpstämman kommer beslutet med all säkerhet att klandras vilket får hela processen att gå i stå. Något tillträde innan kvartal 2 2010 är knappast troligt.
Riksbanken spår att reporäntan kommer att höjas till 4% senast under 2012. En reporänta på 4% innebär att tremånadersräntan kommer att ligga på mellan 5,5% och6% . Hur detta skulle slå mot såväl medlemmar som föreningen i stort är en ickefråga för Brf.Största möjliga tystnad råder!
Men som någon skrivit tidigare. Med hjälp av en miniräknare och lite sunt förnuft så kommer man sanningen en bit på vägen.
Är personligen inte det minsta orolig inför köpstämman. Den ekonomiska planen kombinerad med en styrelse som saknar allt förtroende bäddar för en ännu större NEJ-seger i augusti. Då blir det rundpingis och skumpa på gården!
Anonym 01:30
Jo det där VLU och inre underhåll är en annan sak som ombildningsivrarna brukar ta upp. Därför har vi kollat av även detta, även om det inte har ett dugg med blogginlägget att göra.
Att det inre underhållet av väggar och golv förhandlats bort innebär en kostnadsreduktion för hyresgästerna motsvarande 55:-/m2 och år, dvs 4.784:-/år eller 400:-/mån för en normal 3:a. Jag tror inte att många skulle vilja få det hyrespåslaget för att slippa tapetsera själva.
Att stockholmshems tillval är tämligen dyra håller jag med om, men det finns ju andra att vända sig till. Själv beställde jag et strömuttag på balkongen för något år sedan som skulle kostat 3.500 via stockholmshem. Jag fick det av en auktoriserad elektriker för 1500:-.
Vi håller efter hyresgästers förslag på att försöka få till en hantverkarpool att vända sig till om man vill få något gjort i lägenheten. Det skulle spara en del pengar för många hyresgäster tror vi.
Visst, VLU tål att diskuteras. Men som BR-ägare får man betala ALLT själv - såväl omtapetsering som trasiga vitvaror etc. Varför skulle det vara bättre och billgare? Hantverkarpoolen är ett utmärkt förslag!
Håller med er om att tillval kan vara lite väl dyrt. men om man nu vill tapetsera el måla själv så vet jag att man i vissa färghandlarbutiker kan få väldigt förmänliga rabatter om man bor i sthlmhem. Vilka butiker som gäller för er vet jag inte men går väl och ta reda på.
Här är rabatter via Stockholmshem:
http://stockholmshem.se/Pages/InfoPage.aspx?id=227
Även Hyresgästföreningen har rabatter på materail och mycket annat:
http://www.hyresgastforeningen.se/eprise/main/hgf/medlemsformaner/pages/listFormaner?search=1&ViewMode=&selectCounties=180&txtSearch=&selectCategory=2
Till f.d. Neutral:
HGF och SABO kallar själva sitt förslag för den största ändringen på hyresmarknaden på 40 år. Parterna bakom Stockholmsmodellen säger att minst 30 procents skillnad mellan hyror i inner- och ytterstad är rimligt och förväntat. Du avfärdar allt om framtida hyror som spekulationer men är det inte rimligt att göra en uppskattning av riskerna även om man inte har historiska data att falla tillbaka på? Du hänvisar till såväl gamla räntenivåer som gamla hyresnivåer som motivering till att dina beräkningar ska tas som korrekta. Men om nu HGF+SABO-modellen innebär den största förändringen på 40 år, hur kan du då påstå att bara historiska data och förutsättningar ska vara giltiga?
Svar till Anonym kl 05:39
Okej, då tar vi min trea på 87 kvm med en hyra på 6700 kr. Och så höjer vi den med 30%. Resultatet är 8700 kr. När vi jämför med fd Neutrals beräkningar ser vi att månadskostnaden för den här lägenheten som BR hamnar på ca 9800-10800 kr beroende på om 73% eller 67% köper samt om den ekonomiska kalkylen håller.
Förutom månadskostnaden ska jag även stå för alla andra kostnader (reparationer, inköp mm) samtidigt som jag hela tiden måste hålla ett vakande öga på räntenivåerna.
Allt kommer att bli dyrare i framtiden. Även hyrorna kommer att höjas, men att bo kvar hos Allmännyttan kommer fortfarande att vara billigare.
Bra rubrik för visst är det så det känns även här i förorten. Nu har ju jag sen sem, började igår och har augusti ut. Trodde jag skulle kunna koppla av då vi skulle ha köpstämma nu på måndag. Nu är den flyttad framåt 2 veckor av väldigt oklar anledning. Suck.
Även om vi har olika styrelser och olika förutsättningar så har vi ju alla en sak gemensamt. Tror i ärlighetens namn att ingen trivs i denna situation varken ja eller nejsägare....eller har jag fel? Men det märks ju att ens eget hem, boende engagerar och främmande människor får kontakt med varandra. Kul m lite nätverkande iallafall. Men ledigt i sommar, nej tankarna är för ofta på allt detta kring ombildnngen. Nu har jag även fått höra att liknande metoder används här som hos er -kontakt m släktingar och det trodde jag inte...förvånade mig, och intensiv dörrknackning tydligen iallafall enl vissa grannar vi pratat med.
Nej, usch för detta med ombildningar.
Skicka en kommentar